Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), SoJust si Asociatia Procurorilor din Romania considera "inacceptabila" amanarea platii salariilor restante, prin ordonanta de urgenta, pana in luna martie, in timp ce Asociatia Magistratilor din Romania vrea sa gaseasca dreptatea la CEDO.

Referindu-se la Ordonanta de urgenta privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justitiei, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Mona Pivniceru, a declarat, duminica, pentru NewsIn, ca "o sa facem o coalitie a judecatorilor, adunam toate titlurile executorii si vom sesiza in bloc Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Pe mine nu ma intereseza bugetul Guvernului. Este vorba despre drepturi restante, care ar fi trebuit sa fie prevazute in buget. Noi am castigat in instanta impotriva Ministerului Justitiei, n-avem nevoie sa vina Guvernul sa ne spuna cum sa ne luam banii", a precizat presedintele AMR.

In acelasi timp, presedintele UNJR, Dana Garbovan, a declarat, pentru NewsIn, ca este posibil ca "o astfel de masura sa fie justificata", avand in vedere criza financiara. Pe de alta parte, presedintele UNJR a subliniat ca lipsa unei legi a salarizarii personalului din justitie, ceruta, in nenumarate randuri, ministrului Catalin Predoiu, duce la astfel de ordonante.

Procurorul Constantin Sima, membru al Asociatiei Procurorilor din Romania, considera ca prima esalonare a datoriilor restante s-a facut ca dovada a intelegerii magistratilor. "O a doua esalonare este deja un lucru inacceptabil", a declarat Sima, pentru NewsIn, subliniind faptul ca nu s-a rezolvat problema hotararilor judecatoresti prin care plata salariilor restante a devenit executorie. "Asteptam, din partea ministrului Justitiei, sa fim invitati la niste discutii", a conchis procurorul, care nu vede, deocamdata, o solutie pentru rezolvarea acestei probleme.

La randul sau, si vicepresedintele SoJust, Cristi Danilet, s-a aratat destul de sceptic in ceea ce priveste plata salariilor restante. "Ganditi-va ca vorbim de sume enorme, intre 40.000 si 70.000 de lei pentru fiecare magistrat si asta numai intr-o prima transa. Vorbim aici de plata salariilor restante pentru 6.000 de magistrati", a declarat Danilet, pentru NewsIn. "Nu putem forta Guvernul, stim ca nu are de unde sa dea atatia bani", mai crede vicepresedintele SoJust. Problema o reprezinta, in opinia lui Cristi Danilet, sporurile acordate atat magistratilor, cat si personalului auxiliar din justitie, care n-au fost prevazute in niciun buget. "Vom fi multumiti si daca primim ceva peste trei luni, in rest, nu cred ca va face cineva ceva", a incheiat judecatorul, precizand ca atacarea ordonantei la Curtea Constitutionala ar semana cu o "lupta cu morile de vant".

Reamintim ca Guvernul a adoptat, in sedinta din 30 decembrie 2008, Ordonanta de urgenta privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justitiei, care prevede ca aceasta se realizeaza incepand cu data de 31 martie 2009.

Actul normativ prevede ca sunt exceptate platile prevazute de OUG nr. 75/2008, care vor continua sa se faca potrivit esalonarii stabilite prin Ordinul comun al ministrului Justitiei, ministrului Economiei si Finantelor, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. „Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sistemul justitiei, devenite executorii pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cu exceptia celor care intra sub incidenta Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2008 privind stabilirea de masuri pentru solutionarea unor aspecte financiare in sistemul justitiei, se realizeaza incepand cu data de 31 martie 2009”, se precizeaza in comunicatul de presa al Guvernului.

Guvernul motiveaza ca a fost necesar sa prevada ca achitarea celorlalte plati catre personalul din justitie sa inceapa dupa 31 martie prin faptul ca trebuie identificate noi resurse financiare in scopul imbunatatirii capacitatii administrative a instantelor si parchetelor si ca e nevoie sa se tina cont de influenta "substantiala asupra bugetului de stat pe anul 2009" pe care o are punerea in aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.75/2008 privind stabilirea de masuri pentru solutionarea unor aspecte financiare in sistemul justitiei.

"Aceasta masura, cu aplicabilitate limitata in timp, este imperios necesara in conditiile in care resursele bugetare sunt influentate de criza economica pe care o traverseaza Romania. Mai mult, intrucat bugetul de stat pe anul 2009 nu a fost inca aprobat, institutiile publice, inclusiv Ministerul Justitiei, se afla in imposibilitatea angajarii de cheltuieli bugetare care sa depaseasca 1/12 din prevederile bugetare ale anului 2008, situatie in care s-ar afla ordonatorii principali de credite din sistemul justitiei daca ar pune in executare aceste titluri executorii" se mai precizeaza in comunicatul de presa al Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.