Primul interviu al fostului candidat al A.D.A. la presedintie, dupa retragere, a fost acordat EVZ

Pentru prima data dupa ce s-a retras din functiile politice, Theodor Stolojan a fost de acord sa ne raspunda in scris la citeva intrebari legate de evenimentele care au provocat gestul sau. Din interviul de mai jos se desprind doua idei: hotarirea de a-l sustine pe Traian Basescu pentru a cistiga alegerile si o eventuala revenire a sa in politica, decizie pe care o va lua in urmatoarele saptamini.

Va propun sa lamurim momentul 2 octombrie. In acea zi ati luat decizia sa va retrageti din functia de presedinte al PNL si ati renuntat la candidatura pentru presedintie. Atunci ati spus ca aveti probleme de sanatate. Ulterior insa Traian Basescu a venit cu o declaratie incendiara in care spunea ca erati supus la presiuni inimaginabile, ca erati sunat noaptea si amenintat sa va retrageti. Lamuriti-ne, care este pina la urma adevarul?

Asa cum am mai spus, m-am retras din cursa electorala intrucit starea mea de sanatate la acea vreme nu imi mai permitea sa continuu activitatea.

Adversarii politici, dar si unii analisti au vorbit despre retragerea dumneavoastra ca despre o strategie pusa la cale de Basescu, pe atunci managerul de campanie al Aliantei, ca sa va ia locul. Este vorba de un scenariu politic prin care Alianta PNL-PD ar fi avut mai multe sanse de cistig daca candida Traian Basescu la presedintie?

Nimic mai fals. Alianta s-a fundamentat pe tandemul Stolojan-Basescu. In momentul in care nu am putut sa mai continuu cursa, era logic ca dl Traian Basescu sa preia responsabilitatea de a candida pentru cea mai importanta functie in stat. Deci nu a existat nici un scenariu de tipul celui la care faceti referire. Doresc, de asemenea, sa folosesc si acest prilej ca sa-i multumesc lui Traian Basescu pentru ca, intr-un moment greu pentru mine si dificil pentru Alianta, si-a asumat responsabilitatea politica de a candida la presedintie.

Dupa momentul retragerii, prima dumneavoastra iesire in public a fost pe 28 noiembrie, cind ati votat. Atunci ati transmis un mesaj de tip avertisment pentru PNL. Ati spus ca sperati ca PNL sa nu devina un SRL, iar unii liberali sa intre pe statele de plata ale unui membru de partid. La cine va refereati?

Nu au importanta numele. Eu am atras atentia asupra unui posibil fenomen care ar fi nociv pentru PNL. Cred ca mesajul meu a fost inteles exact de catre membrii si simpatizantii PNL. Intr-un partid politic, procesul de luare a deciziilor trebuie sa respecte normele democratice prevazute de statut si sa tina seama de interesele reale ale partidului. Consider ca in acest moment PNL se afla pe un drum bun.

In ultima sedinta a Delegatiei Permanente, multi membri PNL nu au dorit sa excluda o colaborare cu PSD. Acest curent a fost condus de Dinu Patriciu si agreat de Teodor Melescanu si Radu Campeanu

Credeti ca exista pericolul unei scindari in PNL, iar unii membri sa tradeze partidul pentru a accede la putere impreuna cu PSD

PNL este recunoscut prin garantarea libertatii de exprimare pe care o are fiecare membru de partid. Dar tot PNL are un mecanism democratic de luare a deciziilor. Personal, consider ca Delegatia Permanenta a luat hotarirea corecta. Democratia este puternica acolo unde exista si o opozitie puternica. Daca Alianta PNL-PD va fi in opozitie, atunci ea trebuie sa ramina unita, puternica, astfel incit sa-si indeplineasca misiunea.

"N-am plecat niciodata din PNL"

Cind o sa reveniti in PNL? Doriti sa va preluati functia de presedinte al partidului sau asteptati congresul din februarie, cind se va alege un nou presedinte?

Eu n-am plecat niciodata din PNL. Decizia de intrerupere a cursei prezidentiale nu are nici o legatura cu calitatea mea de membru al PNL. Cel mai important lucru pe care-l pot face in acest moment este sa-l sustin pe Traian Basescu in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Chestiunile interne de partid trebuie aminate pentru saptaminile viitoare. Nu vreau sa fac nici o speculatie in acest moment despre viata de partid a PNL.

In ultimele zile a aparut o informatie ca sinteti actionar minoritar la ARDAF, firma controlata de Ovidiu Tender, un apropiat al partidului de guvernamint. Ba, mai mult, se spunea ca este posibil sa preluati o functie de conducere. Este adevarat ca sinteti in relatii de afaceri cu o persoana agreata de partidul de guvernamint?

Calitatea mea de actionar minoritar la ARDAF nu are legatura cu partidul de guvernamint. Detin un mic pachet de actiuni ARDAF, cumparate de pe piata, deoarece consider ca este o investitie buna. Nu am relatii de afaceri cu domnul Ovidiu Tender. Posibilitatea de a prelua o functie de conducere este o simpla speculatie.

O ultima intrebare. Distanta dintre Traian Basescu si Adrian Nastase in turul al doilea este de 700.000 de voturi in defavoarea liderului PD. Credeti ca Basescu poate recupera aceste voturi in ultima saptamina de campanie?

-Inainte de a intra in raspuns, vreau sa spun ca domnul Traian Basescu poate cistiga si va cistiga alegerile prezidentiale. Votul dat celorlalti candidati in turul intii este un vot predominant anti-Nastase. Iar votul in turul al doilea tine seama mai mult de candidati decit de fortele politice pe care acestia le reprezinta. Sint convins ca Traian Basescu este un candidat mai bun decit Adrian Nastase si sint convins ca apelul pe care-l face merge dincolo de liniile de demarcatie politica dintre partide.
Traian Basescu este un om de actiune, un om care face, un om ferm, care nu se joaca atunci cind vine vorba de respectarea legii. Traian Basescu stie ca exista lucruri cu care nu se glumeste si stie ca avem nevoie de o politica externa verticala. Singurul presedinte care poate asigura reducerea coruptiei este Traian Basescu. De altfel, coruptia a ramas singura tema autentica de campanie pentru turul al doilea. Problema saraciei a fost tema de campanie pentru turul intii, in care partidele au vorbit despre ofertele lor economice. Acum romanii trebuie sa raspunda la o singura intrebare: cine poate face ce trebuie pentru reducerea coruptiei? Iar raspunsul e limpede - Traian Basescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.