Desi se declara suta la suta absorbit de problema integrarii europene si de responsabilitatea ce apasa pe umerii sai de premier, presedintele liberal Calin Popescu Tariceanu are o noua preocupare: fuziunea PNL-PD. Iesirea la rampa a fostului sau adversar de la congresul PNL din feburarie, Valeriu Stoica precum si negocierile pe care acesta le-a demarat pentru promovarea proiectului sau de unificare PNL-PD intr-o formatiune populara l-au presat pe Tariceanu sa le avanseze democratilor o timida cerere in casatorie.

Democratii nu exclud varianta unei fuziuni intre aliati, insa unii dintre ei nu pot uita faptul ca, atunci cand a fost ales presedinte PNL, Tariceanu a respins discutiile referitoare la unificarea aliatilor intr-o formatiune populara si a optat pentru ramanerea in Internationala Liberala. Ei lasa sa se inteleaga ca nu este corect ca, dupa ce a marsat pe sloganul "Prin noi insine" si dupa ce a constatat ca PNL sufera cel mai mult din cauza deficientelor guvernarii, acum sa faca avansuri partidului lor, care vireaza catre PPE.

Liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu, trebuie sa faca fata unei noi provocari, aceea a fuziunii PNL-PD. El sustine ca a venit vremea ca liberalii sa mediteze serios la acest proiect, insa democratii califica atitudinea sa drept tardiva, dupa ce la Congresul PNL din iarna a decis amanarea unificarii aliatilor.

Dupa ce a fost confruntat cu valul de critici dinspre Cotroceni si "amenintat" frecvent cu anticipatele, presedintele liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, este nevoit acum sa ia atitudine fata de fuziunea PNL-PD. Asta, in conditiile in care fostul sau adversar de la Congresul PNL din februarie, Valeriu Stoica, va reveni in prim-plan cu proiectul de unificare a aliatilor intr-o formatiune populara.

Desi la vremea respectiva nu a respins fatis ipoteza fuziunii si a reluat aceasta idee in cadrul unei recente sedinte a Biroului Permanent Central al partidului, Tariceanu a ramas de fiecare data la stadiul de intentii si declaratii politice.Prezent la alegerile din cadrul organizatiei PNL Suceava, premierul le-a spus participantilor ca este "preocupat" de realizarea, in perspectiva, a fuziunii dintre aliati si le-a cerut liberalilor sa mediteze serios la acest proiect.

De la sloganul "Prin noi insine" la "Fara unitate, nu vom reusi"

In timp ce, in februarie, Tariceanu savura votul impotriva motiunii lui Stoica referitoare la fuziune si insista asupra sansei istorice pe care o are PNL ca principal partid de guvernamant, acum liderul liberal incepe sa-si dea seama ca rolul de prim-vioara nu il avantajeaza nici pe el, nici partidul, care aduna bilele negre ale guvernarii. "Actul de guvernare trebuie sa ne tina stransi, in continuare. Fara unitate, nu vom reusi", le-a mai spus Tariceanu liberalilor suceveni, referindu-se, evident, la relatia dintre aliati. Relatie care s-a racit treptat.

Presedintele PNL a mai afirmat ca fuziunea nu presupune insa o decizie unilaterala si ramane de vazut care va fi raspunsul democratilor la o eventuala cerere in casatorie. "Trebuie ca intr-o casatorie sa vrea ambii soti, dar eu cred ca noi trebuie sa aratam in mod clar disponibilitatea noastra pentru un astfel de proiect politic", a comentat presedintele Tariceanu.

Mireasa nu e Hopa Mitica

Exista voci in PNL care sustin ca Tariceanu a jucat prost cartea fuziunii la congresul din feburarie, dand dovada de lipsa de viziune politica. E drept ca atunci el si-a lasat loc de intors, in motiunea sa, "Liberalii pentru Romania", aratandu-se ca partidul sau este dispus sa discute pe aceasta tema daca si democratii vor adopta o pozitie favorabila la Conventia lor. Nemultumitii din partid, incurajati si de impactul negativ al guvernarii asupra imaginii partidului, ar putea trece in tabara lui Stoica, in conditiile in care fostul lider liberal a inceput din nou sa faca lobby pentru proiectul sau, contactand cativa sefi de filiale.

De altfel, el anuntase chiar de la congres ca va forma o echipa care sa asigure crearea unei platforme strategice, politice si doctrinare in vederea iesirii partidului dintr-o eventuala criza. Cat priveste "mireasa" petita de liberali, se pare ca nu e tocmai incantata de oferta. Vicepresedintele democrat, Radu Berceanu, nu a uitat atitudinea lui Tariceanu de la congresul din februarie, atitudine pe care o interpreteaza ca pe un refuz categoric la adresa PD. Vorbind in nume personal, Berceanu ne-a declarat ca ar fi fost mai bine daca Tariceanu ar fi dat dovada de mai mult tact si diplomatie la vremea respectiva.

"Atunci s-a facut o greseala care este greu de reparat acum", a mai comentat vicele democrat, referindu-se la modul in care s-au desfasurat lucrurile la congresul liberalilor. Berceanu a mai spus ca personal a fost promotorul ideii de unificare a aliatilor intr-o formatiune populara si chiar a propus demararea discutiilor dintre cele doua parti. Mai mult, el spune ca, in timp ce in interiorul partidului sau se discuta despre o posibila apropiere dintre PNL si PD, liberalii respingeau in bloc motiunea lui Valeriu Stoica privind fuziunea.

"Nici PD nu este un Hopa-Mitica care se invarte in functie de cum vrea unul sau altul", a comentat el cererea in casatorie avansata de Tariceanu la Suceava. Cu toate acestea, democratii nu exclud posibilitatea demararii unor discutii pe aceasta tema, dupa Conventia din iunie, cand PD isi va clarifica si optiunile ideologice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.