Senatul si Camera Deputatilor se intrunesc astazi, incepand cu ora 12.00, fiecare in cadrul primelor sedinte de plen, care vor fi prezidate de catre decanii de varsta, Sergiu Nicolaescu la Senat si Aurel Vainer la Camera Deputatilor.

Potrivit Regulamentului Senatului, pana la alegerea Biroului Permanent, lucrarile plenului Senatului sunt conduse de cel mai in varsta senator, in calitate de presedinte decan de varsta, asistat de cei mai tineri patru senatori, in calitate de secretari asistenti. In situatia in care doi sau mai multi senatori au aceeasi data de nastere, desemnarea se face in ordinea alfabetica a numelui. Decanul de varsta al Senatului este social-democratul Sergiu Nicolaescu.

In continuare, in Regulament se arata faptul ca imposibilitatea exercitarii atributiilor de catre presedintele decan de varsta sau de catre unul sau mai multi secretari asistenti, indiferent de motiv, se constata prin votul majoritatii senatorilor si atrage, de drept, inlocuirea acestora cu urmatorii senatori, in functie de varsta acestora.

Tot in cadrul sedintei de luni a Senatului, va avea loc constituirea Comisiei de validare, in cadrul careia fiecare partid, alianta politica sau alianta electorala ori organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale isi desemneaza membri, care sa reflecte configuratia politica a Senatului rezultata din alegeri.

Senatul este legal constituit dupa validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori.

Si la Camera Deputatilor, pana la alegerea noului Birou Permanent, lucrarile vor fi conduse de cel mai in varsta deputat, in calitate de presedinte de varsta, asistat de cei mai tineri patru deputati, in calitate de secretari. Potrivit site-ului Camerei, reprezentantul minoritatilor, Aurel Vainer, este cel mai in varsta deputat.

Pentru validarea mandatelor, Camera Deputatilor va alege o comisie compusa din 30 de deputati.

Grupurile parlamentare, a caror structura va fi anuntata tot in sedinta de luni, vor face propunerile pentru componenta nominala a Comisiei de validare, in limita numarului de locuri aprobat. Componenta Comisiei de validare este aprobata cu votul majoritatii deputatilor prezenti.

Comisia de validare va analiza contestatiile continute in dosarele primite de la BEC, nesolutionate sau a caror solutionare s-a facut cu incalcarea dispozitiilor legale referitoare la procedura de solutionare, indeplinirea, de fiecare deputat, a conditiilor de eligibilitate si a depunerii la dosar a tuturor documentelor cerute de legislatia in vigoare pentru validarea mandatelor.

Camera Deputatilor este legal constituita dupa validarea a doua treimi din mandatele de deputati si dupa ce acestia depun juramantul. Conform Constitutiei Romaniei, deputatii si senatorii isi incep mandatele la data intrunirii legale a Camerei din care fac parte, dupa validarea alegerii si depunerea juramantului.

Presedintele Traian Basescu a emis decretul de convocare a noului Parlament pentru astazi, 15 decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.