Programul de guvernare pe 2009-2012 prevede tintirea unui salariu minim brut de 500 euro la data intrarii Romaniei in zona euro si cresterea salariului minim brut pe economie la 50% din salariul mediu brut pe economie pana la sfarsitul lui 2012.

De asemenea, Guvernul PD-L - PSD sustine ca vrea sa creasca salariul mediu brut nominal pe economie cu aproximativ 60% in perioada 2009-2012.

In prezent, salariul minim brut pe economie este de 540 lei (circa 140 euro), iar de la 1 ianuarie 2009 acesta ar urma sa creasca la 600 lei. Castigul salarial mediu brut pe economie era de 1.795 lei (479 euro) in octombrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) are in vedere adoptarea monedei unice europene in 2014, transmite NewsIn.

Programul de guvernare PDL-PSD a fost finalizat si urmeaza sa fie adoptat de fiecare partid

Noul program de guvernare prevede si cresterea gradului de ocupare de la circa 59%, in prezent, la minimum 65%, in anul 2012 si masuri de crestere a participarii la formarea profesionala continua de la 2% la minimum 7% din populatia in varsta de munca intre 25-64 de ani si pentru sustinerea infiintarii si functionarii comitetelor sectoriale.

Cele patru obiective avute in vedere de Guvernul PD-L - PSD sunt "echilibrarea pietei muncii si reducerea deficitelor sectoriale de forta de munca, cresterea gradului de flexibilizare a pietei muncii, imbunatatirea accesului pe piata fortei de munca a grupurilor defavorizate, dezvoltarea pietei muncii incluzive si imbatranirea activa si intarirea dialogului social la toate nivelurile in scopul cresterii aportului acestuia la dezvoltarea economica si sociala".

In acest scop, programul de guvernare mai prevede echilibrarea pietei muncii si reducerea deficitelor sectoriale de forta de munca si elaborarea unui sistem unitar de salarizare a functionarilor publici si a personalului contractual bugetar care sa aiba la baza criterii de diferentiere si corelare a salariilor intre functii si domenii de activitate bugetara.

In plus, guvernul ar urma sa ia masuri pentru absorbtia eficienta a resurselor financiare europene destinate dezvoltarii resurselor umane, astfel incat sa se asigure suportul de formare profesionala si ocupationala, simplificarea procedurilor de angajare si concediere a lucratorilor, concomitent cu masuri de securizare a locurilor de munca si sprijinirea dialogului angajator - angajat in flexibilizarea programului de lucru, in facilitarea mobilitatii ocupationale, profesionale si geografice.

In perioada de guvernare 2009-2012 ar urma sa aiba loc si reorganizarea Agentiilor Judetene de Ocupare si Formare Profesionala, astfel incat acestea sa fie prezente si in mediul rural, restructurarea centrelor de formare profesionala a serviciului public si punerea lor in sistem de competitivitate pentru ocupare si formare profesionala, precum si stimularea, prin masuri fiscale, a participarii salariatilor la formarea profesionala continua.

Tot in program sunt prevazute si asigurarea serviciilor de formare profesionala pentru persoanele din mediul rural si din cadrul grupurilor vulnerabile, stimularea ramanerii pe piata muncii a persoanelor care au implinit varsta de pensionare, precum si atragerea in activitate a persoanelor pensionate apte de munca, intensificarea procesului legislativ si de aplicare a masurilor institutionale care vizeaza reducerea muncii la negru si redimensionarea competentelor si a atributiilor institutiilor de control in scopul cresterii exigentei si responsabilitatii in actul de control al raporturilor de munca, precum si in ceea ce priveste asigurarea securitatii si sanatatii in munca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.