Mircea Geoana sustine ca fiecare partid se va "bate" pentru candidatul propriu la prezidentiale, iar Emil Boc ca PD-L si PSD vor fi "competitori politici si electorali", amandoi subliniind insa necesitatea coalitiei si stabilitatea Guvernului.

In decurs de trei zile de la semnarea "Parteneriatul pentru Romania", protocolul coalitiei PSD-PD-L, cele doua partide politice trebuie sa definitiveze programul de guvernare, care va cuprinde si masurile anticriza, si care urmeaza sa fie adoptat in maximum 2 zile de forurile statutare ale celor doua parti. Protocolul semnat duminica de Emil Boc si Mircea Geoana prevede asigurarea guvernarii pentru 4 ani, fiind valabil pe durata mandatului Parlamentului ales la alegerile din 30 noiembrie 2008 (2008 - 2012).

Potrivit protocolului, scopurile guvernarii PSD-PD-L sunt: asigurarea stabilitatii macroeconomice a Romaniei in contextul unui climat economic european si mondial dificil, limitarea efectelor crizei economice, continuarea reformelor pentru modernizarea Romaniei in scopul afirmarii ei in cadrul sistemelor politico-economice consolidate ale lumii, pastrarea locurilor de munca, reducerea saraciei si asigurarea stabilitatii veniturilor pentru o parte cat mai larga a populatiei, promovarea intereselor si consolidarea rolului si statutului Romaniei in structurile politico-administrative si de securitate ale UE si NATO si respectiv, in ansamblul relatiilor internationale.

Protocolul prezinta cele 25 de obiective pe care PD-L si Alianta PSD+PC se obliga sa le indeplineasca. Acestea sunt de ordin social, economic, si politic-constitutional. Mai precis este vorba de: asigurarea unui climat economic de stabilitate, protejarea locurilor de munca, si crearea de noi locuri de munca, protejarea si cresterea graduala a puterii de cumparare a populatiei, mentinerea cotei unice de 16% si acordarea de compensatii si deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici, dar si reducerea numarului de taxe si impozite, cheltuirea riguroasa a banului public si eleborarea de bugete multianuale, asigurarea resurselor financiare necesare sustinerii sistemului pensiilor de stat, continuarea procesului de reforma in domeniul justitiei, neimplicarea politicului in actul de justitie, descentralizarea, stimularea activitatii IMM-urilor si asigurarii unui mediu de afaceri predictibil, sprijinirea agriculturii, atragerea fondurilor europene, realizarea programului national pentru construirea de locuinte sociale si pentru tineri, reformarea structurilor administrative si reducerea birocratiei, dezvoltarea infrastructurii, asigurarea securitatii energetice, reforma in domeniul educatiei si in cel sanitar, cresterea alocatiilor pentru copii, reducerea decalajelor intre urban si rural, dezvoltarea cercetarii, relansarea turismului si sportului, adoptarea legii privind sistemul unitar de salarizare a bugetarilor, cresterea eficientei activitatii parlamentare si consolidarea credibilitatii in Parlament, continuarea reformei sistemului electoral, consolidarea rolului si statutului Romaniei in UE.

Coalitia “Parteneriatul pentru Romania”, formata din PD-L si Alianta Politica PSD+PC, isi asuma in comun guvernarea, printr-o colaborare la nivel parlamentar, guvernamental si local, se mai arata in textul documentului. Partile isi respecta identitatea ideologica si doctrinara, precum si apartenenta la familiile lor politice europene. De asemenea, o alta prevedere importanta este cea legata de alegerile prezidentiale de anul viitor, cele doua formatiuni politice tinand sa precizeze chiar in acest document ca vor avea candidati proprii la prezidentiale. De altfel, si in primele declaratii facute imediat dupa semnarea Protocolului, cei doi lideri politici au tinut sa precizeze ca vor intra in competitie electorala cand va fi cazul, de exemplu la alegerile prezidentiale. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a precizat ca acest acord respecta identitatea politica a fiecarui partid si nu prevede absenta competitiei prezidentiale pentru 2009. "Ne vom bate fiecare pentru candidatul nostru".

De cealalta parte, liderul PD-L Emil Boc a afirmat ca alianta dintre cele doua partide era necesara pentru a asigura stabilitatea pentru depasiriea crizei economice. "PD-L si PSD au inteles ca vremea disputelor trebuie sa inceteze. Angajamentul PD-L este unul al bunei-credinte. A venit intr-un moment greu, dar va reprezenta solutia la problemele actuale ale Romaniei", a declarat Boc. El a precizat ca cele doua formatiuni vor fi partenere la guvernare, dar vor ramane in concurenta cand va veni vremea alegerilor. "Suntem parteneri, dar vom fi competitori politici si electorali atunci cand este vremea competitiei politice. Se schimba modul de a face politica, printr-o politica axata pe proiecte, iar lectia aceasta ne-au dat-o romanii prin votul lor din 30 noiembrie. Sa dea Dumnezeu ca angajamentele semnate sa se realizeze", a spus presedintele PD-L.

Gardianul prezinta si lista persoanelor care erau in calcul pentru posturile de ministru, inainte ca PSD si PD-L sa semneze "Pactul pentru Romania":

  • Theodor Stolojan (PD-L) - premier
  • Ilie Sarbu (PSD) - vicepremier
  • Cristian Diaconescu (PSD) sau Monica Macovei (independent, dar sustinut de PD-L) - Ministerul Justitiei
  • Titus Corlatean (PSD) (in calcule intra si Cristian Diaconescu) - Ministerul de Externe
  • Mihai Tanasescu (PSD) - Ministerul de Finante
  • Adriean Videanu (PD-L) sau Iulian Iancu (PSD) - Ministerul Economiei
  • Gheorghe Flutur (PD-L) - Ministerul Agriculturii
  • Marian Sarbu (PSD) - Ministerul Muncii
  • Irinel Popescu (PSD) - Ministerul Sanatatii
  • Radu Berceanu (PD-L) - Ministerul Transporturilor
  • Dan Nica (PSD) - Ministerul Comunicatiilor
  • Monica Iacob Ridzi (PD-L) sau Nicu Banicioiu (PSD) - Tineret si Sport
  • Vasile Blaga (PD-L) – Ministerul de Interne
  • Liviu Dragnea (PSD) sau Catalin Voicu (PSD) - Administratie
  • Mihai Stanisoara (PD-L) sau Gabriel Oprea (PSD) - Ministerul Apararii

Potrivit unor informatii detinute de Gardianul, inca se mai negociaza daca actualul Minister al Administratiei si Internelor va fi spart in doua. Conform surselor, Miron Mitrea nu a reusit sa obtina, in urma negocierilor, nici un portofoliu in viitorul Cabinet.

Basescu propune ministrul justitiei. O alta decizie importanta luata de cele doua partide politice este ca Ministerul Justitiei sa nu intre in discutie la negocieri, urmand sa fie desemnat de catre presedintele Traian Basescu un ministru independent, au declarat surse PD-L, confirmate de PSD.

Ministere si administratie locala monocolore. Liderii PD-L si PSD au convenit ca ministerele sa fie monocolore, partidele care vor desemna ministrii sa aiba si secretarii de stat în aceeasi institutie, iar la nivel local, partidul care detine presedintia Consiliului Judetean sa aiba si prefectul, au mai declarat surse oficiale.

Senatul - la PSD, Camera Deputatilor - la PD-L. Sursele afirma ca scaunul de presedinte al Senatului este batut in cuie pentru Mircea Geoana. Cu toate acestea, exista o problema: sunt persoane din interiorul Aliantei care sustin ca postul de vicepresedinte al CSAT nu ar trebui sa revina sefului Senatului, ci vicepremierului ( n.r. - adica lui Ilie Sarbu). In acest context, trebuie precizat ca variantele de lucru ale democrat-liberalilor pentru sefia Camerei Deputatilor sunt Roberta Anastase si Monica Iacob Ridzi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.