Veniturile bugetului raman la procentul de anul trecut, dar cheltuielile trebuie sa scada cu doua procente din PIB. Educatia si Sanatatea par sa fie pagubite.

Pentru prima data in ultimii ani, un guvern se gandeste sa reduca substantial proportia cheltuielilor bugetare in Produsul Intern Brut, fortat in principal de o scadere abrupta a veniturilor statului din taxele si impozitele platite de populatie si firme.

Noul proiect de buget ar putea prevedea un buget pentru sanatate mai mic de 4% din produsul intern brut (PIB) si mai putin de 6% din PIB pentru educatie in 2009, pentru a mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB, au declarat pentru NewsIn surse oficiale.

In legea bugetului de stat pe 2008 Ministerului Educatiei i-a fost alocat 6% din PIB, iar Ministerului Sanatatii - 4,5% din PIB.

Cifra din dreptul Ministerului Educatiei a fost deja confirmata de reactia ministrului de resort Ecaterina Andronescu. Ea a amenintat marti ca va demisiona daca educatia nu primeste 6% din PIB asa cum a primit anul trecut si cat ii fixase fostul guvern pentru 2009. Joi, ministrul a spus ca “este exclus 4%”. “Voi duce batalia pana la Parlament”, a spus Andronescu, potrivit Cotidianul.

Potrivit surselor citate, banii alocati efectiv pentru educatie anul trecut au reprezentat de fapt circa 4% din produsul intern brut, iar pentru sanatate a fost alocat de la bugetul de stat de 3,95% din produsul intern brut.

Totodata, sursele sustin ca guvernul vrea sa aloce in acest an mai putini bani pentru aparare si pentru cercetare.

Transporturile iau potul cel mare

Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor va primi anul acesta de la buget 6% din PIB, din care nu mai putin de 4% procente din PIB vor merge catre Compania de drumuri si autostrazi. Initial, ministerul a cerut putin peste 10% din PIB, din care 6% pentru Compania de drumuri si autostrazi. Fostul guvern aprobase numai 3,5% din PIB pentru Compania de autostrazi.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, i-a informat pe participantii la intalnirea cu partenerii sociali din comisiile pentru stabilirea masurilor anticriza ca daca ar accepta cererile de alocare a bugetului venite de la toate ministerele, deficitul bugetar ar ajunge la 12% din PIB in 2009, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii sindicatelor.

vicepresedintele Federatiei Sanitas, Adrian Birea, a declarat ca un buget sub 4% din PIB pentru Sanatate ar incalca acordul semnat de fostul ministru al Sanatatii si sindicate, care prevede majorarea salariilor personalului medical si care a fost reconfirmat de actualul ministru.

"Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu s-a angajat in scris ca bugetul va fi de cel putin 4%, astfel incat sa existe fonduri care sa acopere cererile de marire a salariilor personalului din sistemul sanitar. Iar ministrul Bazac, dupa preluarea mandatului, ne-a reconfirmat ca Sanatatea va dispune de acest procent", a explicat Birea.

Sindicalistii din Educatie ameninta cu proteste, inclusiv greva generala, daca bugetul pe 2009 nu va include majorarile de salariu pentru cadrele didactice, au declarat, miercuri, pentru NewsIn, liderii principalelor federatii sindicale din invatamant.

"In cazul in care bugetul nu va lua in calcul cresterile salariale prevazute de lege, vom trece la proteste, asa cum am anuntat de la inceput, iar daca va fi nevoie, vom intra si in greva generala", a spus presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.