Ordonanta de Guvern nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare este neconstitutionala, deoarece unele prevederi lasa sa se inteleaga ca instantele judecatoresti au competenta sa anuleze ori sa refuze aplicarea unor acte normative cu putere de lege, arata CCR.

CCR a constatat ca ordonanta "lasa posibilitatea desprinderii unui inteles neconstitutional", astfel incat instantele judecatoresti au posibilitatea sa anuleze prevederile legale pe care le considera discriminatorii si sa le inlocuiasca cu alte norme de aplicare generala, neavute in vedere de legiuitor. "Un asemenea inteles al dispozitiilor ordonantei, prin care se confera instantelor judecatoresti competenta de a desfiinta norme juridice instituite prin lege si de a crea in locul acestora alte norme sau de a le substitui cu norme cuprinse in alte acte normative, este evident neconstitutional, intrucat incalca principiul separatiei puterilor", se arata in motivarea deciziei Curtii Constitutionale din 4 decembrie, publicata pe site-ul institutiei.

Prin urmare, Parlamentul si, prin delegare legislativa, Guvernul, au competenta de a institui, modifica si abroga norme juridice de aplicare generala, sustin magistratii Curtii Constitutionale, pe cand instantele judecatoresti nu au o asemenea competenta, misiunea acestora fiind sa aplice legea.

Curtea Constitutionala a fost sesizata cu o exceptie ridicata de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, intr-un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Brasov – Sectia litigii de munca si asigurari sociale. Exceptia se refera la anumite prevederi din ordonanta atacata, dar judecatorii au decis sa analizeze toate articolele OG 137/2000, avand in vedere ca "dispozitiile legale atacate sunt indisolubil legate de toate celelalte dispozitii cuprinse in Ordonanta Guvernului".

Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut, in motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, ca prevederile de lege criticate contravin legii fundamentale, in masura in care din acestea rezulta ca instantele judecatoresti au competenta de a cenzura solutia aleasa de legiuitor si sa acorde drepturi salariale prevazute exclusiv in beneficiul altor categorii de salariati decat reclamantii, instituindu-se, astfel, pe cale judiciara, sisteme de salarizare paralele celor stabilite prin acte normative.

Ordonanta Guvernului nr.137/2000 a fost atacata de mai multe ori la CCR, Curtea declarand neconstitutionale mai multe articole. De data aceasta, ordonanta, in intregul ei, a fost declarata contrara legii fundamentale, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.