"Un eveniment surprinzator si nedorit", asa a calificat premierul Tariceanu retinerea colegului sau de partid, Dinu Patriciu, al carui caz inca nu a fost inca elucidat. Tariceanu si-a permis sa faca abstractie de calitatea sa de sef al executivului si sa se pronunte asupra acestui "episod" pe care, de altfel, premierul spune ca il vrea "trecator", in conditiile in care justitia romana aspira din greu la stampila "independent".

Chiar daca ancheta cu iz stalinist reprezinta un abuz al procurorilor, nu este un motiv suficient pentru ca premierul sa se simta nevoit sa iasa din matca sa executiva si sa intervina, la nivel de declaratii, in cercetarile justitiei.Nemultumit de maniera in care a fost tratat de cei care au gestionat cazul sau, Dinu Patriciu a declarat ieri ca va cere, in numele Petromidia si al actionarilor, un arbitraj international, indreptat impotriva statului roman.

Premierul Tariceanu si-a permis sa-si bage nasul in oala clocotind a justitiei si, mai mult, sa vina cu niste aprecieri care sa sporeasca efervescenta nedorita, generata de imixtiunea politicului in treburile magistratilor. Aprecierile lui Tariceanu, potrivit caruia retinerea lui Dinu Patriciu este "un eveniment surprinzator si nedorit", au lasat sa transpara parerea primului-ministru, vizavi de un caz inca neelucidat. Tariceanu si-a iesit din matca sa de premier, care exclude problemele justitiei - ca segment ce se vrea independent, si a emis niste opinii care ar putea fi interpretate ca o incercare de a ingusta poteca magistratilor in derularea anchetei care il are ca protegonist pe unul dintre colegii de partid ai sefului executivului.

Tariceanu a facut abstractie de calitatea sa de premier si a sarit sa comenteze ceea ce i s-a intamplat liberalului Dinu Patriciu, chiar daca functia de sef al executivului nu-i permite o stampila asupra actiunilor in derulare ale justitiei, ca domeniu ce aspira la calificativul "independent". Seful executivului a comentat, la Suceava, intr-o conferinta de presa, ca retinerea lui Dinu Patriciu este "un eveniment surprinzator si nedorit", adaugand totodata ca spera ca acesta este un "episod trecator".

Tariceanu face un apel nuantat, adresat celor care "au urechi de auzit" din randul autoritatilor, sa incheie cat mai repede "episodul Patriciu", pe care premierul il vrea "trecator" si pe care il considera "nedorit". Nu este mai putin real ca anchetarea omului de afaceri liberal timp de peste 18 ore reprezinta un abuz al procurorilor, amintind de anchetele de tip stalinist. Acest lucru nu justifica insa aprecierile facute de premier intr-un caz aflat in cercetarea justitiei.

"Incercari de subminare a Aliantei"

In aceeasi conferinta de presa, Tariceanu, potrivit Mediafax, a mai vorbit si despre "incercarile permanente pentru a introduce disensiuni intre cele doua forte ale Aliantei, PNL si PD", si despre "incercarile pentru a submina foarte buna conlucrare, colaborare pe care o are cu presedintele Traian Basescu". "Aceasta relatie o am cu presedintele Basescu, in pofida faptului ca in anumite situatii pot sa apara diferente de puncte de vedere, dar asta nu inseamna ca exista disensiuni intre noi.

Mesajul pe care doresc sa-l transmit celor care fac incercari disperate de a crea o ruptura in cadrul coalitiei: sa renunte, pentru ca nu vor reusi", a spus Tariceanu, care nu a negat existenta unei legaturi intre retinerea lui Dinu Patriciu si crearea unei astfel de rupturi. "In nici un fel intre mine si presedinte ar exista vreo disensiune ca ar exista presiuni sau ca intre cele doua partide ar exista neintelegeri", a subliniat Tariceanu, precaut, ca nu cumva sa-i zgarie timpanul temutului Basescu cu vreo declaratie inoportuna."Prin ceea ce s-a intamplat ieri (n.r. - vineri), prea putin ne putem sa ne pretindem o tara cu adevarat europeana", a conchis Tariceanu, ca o concluzie la aprecierile legate de retinerea lui Patriciu.

Parchetul se declara "indignat" de reactia provocata

Reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au reactionat prompt, nemultumiti de reactia pe care masurile procurorilor le-au starnit in randurile membrilor unor formatiuni politice, care s-au grabit sa intervina si sa-si faca simtita puterea politica in derularea fireasca a celor doua cazuri, Petromidia si RAFO. "Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie isi manifesta indignarea fata de dimensiunea reactiei provocate de masurile procurorilor in dosarele pe care le investigheaza si considera un amestec grosolan in justitie - fata de care declarativ se sustine ca se doreste a fi independenta! - a unor formatiuni politice, care in mod deliberat au politizat cele doua cazuri, Petromidia si RAFO", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.

APADOR-CH cere demisia procurorului general si a anchetatorilor implicati

Replica Parchetului General vine in urma cererii Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) de demitere imediata a procurorului general al Romaniei, a sefului DIICOT si a anchetatorilor implicati in retinerea lui Corneliu Iacobov, Toader Gaureanu si Dinu Patriciu pentru lipsa de profesionalism. "In cazul primilor doi, instanta de judecata a decis punerea lor in libertate, deoarece incadrarea juridica a faptelor de care au fost acuzati a fost eronata, ceea ce demonstreaza lipsa de profesionalism si mentalitatea de tip stalinist . In al doilea caz, Parchetul a privat o persoana de libertate pe o perioada ce depaseste limita legala de 24 de ore", este de parere APADOR-CH.

Ministerul Public a subliniat insa in comunicat ca Serviciul pentru combaterea macrocriminalitatii economico-financiare a investigat, in urma multiplelor sesizari, "fapte si acte infractionale grave", iar "in urma investigatiilor, au fost documentate punctual o serie de fapte penale cum sunt: evaziune fiscala, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, fapte retinute in sarcina persoanelor in cauza fata de care, in raport de implicare, calitate procesuala, la care se adauga probele existente si prejudiciul creat, s-au dispus masurile legale care s-au impus in situatia data. Dinamica urmaririi penale nu are nimic comun cu si, pe cale de consecinta, Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie solicita formatiunilor politice sa nu politizeze, pe baza unor simple speculatii, activitatile derulate de grupurile de investigatii".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.