Liderul Partidului Democrat-Liberal (PD-L), Emil Boc, a obtinut luni mandatul de a forma un guvern de centru-stanga, dupa ce adjunctul sau a refuzat nominalizarea, alimentand temerile cu privire la certuri politice si instabilitate, relateaza Reuters.

Boc, in varsta de 42 de ani, se confrunta cu dificila sarcina de a apropia diferentele de viziune politica dintre partidul sau si partenerii de stanga din coalitie, social-democratii, si de a introduce reduceri drastice ale cheltuielilor, pentru a fi sigur ca Romania poate face fata crizei financiare globale.

Economistii avertizeaza ca orice guvern nou trebuie sa se miste cu rapiditate pentru a convinge pietele financiare ca da dovada de seriozitate in legatura cu disciplina fiscala, ca sa reduca riscul de recesiune. Venind in intampinarea acestor ingrijorari, Boc a spus ca intentia sa este de a avea guvernul gata pana la 22 decembrie.

"Tintele noastre comune raman valabile", a declarat Boc, potrivit NewsIn. "Este vorba cu precadere de sansa de a da Romaniei un guvern stabil, eficient, performant", a spus liderul PD-L.

Comentatorii, relateaza Reuters, spun ca daca lui Boc ii lipseste expertiza economica a lui Theodor Stolojan - care a renuntat luni la nominalizarea sa pentru functia de premier - liderul PD-L are performante manageriale mai bune si are mai multa influenta in randul politicienilor care il vor ajuta sa puna in practica politici mai dure.

Ca primar al orasului Cluj in ultimii patru ani, Boc a reusit sa atraga investitii straine in zona, care a devenit astfel unul dintre centrele industriale-cheie din Romania. Printre alti investitori, aici este gazduita o fabrica a principalului producator de telefoane mobile din lume, Nokia.

Nu este clar, scrie Reuters, de ce Stolojan, colegul lui Boc la PD-L, a renuntat, desi el a facut aluzie la dificultati in a controla dificilele negocieri de coalitie, scrie Reuters, potrivit NewsIn.

Analistii spun ca orice parteneriat intre cei doi riviali istorici, PD-L si PSD, care au iesit la egalitate dupa alegerile de luna trecuta, va fi destramat de conflicte ce ar putea prejudicia eforturile de a evita criza financiara si ar putea slabi lupta impotriva coruptiei, unul dintre principalele motive de ingrijorare pentru Uniunea Europeana.

"Este bine ca acum il avem premier pe seful unuia dintre partide, pentru ca autoritatea este clara", a declarat Alina Mungiu-Pippidi de la Societatea Academica Romana, citata de Reuters.

Pietele financiare au ramas precaute, cursul leului fata de euro s-a depreciat pana la cel mai scazut nivel din ultimele doua luni din cauza ingrijorarilor legate de viitoarele politici, noteaza Reuters.

"Boc este in mod clar o alternativa credibila la Stolojan, dar intrebarea-cheie este cat de rapid va dezvolta noul guvern o strategie anticriza credibila", a declarat un diplomat occidental aflat la post la Bucuresti si citat de Reuters sub acoperirea anonimatului.

Guvernul lui Boc, daca obtine votul de incredere al Parlamentului, va trebui sa refaca planul bugetar pentru anul viitor, luand in calcul previziunile care spun ca se vor incasa mai putini bani din taxe, precu si planificarea fiscala defectuoasa a guvernului in exercitiu al lui Calin Popescu-Tariceanu. Aceasta inseamna ca alianta de centru-stanga ar putea fi nevoita sa procedeze la reduceri ale cheltuielilor publice, un element de baza al campaniilor preelectorale ale ambelor partide, intr-un moment cand incetinirea cresterii economice va incepe sa-si arate urmarile asupra romanilor.

Pana acum, tara a facut fata relativ bine crizei globale, statistici prezentate luni aratand ca in trimestrul al treilea cresterea consumului a fost puternica. Insa multi antreprenori au anuntat deja reduceri de personal si stagnari ale productiei, care vor afecta mii de muncitori, in contextul in care conditiile mai aspre de creditare vor duce la o descrestere a vanzarilor si a cheltuielilor.

Unii economisti avertizeaza ca Romania ar putea intra in recesiune in 2009, chiar daca anul acesta cresterea economica este de asteptat sa atinga 9%.

Analistii spun ca probabil Boc va urma sfaturile presedintelui Traian Basescu, apropiatul sau aliat si fostul sef al partidului sau. Basescu, un reformist care se bucura de popularitate, va incerca sa fie reales anul viitor si parerile comentatorilor sunt impartite daca el va sprijini planurile de reducere drastica a cheltuielor sau se va pronunta pentru o politica fiscala relaxata ce ar tinti sa cumpere sprijinul alegatorilor, scrie Reuters.

Coruptia ramane de asemenea o preocupare. Dupa introducerea unor reforme judiciare radicale in graba de anul trecut de a obtine aderarea la UE, lupta impotriva coruptiei devastatoare si-a pierdut din acuitate, Parlamentul si curtile blocand trimiterea in justitie a unor importanti oficiali cu rang inalt, remarca Reuters.

Comentatorii avertizeaza ca reformele economice ar putea interveni in detrimentul progreselor viitoare anticoruptie, PSD avand o istorie a scandalurilor de coruptie, potrivit Reuters.

Agentia mai scrie ca retragerea lui Stolojan si numirea lui Boc ca prim-ministru prefigureaza spectrul instabilitatii politice. Reuters aminteste ca Boc, care are studii de drept, a intrat in politica romaneasca in urma cu opt ani ca membru al Camerei Deputatilor. El a condus Comisia juridica in 2001. In 2004, a castigat cursa pentru Primaria Clujului, reusind sa-l indeparteze din functie pe nationalistul de extrema-dreapta Gheorghe Funar, care conducea orasul din 1992.

Vazut ca un bun manager, Boc a obtinut anul acesta, la diferenta mare de voturi, un nou mandat de primar. In 2005 a preluat conducerea grupului de centru de care este legat de Basescu, devenit apoi actualul PD-L, si din aceasta pozitie Boc a fost criticat de rivalii sai, care l-au numit "lacheul" lui Basescu, presedintele cu o puternica vointa. Unii analisti spun ca legaturile stranse ale lui Boc cu presedintele i-ar putea afecta capacitatea de a intreprinde reforme dure inaintea de incercarea lui Basescu de a fi reales.

Ca multi dintre colegii sai din PD-L, Boc are putini prieteni in afara partidului, pentru ca i-a acuzat frecvent atat pe rivalii de stanga, cat si de dreapta de coruptie si clientelism, releva Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.