Ordonanata de Urgenta privind cumulul pensiei cu salariul de la stat limiteaza drepturile fundamentale din Constitutie, isi motiveaza CCR decizia de joi, precizand ca Guvernul poate, in conditiile Constitutiei, sa ia masuri privind cumulul pensiei cu veniturile realizate din munca.

"Interdictiile si obligatiile impuse prin ordonanta afecteaza prin limitare atat dreptul la pensie prevazut de art. 47 alin.(2) din Constitutia Romaniei, cat si dreptul la munca consacrat prin art. 41 din Legea fundamentala", se arata in motivarea deciziei de joi a Curtii constitutionale, publicatfa pe site-ul institutiei.

Pe de alta parte, arata CCR, "prin constatarea neconstitutionalitatii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.230/2008, Guvernul nu este impiedicat sa promoveze, cu respectarea dispozitiilor constitutionale amintite mai sus, a principiilor neretroactivitatii legii, nediscriminarii si egalitatii in drepturi si a celorlalte norme si principii prevazute de Constitutie, masurile necesare cu privire la cazurile si conditiile in care pensia poate fi cumulata cu veniturile realizate din munca".

Reprezentantul Ministerului Public a sustinut, joi, la CCR, ca ordonanta ce interzice cumulul pensiei cu salariul nu incalca dreptul la munca si la pensie, in timp ce Guvernul nu si-a trimis niciun reprezentant la dezbaterile Curtii, care au durat aproximativ jumatate de ora.

Guvernul sustine, insa, ca OUG 230/2008 nu ingradeste dreptul la munca. Executivul a trimis la Curtea Constitutionala (CCR) punctul de vedere al Executivului cu privire la Ordonanta de Urgenta prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul, a declarat pe 11 ianuarie, pentru NewsIn, secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.