Presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase a declarat duminica, la Brasov , ca a initiat o discutie in grupurile parlamentare ale PDL pentru eliminarea imunitatii demnitarilor, varianta fiind ca procurorii sa nu mai fie nevoiti sa ceara acordul pentru inceperea urmaririi penale a acestora

"Categoric", a raspuns Roberta Anastase la intrebarea daca dezbaterea privind imunitatea demnitarilor se refera la eliminarea votului din Parlament. "(...)imunitatea in sensul clar, daca vreti, si al efectivitatii aplicarii trebuie sa vizeze numai votul si declaratiile politice. In realitate, vorbim de un raport al Comisiei Europene care, iata, dedica un capitol intreg ingerintei, daca vreti, a Parlamentului in actul de justitie prin blocajele efectuate de-a lungul timpului", a spus Anastase, citat de NewsIN.

Presedintele Camerei Deputatilor a recunoscut ca initierea dezbaterii privind imunitatea penala a demnitarilor echivaleaza cu inceperea discutiilor despre revizuirea Constitutiei. "Pana acum s-a vorbit mult despre ce inseamna nevoia, pana la urma, de modificare a legii raspunderii ministeriale pe imunitate dar presupune si o implicare in revizuirea Constitutiei. Aspectele constitutionale trebuie deasemenea luate in discutie si, iata, este un argument in plus pentru a ne implica, fiecare parlamentar, dar, am spus eu in cadrul grupului, in primul rand grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal, cu toata forta si responsabilitatea in revizuirea Constitutiei", a spus Anastase.

Intrebata daca are si acordul partenerilor din coalitia majoritara pentru astfel de modificari, dat fiind ca procurorii au cerut, in cursul anului trecut, acordul Parlamentului pentru reprezentanti ai PSD si PC, Roberta Anastase a spus ca pentru inceput dezbaterile vor fi in cadrul PDL si apoi vor fi extinse la PSD si la celelalte partide. "Aici nu discutam cazuri, aici nu discutam nume, aici discutam despre o procedura si despre, pana la urma, exigentele si lucrurile asumate de noi in raport cu Uniunea Europeana, ca membri ai Uniunii Europene si era si firesc ca prima discutie s-o avem in interiorul grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal si fara indoiala aceste discutii trebuie sa aiba in primul rand in cadrul parteneriatului pe care il avem cu Partidul Social Democrat dar, de ce nu, impreuna cu toate grupurile parlamentare, pentru ca trebuie sa vorbim de o asumare, pana la urma, a tuturor parlamentarilor a acestui demers", a declarat Anastase.

Articolul 72 alin 2 din Constitutie prevede ca "deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor". Totodata, art. 109 alin 2 prevede ca "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor", iar prin legea responsabilitatii guvernamentale, aceasta forma de imunitate s-a extins si la fostii ministri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.