Dupa o cariera profesionala si politica in care a parcurs toate treptele ierarhiei statele, Nicolae Vacaroiu mai are o singura dorinta - sa transforme Curtea de Conturi, a carui presedinte este, intr-o institutie de control performanta, care sa stavileasca "abuzurile, furturile si coruptia”.

Daca realizeaza acest obiectiv, Nicolae Vacaroiu marturiseste ca se va retrage fericit la tara, pentru a se dedica pasiunii sale, gradinaritul. De altfel, fostul premier a spus, "La masa Adevarului”, ca prioritatea zero a actualului guvern ar trebui sa fie cheltuirea judicioasa a banilor publici si prevenirea afacerilor pe seama statului.

In viziunea lui Nicolae Vacaroiu, acest lucru este posibil doar prin coopatarea specialistilor de calibru in echipele ministeriale, a oamenilor fara obligatii politice. Asemenea masuri vor conduce, in opinia sa, la iesirea corespunzatoare a Romaniei din criza economica mondiala.

CARTE DE VIZITA
• S-a nascut la 5 decembrie 1943, la Cetatea Alba, Basarabia.
• Economist, sef al Comitetului de Stat al Planificarii inainte de 1989.
• Prim-ministru al Romaniei (1992-1996).
• Presedinte al Senatului Romaniei (2000-2008).
• Presedinte interimar al Romaniei (aprilie-mai 2007).
• Presedinte al Curtii de Conturi (2008-prezent)

"Nu poti, in continuare, sa-l lasi pe Mugur Isarescu guvernatorul Bancii Nationale ca numai prin instrumente monetare sa asigure stabilitatea macroeconomica”.

Adevarul: Vom resimti in mod dramatic criza economica mondiala?

Nicolae Vacaroiu: Sunt foarte multe comentarii pe tema asta si multi oameni cu pregatire in domeniul financiar incearca sa vina cu tot felul de elemente care sa defineascain timp si spatiu aceasta criza financiara internationala. Dar nu e deloc simplu pentru ca e o criza care vine pe fondul unei recesiuni economice nedeclarate a energiei.
Daca urmariti ultimii 7-8 ani veti observa ca tarile dezvoltate din punct de vedere economic, gen S.U.A., Germania, Franta, au inceput sa aiba probleme. Pe piata mondiala au aparut noi subiecti precum China, Singapore, Thailanda, India. La asta se adauga anumite strategii care au fost bine conduse din punct de vedere energetic si care au determinat acel salt spectaculos al pretului la combustibil, petrol, gaze.
Cine isi imagina, fata de acum 20 de ani cand vorbeam de 20 de dolari barilul, ca vom ajunge la 130-140 de dolari barilul? Cresterea economica in tarile dezvoltate a inceput sa coboare sub 2% pe an. Intre noi economistii, analistii, se stie ca atunci cand economia mondiala are o crestere consecutiva un an, doi, sub 2,5% pe an, in mod cert avem de-a face cu o recesiune economica in anumite tari.
Germania, care e reprezentativa pentru zona Europei, se chinuia sa gaseasca solutii pentru relansare si nu a reusit in ultimii 4-5 ani sa depaseasca 0,5-1%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.