"Continuitatea in MAE este foarte importanta si beneficiem cu totii de munca ministrilor de dinaintea noastra. Vreau sa va asigur ca nu poate fi vorba de discontinuitate atunci cand vine vorba de profesionalism. Acesta este un semnal direct si imediat. Vom face o evaluare foarte clara - audit nu imi place, pentru ca suna prea financiar - in legatura cu ceea ce putem, ceea ce vrem si ceea ce suntem in stare sa facem. Sunt convins ca prin sprijinul dumneavoastra nimeni nu va fi scutit de aceasta evaluare", a punctat Diaconescu.
"Este timpul ca ministrul de externe sa treaca dincolo de limitele mandatului sau si sa mearga spre descoperirea unor piete emergente, sa constientizeze ca pe zona consulara noi facem un serviciu public la indemana pentru cetatenii romani aflati in afara granitelor", a declarat ferm noul sef al diplomatiei.
Traian Basescu, care a tinut sa participe la ceremonia de instalare a ministrului, s-a aratat multumit de atitudinea severa a lui Diaconescu. "La acest minister se face un transfer de stafeta linistit. Se schimba doar pesoanele ca urmare a votului politic si a sistemului democratic. MAE ramane, in principal, pe aceleasi coordonate", a spus seful statului.
"Cristian Diaconescu este o garantie de politica externa serioasa, perseverenta, inteligenta si in acelasi timp o garantie pentru dumneavoastra ca valoarea fiecaruia va fi apreciata si recunoscuta. Am incredere ca domnul ministru Diaconescu reprezinta cea mai buna solutie pe care cele doua partide politice puteau sa o ofere", a continuat Basescu.
Presedintele i-a multumit fostului minstru, Lazar Comanescu, si i-a urat succes lui Cristian Diaconescu. "In mine veti avea un partener de nadejde", l-a asigurat seful statului pe noul sef al diplomatiei, promitand ca va avea cu Diaconescu o colaborare "onesta, in folosul si in favoarea Romaniei".
Presedintele tarii a facut si o scurta evaluare a activitatii Ministerului de Externe in precedenta guvernare. "In ultimii patru ani, activitatea MAE a insemnat conturarea unei identitati clare pentru politica externa a Romaniei, atat in ceea ce priveste Marea Neagra, cat si in ceea ce priveste zona Balcanilor de Vest", a spus Basescu. O alta realizare amintita de Traian Basescu a fost consolidarea parteneriatului strategic cu SUA. Totusi, cea mai importanta reailizare a politicii externe din ultimii patru ani a fost intrarea in UE, a mai afirmat presedintele, care precizat ca "o contribuitie de exceptie" a avut la aceasta realizare ministrul de la care Diaconescu preia stafeta, Lazar Comanescu - diplomat care a fost mai bine de zece ani in fruntea reprezentantei Romaniei pe langa UE si care a jucat un rol-cheie in negocierea tratatului de aderare la UE.
"Toate acestea sunt bunuri castigate pe care trebuie sa le conservam si sa le consolidam", a incheiat Basescu.
Ideea de conservare a fost abordata si de fostul ministru de externe, Lazar Comanescu. "Este un moment in care MAE poate sa priveasca si retrospectiv, si in perspectiva cu satifactie si optimism. Acestea deriva din mentnerea continuitatii in politica externa a Romaniei. Ma refer in primul rand ca, asa cum reiese foarte clar din noul program de guvernare, obiectivele majore de politica externa raman cele bine cunoscute. Exista o continuitate in promovarea intereselor nationale", a spus fostul sef al diplomatiei.
"Pe de alta parte, ma gandesc si la alta dimensiune a continuitatii, care tine de capacitatea MAE de a performa in indeplinirea obiectivelor de politica externa ale Romaniei", a adaugat el.
Lazar Comanescu l-a laudat la randul sau pe succesorul sau din fruntea ministerului. "Lucrurile in MAE se afla intr-o situatie buna, in sensul ca noul ministru de externe, dincolo de performanta pe care a demonstrat-o ca om politic, a demonstrat ca este performant si in diplomatia de cel mai inalt nivel. Se intrunesc toate conditiile pentru ca aceasta nota de profesionalism pe care am incercat sa o consolidez si pe perioada mandatului meu sa continue", a conchis fostul ministru.
Judecator inainte de 1989, cu o cariera in diplomatie inceputa in anii '90, candidat la Primaria Generala in 2008, noul ministru de externe Cristian Diaconescu s-a remarcat in timpul guvernarii Nastase, cand a fost numit ministru al justitiei si s-a inregimentat in PSD.
Ales senator in fosta legislatura, dar si in actualul Parlament, vicepresedinte al partidului si purtator de cuvant al PSD pe domeniul politicii internationale si relatia cu comunitatile romanesti, Cristian Diaconescu, nascut la 2 iulie 1959, a absolvit in 1983 Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Intre 1983 si 1985 a fost judecator la Judecatoria Sectorului Agricol Ilfov, iar intre 1985 si 1989 la Judecatoria Sectorului 4, Tribunalul Municipiului Bucuresti. Din 1989 pana in 1990, a activat ca inspector de specialitate in Ministerul Justitiei, iar din 1990 pana in 1993 ca diplomat in Delegatia Permanenta, ulterior Misiunea Permanenta a Romaniei la OSCE. In 1992, a urmat cursurile de specializare ale Centrului pentru prevenirea conflictelor in domeniul masurilor pentru cresterea increderii si securitatii in Europa, in 1993 a devenit cadru didactic asociat la catedra de Drept International Public din cadrul Universitatii "Hyperion", pentru ca in 1995 sa devina membru fondator in Fundatia Colegiului National de Aparare.
In perioada 1993-1995, Cristian Diaconescu a fost coordonator al sectiei de cooperare in domeniul politico-militar al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) din Ministerul Afacerilor Externe (MAE), intre 1995 si 1996, diplomat in Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Organizatiile Internationale de la Viena, adjunct al sefului misiunii pentru domeniile politico-militar si de securitate ale OSCE, iar intre 1996 si 1997, diplomat in Directia OSCE din MAE si, in paralel, secretar stiintific al ADIRI. In 1997 a devenit profesor in cadrul Colegiului National de Aparare, tinand cursuri privind tematica securitatii si cooperarii europene si euro-atlantice.
A ramas in structurile Ministerului Afacerilor Externe si dupa schimbarea de regim din 1996, fiind, intre 1997 si 1998, director al Directiei OSCE si de Cooperare cu Structurile Subregionale din MAE, iar intre 1998 si 2000, director general al Directiei Generale Juridice si Consulare din MAE. A fost, in acest interval, negociator sef pentru tratatele si acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protectia minoritatilor si readmisia, precum si in domeniul masurilor de crestere a increderii si securitatii in Europa si sef de delegatie la reuniunile privind Dimensiunea Umana a OSCE, Comisia privind Drepturile Omului la Geneva, Comisia Dunarii. In 1999 a devenit doctorand la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti cu tema "Protectia personalitatii umane prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului", iar in perioada mai-decembrie 2000 a avut functia de secretar general adjunct al Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN).
In 2004 a devenit profesor la Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene din cadrul Universitatii "Spiru Haret”.
Dupa castigarea alegerilor din 26 noiembrie 2000 de catre PDSR, Cristian Diaconescu a fost numit, in decembrie 2000, secretar de stat pentru afaceri bilaterale in cadrul MAE, functie pe care a indeplinit-o pana in ianuarie 2004. In acest interval a fost negociator sef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, pentru Tratatul politic de baza intre Romania si Federatia Rusa si pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei. In perioada ianuarie 2004-martie 2004, a fost secretar de Stat pentru Afaceri Europene in cadrul MAE.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase
Sursa: garbo.ro
-
Georgescu, după decizia CCR: Toate sunt scoase din context. Dacă ei spun e...
Sursa: wall-street.ro
-
Călin Georgescu cere continuarea procesului de votare în ciuda deciziei CCR
Sursa: kudika.ro