"Din pacate, pentru multi politicieni din Romania a intra in politica inseamna a face bani. Nu le pasa de interesul poporului sau de Bruxelles. Vor sa isi mentina avantajele si sa nu ajunga in inchisoare. Se apara si riposteaza, dar aceasta situatie nu este de gasit numai in Romania", a declarat, potrivit NewsIn, fostul ministru al justitiei Monica Macovei, in prezent consilier pentru combaterea coruptiei al premierului macedonean.
Intrebata care sunt cele mai ingrijoratoare evolutii din Romania, Macovei a indicat "lipsa completa a vointei politice pentru a combate coruptia".
"Ma ingrijoreaza ca politicieni din tot mai multe partide se folosesc de puterea pe care o au pentru a bloca anchete chiar asupra lor. Ma mai ingrijoreaza si judecatorii care nu inteleg ca independenta lor este un drept al poporului si nu un mandat pentru ineficienta si coruptie", a spus fostul ministru roman, vazuta adesea la Bruxelles drept "varful de lance" in lupta anticoruptie din Romania.
Un aspect pozitiv remarcat de Macovei in ceea ce priveste reforma justitiei este faptul ca ANI functioneaza in continuare. "Avem destui procurori carora nu le este teama. Totusi, problema este in judecatorii, unde procesele sunt adesea tergiversate si apoi suspendate", a atras atentia Monica Macovei.
In opinia sa, pentru a eficientiza lupta anticoruptie, autoritatile din Romania trebuie sa puna accent pe verificarea conflictelor de interes in cazul demnitarilor, acordarea de contracte publice, confiscarea averilor ilicite, finantarea partidelor si verificarea integritatii judecatorilor.
Intrebata daca s-ar putea vedea din nou in fruntea Ministerului de Justitie de la Bucuresti, Macovei a raspuns ca "mai degraba nu".
"Nu am fost niciodata afliata politic si nici nu am ambitii politice. Nu am regretat niciodata ca am vazut din interior cum functioneaza o guvernare, dar eu vreau sa raman independenta", a accentuat fostul ministru.
Macovei marturiseste ca sarcina sa in Macedonia este mai usoara decat cea pe care a avut-o in cazul Romaniei si a constatat ca fenomenul coruptiei nu poate fi inlaturat fara presiuni externe. "Acum ma pot raporta la experientele Romaniei si Bulgariei. Ca ministru am fost sprijinita de Cabinet in lupta anticoruptie numai inainte de aderarea la UE; dupa aderare, s-a renuntat imediat la numeroase initiative legislative pe care le-am avut. Este foarte greu sa combati coruptia fara presiune din exterior. Coruptia politica inseamna ca politicienii corupti sunt la putere, iar combaterea coruptiei se indreapta adesea impotriva intereselor lor. Inainate de aderarea la UE acest lucru era posibil. O lectie pentru UE este ca trebuie sa aiba grija ca legile sa fie puse in aplicare inainte de aderare", subliniaza Monica Macovei.
Cu toate acestea, fostul ministru al justitiei este de parere ca Romania nu a aderat prematur la UE.
"Situatia nu ar fi diferita daca s-ar fi amanat aderarea. Eram adesea intrebata de oficialii UE daca sunt sigura ca legile anticoruptie sunt ireversibile. Am raspuns de fiecare data da, cu buna-credinta. Dar dupa aderare nu a mai existat vointa politica. Politicienii au incercat sa blocheze legile care combateau coruptia", a reamintit Macovei.
Coruptia are, in opinia fostului ministru al justitiei, o forma aparte de a se manifesta in statele foste comuniste. "Acolo, coruptia nu este o lezare sporadica a normelor, asa cum se intampla in Occident, ci este legata de decizii politice - ca de exemplu in incheierea unor contracte pentru lucrari publice”, explica Monica Macovei.
Fostul ministru enumera cativa factori ce au contribuit la proliferarea coruptiei in statele care au indurat un regim comunist. "La inceputul anilor '90 aceste state au trebuit sa treaca de la o economie de stat la o economie de piata. Numeroase companii ale statului au fost privatizate, infrastructura a trebuit dezvoltata, iar acest lucuru s-a facut cu fonduri din banii publici. Concomitent, de-abia daca se punea la punct legislatia in domeniul privatizarilor, iar constiinta publica despre faptul ca demnitarii trebuie sa dea socoteala nu era inca instalata. Toti acesti factori au stimulat coruptia si au dus la imbogatirea nelimitata a politicienilor din acea vreme. Acum, adesea avem in aceste tari legi anticoruptie exceptionale, dar dezamagirea intervine in etapa implementarii legislatiei", a conchis Monica Macovei.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Musaca de cartofi: rețeta tradițională românească cu un gust desăvârșit
Sursa: garbo.ro
-
Cine a fost Elisabeta Rizea: Eroina căreia Securitatea i-a smuls părul
Sursa: kudika.ro
-
China lovește Statele Unite unde îi doare pe americani: La comerțul cu...
Sursa: wall-street.ro