Alianta PNL-PD se teme ca fraudele inregistrate in primul tur al alegerilor se vor repeta si la al doilea, la votul de duminica viitoare, prin repetarea tuturor mijloacelor identificate si reclamate de Alianta si mai ales prin cotestatul soft folosit de Institutul National de Statistica.

Prezentand ieri, intr-o conferinta de presa, inventarul mijloacelor de fraudare folosite de PSD pentru primul tur, de la turismul electoral, voturile fictive, voturile excendentare, influentarea alegatorilor pana la folosirea softului mentionat, coordonatorul de campanie al PNL-PD, Cozmin Gusa, a declarat ca, in perspectiva alegerilor de duminica, Alianta PNL-PD ii avertizeaza pe toti cei implicati in fraudarea reclamata de opozitie, precum si pe alegatori ca participarea la frauda este pedepsita de lege cu inchisoare.


"Sa aiba grija cu totii ca legea pedepseste cu inchisoarea orice tentativa de frauda electorala", a spus Gusa, anuntand totodata ca Alianta se opune folosirii si la turul al doilea al prezidentialelor a softului furnizat de catre cele doua firme IT apropiate PSD. "Nu poate fi organizat si turul al doilea cu acelasi soft! Am demonstrat ca printr-o metoda specific informatica, foarte posibil printr-o portita lasata deschisa in soft si activata de cineva din cadrul specialistilor Institutului National de Statistica aflati la BEC, rezultatul votului a fost modificat, computerul inregistrand voturile nule ca fiind voturi ĮpentruČ Nastase sau PSD+PUR". "In mod premeditat, softul este permisiv si inlesneste efectuarea operatiunilor frauduloase, devenind astfel unul dintre instrumentele fraudei electorale", a declarat Gusa, spunand ca in repetate randuri Alianta a cerut sa fie verificat softul de catre un grup independent de specialisti, asa incat "turul al doilea sa poata fi organizat cu respectarea legii".

Liderul Aliantei i-a avertizat in mod special pe cei de la Institutul National de Statistica in legatura cu faptul ca, potrivit articolului 108 din Legea electorala, "introducerea in uz si folosirea unui program de calculator cu vicii aparente sau ascunse, care altereaza inregistrarea rezultatelor obtinute in sectiile de votare, totalizeaza cu erori sau duce la repartizarea mandatelor in afara prevederilor legii constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza introducerea de date, informatii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informational national. Tentativa la infractiunile de mai sus se pedepseste". Si in ceea ce-i priveste pe alegatorii care, sub presiuni sau nu, au votat de mai multe ori Alianta considera ca ar trebui sa plateasca pentru incalcarea legii.