Presedintele PNTCD Timis, Gheorghe Ciuhandu, a cerut marti, in cadrul unei sedinte festive de comemorare a victimelor Revolutiei de la Timisoara, promovarea Legii lustratiei, intrucat asteptarile revolutionarilor din decembrie 1989 nu s-au implinit dupa 19 ani decat intr-o mica masura.
Potrivit primarului Timisoarei, chiar si dupa 19 ani de la Revolutia din decembrie 1989 Securitate si fostii lideri comunisti sunt prezenti in viata publica, in politica si justitie, transmite corespondentul NewsIn.

“Asistam la refacerea FSN, partidul care a acaparat puterea in 1989, salvandu-i pe reprezentantii puterii comuniste si intarziind cu mai bine de zece ani evolutia Romaniei spre un stat european. (...) Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara nu si-a pierdut actualitatea, fiind confirmat si de o rezolutie adopata de Partidul Popular European in luna februarie a anului 2004. Astfel, consideram ca principalii vinovati pentru situatia dezastroasa a societatii romanesti sunt securistii si activistii comunisti. Romania nu poate avea un destin european atat timp cat este condusa de acesti oameni”, a declarat Gheorghe Ciuhandu, in cadrul sedintei festive la Primaria Timisoara.

Taranistii din Timisoara solicita, de asemenea, si condamnarea “penala, definitiva, irevocabila si executorie” a generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac pentru crimele din decembrie 1989.

“Crimele de la Timisoara nu i-au avut ca vinovati doar pe cei doi generali. Este imoral ca responsabilii de crimele de la Timisoara sa fie scosi de sub raspunderea penala atat timp cat ranile provocate de ei sunt departe de a se fi inchis”, se arata intr-un comunicat remis presei de catre PNTCD.

Comemorarea Revolutiei din 1989 a inceput de marti la Timisoara, printr-o sedinta festiva la care s-a tinut un moment de reculegere pentru eroii cazuti pe strazile orasului, in zilele lui decembrie 1989.

Marti seara, in Piata Operei au fost aprinse candele in memoria eroilor Revolutiei din decembrie 1989. Lumina a fost adusa de la Catedrala Mitropolitana de o timisoreanca si doua fetite imbracate in straie traditionale banatene. Lumanarile au fost asezate in forma de cruce pe platoul din fata cladirii Operei, iar cei prezenti au tinut un moment de reculegere.

Miercuri, in Timisoara va fi zi de doliu. Drapelele vor fi coborate in berna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.