SRI a prezentat Parlamentului un Raport de activitate pe 2004 incomplet. Comisia parlamentara pentru Controlul Serviciului a descoperit ca din document lipsesc referirile la Omar Hayssam si va cere precizari suplimentare.

Unul dintre lucrurile care lipsesc cu desavirsire din raportul SRI pe 2004 este Omar Hayssam. Presedintele Comisiei, liberalul Radu Stroe, a incercat sa explice ca "intr-o anexa la raport nu se pot trece 14.000 de sesizari facute de SRI catre autoritati, se trec cinci-sapte mii si o fi fost omis el".

Explicatie insuficienta, in conditiile in care SRI a depus raportul de activitate pe 2004 la Parlament dupa ce criza ostaticilor izbucnise deja, si ar fi avut timp sa-l completeze, daca Hayssam era doar o omisiune. Cu atit mai mult cu cit, din spusele lui Ioan Stan, deputat PSD si fost presedinte al Comisiei SRI in mandatul trecut, in rapoartele de activitate pe alti ani controversatul om de afaceri figura. "In anexe, cind au fost prezentate sesizarile facute organelor abilitate, s-au facut referiri si la acest personaj", a precizat Stan.

Intrebat daca rapoartele mentionau si conexiunile politice ale lui Hayssam, Stan s-a eschivat, sustinind ca SRI nu este abilitat sa desfasoare anchete si sa administreze probe. Totodata, Stan a mai spus ca la seful statului ajungeau de la SRI informatii care vizau siguranta nationala, dar "cele legate de infractiuni savirsite de anumiti vectori de siguranta nationala nu ajungeau decit la organele de cercetare, nu la ministri".

Eseu marca SRI

De altfel, nu este singura scapare a raportului. Desi sustin sus si tare ca documentul nu este incomplet, parlamentarii din comisie au programat saptamina viitoare o intilnire cu conducerea Serviciului, pentru a cere o serie de precizari. Cum ar fi daca in Romania activeaza nuclee ce au legatura cu fenomenul terorismului mondial sau grupari care il finanteaza. Totodata, SRI va trebui sa precizeze in ce zone exista mare coruptie, de natura sa afecteze strategiile si deciziile statului sau siguranta nationala. Alta tema nefacuta a SRI vizeaza precizarea exacta a dimensiunilor economiei subterane si proportiile fraudei fiscale. De asemenea, SRI trebuie sa spuna cum a respectat drepturile si libertatile cetatenilor in desfasurarea activitatilor sale specifice si care e eficienta acestora. Totusi, Stroe a declarat ca raportul nu este incomplet. "Nu putem presupune ca informatiile respective nu exista, poate nu le-am descoperit noi sau poate nu le-am inteles noi", a justificat el intilnirea lamuritoare cu SRI.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.