Curtea Constitutionala ia in discutie, joi, sesizarea Avocatului Poporului cu privire la ordonanta ce interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat, in conditiile in care patru judecatori ai CCR intra sub incidenta OUG.

Avocatul Poporului a sesizat pe 7 ianuarie, din proprie initiativa, Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta ce interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat. Ioan Muraru s-ar afla, potrivit PNL care a cerut sesizarea CCR, in conflict de interese, fiind la randul sau printre cei care beneficiaza de ambele categorii de venituri.

Sub incidenta ordonantei intra si patru judecatori CCR. Aspazia Cojocaru, Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Acsinte Gaspar sunt judecatorii care primesc si pensie, si salariu, in conditiile in care CCR are in total noua judecatori.

In acest context, presedintele Traian Basescu a vorbit, pe 8 ianuarie, in cadrul sedintei de bilant pe 2008 a CSM, despre "presiuni" pe CCR. ''Marea mea rugaminte este sa tratati lucrurile fara exceptie. Imi este foarte bine cunoscut efectul presiunii care se face acum pe CCR, sigur, si ea are patru judecatori care sunt si pensionari si judecatori. Cu siguranta se va izbavi victorios probabil exceptia. Este insa prima reglementare care nu are un articol cu exceptii si a infuriat pe toata lumea. Cred ca OUG respecta Constitutia, aplicarea egala a legii pentru toti'', a spus Basescu.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate a OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, sustine ca interdictia de a cumula pensia cu salariul ar echivala practic cu o expropriere. "Salariul si pensia fiind bunuri proprietate privata, protejate de articolul 44 din Constitutie si Primul Protocol Aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, interdictia de a cumula pensia cu salariul echivaleaza practic cu o expropriere", arata Ioan Muraru, invocand articolul din Constitutie care prevede ca “nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire”.

"Este de retinut ca dreptul la munca al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei ingradiri sau limitari, fiecare persoana fiind libera sa munceasca in masura posibilitatilor sale fizice si intelectuale pe care doar singura le poate aprecia", mai arata Ioan Muraru in motivarea exceptiei, publicata pe site-ul institutiei.
Asadar, vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat, pe 8 ianuarie, ca liberalii solicita Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in legatura cu OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul, chiar daca se afla in conflict de interese, fiind la randul sau printre cei care beneficiaza de ambele categorii de venituri.
Nicolai a precizat ca Ordonanta de urgenta incalca drepturile si liberatatile fundamentale, precum dreptul la munca, si este similara unei masuri adoptate in 1977, prin care se prevedea ca, "in unitatile socialiste" nu pot fi incadrate persoane pensionate cu caracter permanent, masura ridicata de Guvernul Stolojan in 1991, tocmai pentru ca ar fi ingradit drepturi si libertati cetatenesti. Astfel, sustine Nicolai, OUG incalca articolele 41, 42 si 53 din Constitutie, dar si 115, alineatul 6, care spune ca nu se pot reglementa chestiuni legate de drepturi fundamentale prin ordonante de urgenta.

Guvernul sustine, insa, ca OUG 230/2008 nu ingradeste dreptul la munca. Executivul a trimis la Curtea Constitutionala (CCR) punctul de vedere al Executivului cu privire la Ordonanta de Urgenta prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul, a declarat pe 11 ianuarie, pentru NewsIn, secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.

Guvernul a formulat saptamana trecuta raspunsul la sesizarea de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului in legatura cu OUG 230/2008, in care se argumenteaza ca prevederile Ordonantei de urgenta sunt constitutionale.

Tot saptamana trecuta, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul va sustine la CCR ca Executivul are obligatia sa asigure resurse financiare bugetare pentru toate categoriile, dar va invoca si o decizie anterioara a Curtii, potrivit careia Constitutia nu impiedica interzicerea cumularii pensiei cu salariul daca prevederea se aplica pentru toti cetatenii. "Noi nu ingradim dreptul la munca, noi doar spunem ca un cetatean pe bani publici trebuie sa opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie, pentru ca acest buget public nu este nesfarsit, iar guvernantii au obligatia sa asigura resurse financiare pentru toate categoriile sociale", a declarat premierul Emil Boc.

El a invocat si decizia CCR numarul 375 din 2005, potrivit careia "nicio dispozitie constitutionala nu impiedica legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu conditia ca aceasta masura sa se aplice in mod egal pentru toti cetatenii".

Insa, potrivit unor analisti si specialisti in drept, ordonanta de urgenta a guvernului Boc privind cumului pensiei cu salariul de la stat este neconstitutionala, deoarece o lege nu poate actiona retroactiv, modificarea OUG prin ordin incalcand, de asemenea, legea fundamentala.

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Garbovan, a declarat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului care prevede ca nu se mai poate cumula pensia cu salariul primit de la stat nu trebuie aplicata retroactiv si ca este anormal ca persoanele care au primit bani in mod legal de la stat sa ii returneze.
La randul sau, Gheorghe Piperea, avocat si conferentiar universitar la Facultatea de Drept Bucuresti, sustine ca respectiva ordonanta de urgenta prin care pensionarii ar fi obligati sa returneze salariile compensatorii primite la momentul pensionarii incalca Constitutia Romaniei si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, sumele respective fiind un drept legal castigat. "Respectiva ordonanta este conforma cu populismul, nicidecum cu Constitutia", a declarat, pentru NewsIn, Piperea.

Pe de alta parte, conferentiarul universitar mai sustine ca masura interdictie de a cumula pensia cu salariul de la stat este normala, deoarece pensia inlocuieste salariul. In ceea ce priveste emiterea unui ordin de ministru prin care anumite categorii profesionale sunt exceptate de la aplicarea controversatei ordonante, Piperea sustine ca "legea nu poate fi batuta de un ordin de ministru. "Un ordin nu poate sa completeze o lege si nici sa o modifice", mai arata Piperea.

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) arata, la randul sau, ca respectiva ordonanta de urgenta este neconstitutionala si discriminatorie. "Domnul premier Emil Boc se pare ca si-a uitat meseria de baza, acea de jurist: o lege care prevede returnarea unor sume de bani legal obtinute la data la care au fost incasate este o lege cu efecte retroactive, adica neconstitutionala. De asemenea, <<primenirea sectorului public>> prin intinerirea acestuia constituie o discriminare pe temei de varsta", declara directorul executiv al CRJ, Georgiana Iorgulescu, agentiei NewsIn.

Pentru CRJ este neconstitutional si ordinul ce ar urma sa fie adaugat la respectiva ordonanta de urgenta, ordin prin care anumite categorii profesionale sunt exceptate de la aplicare. "Nu in ultimul rand, adaugarea la lege, respectiv la o ordonanta de urgenta, printr-un act cu forta juridica inferioara- respectiv prin ordin al ministrilor- este neconstitutionala", sustine Iorgulescu. Potrivit acesteia, in notiunea de venit intra atat veniturile salariale, precum si orice alte forme de venituri, inclusiv din drepturi de autor ori conventii civile. Nu in ultimul rand, se trateaza in mod egal categorii profesionale aflate in situatii diferite, respectiv nevoi diferite ale statului in diferite sectoare", mai arata CRJ.
Ordinul anuntat de Emil Boc ar urma, potrivit acestuia, sa elimine interpretarile eronate. Demnitarii alesi pot cumula pensia cu salariul, cadrul legal fiind Constitutia Romaniei, care nu poate fi modificata, iar actorii, profesorii si medicii pensionari pot lucra in continuare, urmand sa fie platiti in baza conventiilor civile si a drepturilor de autor, a declarat premierul Emil Boc
Prin ordonanta de urgenta publicata pe 5 ianurie, in Monitorul Oficial, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care "beneficiarul unei pensii pentru limita de varsta realizeaza venituri din exercitarea unei functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala".
In termen de 15 zile de la data publicarii OUG, persoanele care cumuleaza in prezent statutul de pensionar cu cel de salariat la stat trebuie sa opteze pentru una dintre cele doua calitati.
Astfel, daca joi CCR va lua o decizia privind constitutionalitatea OUG 230, aceasta va fi in termenul pana la care cei care intra sub incidenta ordonantei trebuie sa opteze intre pensie si salariu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.