"Nu vreau sa comentez motivele pentru care a fost amanata intrarea in vigoare a acestei legi. Nimeni nu m-a intrebat nimic in legatura cu aceasta lege atunci cand s-a construit programul de guvernare pe urmatorii ani al PD-L si PSD. Oricum, orice intrare in vigoare a legii mai aproape de data anuntata initial este binevenita", a declarat marti pentru NewsIn, Gheorghe Barbu, unul dintre initiatorii Legii 218/2008, pentru modificarea si completarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, aprobate de Parlament.
Potrivit reprezentantului PD-L, intrarea in vigoare a noii legi ar presupune un efort bugetar suplimentar de 550 milioane euro fata de varianta de majorarea a pensiilor adoptata de Guvernul Tariceanu, prin ordonanta de urgenta.
Potrivit noii legi, punctul de pensie pentru grupele I si II de munca urma sa fie majorat de la 1 ianuarie 2009 cu 50% pentru grupa I si cu 25% pentru grupa a II-a. Parlamentarii PSD si PD-L au modificat in acest sens ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Tariceanu care prevedea o majorare de numai 0,5 puncte pentru grupa I si de 0,25 puncte pentru grupa II, indiferent de nivelul salariului pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale.
Dupa ce legea adoptata de Parlament a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, guvernul a decis in urma cu doua saptamani, prin ordonanta de urgenta, sa amane aplicarea legii promulgate pentru 1 ianuarie 2010.
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, declara, pe 4 decembrie, ca legea a fost amanata cu un an pentru ca nu ar fi fost timp pentru recalcularea pensiilor intr-un timp atat de scurt.
"Legea se va aplica dupa ce se termina etapele de recalculare a pensiilor pentru grupele I si II, in varianta propusa de guvern, urmand ca pensionarii sa primeasca diferenta de bani potrivit noii legi de la 1 ianuarie 2010", a mai spus Campeanu.
Legea prin care se majoreaza punctul de pensie pentru grupele I si II de munca a fost promulgata pe 25 octombrie de presedintele Basescu, dupa ce Curtea Constitutionala a considerat ca guvernul incalca legea fundamentala prin nepunerea in practica a legii adoptate de Parlament.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase
Sursa: garbo.ro
-
Călin Georgescu cere continuarea procesului de votare în ciuda deciziei CCR
Sursa: kudika.ro
-
Câți bani au confiscat anchetatorii de la Bogdan Peşchir, finanţatorul...
Sursa: wall-street.ro