Presedintele Traian Basescu a declarat la Bruxelles, la finalul lucrarilor Consiliului European, ca in acest moment criza financiara "pare a avea un inceput de solutii", chiar daca toti participantii "acuza cresterea numarului de someri", si ca punctele de vedere ale Romaniei au fost acceptate.
Seful statului a spus ca unul dintre obiectivele Romaniei a fost simplificarea procedurilor Comisiei Europene pentru a accesa mai usor fondurile europene in situatie de criza."In baza interventiei de azi-noapte de la dineu si in baza interventiilor de astazi s-a stabilit ca pe o perioada de doi ani procedurile de accesare a fondurilor sa se faca mult mai usor. Va dau un exemplu, daca procedura teoretica a Comisiei este 87 de zile - si teoretica pentru ca de regula se intindea pe mai mult de trei luni -, s-a stabilit, in concluziile Consiliului, ca procedura sa dureze maxim 30 de zile, procedura de aprobare a proiectelor si punere la dispozitie a fondurilor, ceea ce ne va ajuta sa accesam mult mai usor fondurile", a spus Basescu.

El a afirmat ca in urma discutiilor de joi seara s-a propus timp de derogare numai anul 2009, dar ca vineri, in plenul Consiliului, Belgia si Romania au sustinut sa se treaca la 2 ani, propunerea fiind acceptata. O alta masura adoptata, care este favorabila Romaniei, mentionata de presedinte se refera la finantarea BEI. "Din celebrele 30 de miliarde de la Banca Europeana de Investitii, destinate initial pentru IMM-uri si infrastructuri, s-a largit destul de mult palierul si intra si industria auto, lucru care ne intereseaza in cel mai inalt grad avand in vedere ca avem in desfasurare doua investitii mari, Ford si Renault", a mentionat Basescu.

Referitor la pachetul Energie, seful statului a spus ca, prin solutiile adoptate, se recunoaste efortul Romaniei din 1990 si pana in 2005. "Nu numai al Romaniei, al tuturor tarilor care si-au redus emisiile in perioada 1990-2005, Romania fiind cea care primeste cel mai mare procentaj dintr-un procent de 2% care este la dispozitia statelor care au avut cel mai mare procent de reducere al emisiilor in perioada 1990-2005", a explicat Basescu. Astfel, Romania va primi 29% din 2%, cat este rezervat tarilor care au obtinut cele mai mari reduceri de emisii, urmata de Polonia cu 27% si alte tari cu 5% sau 3%.

"Pentru noi acesta a fost obiectivul principal, chiar daca se ia baza 2005 pentru reducerea cu 20% a nivelului de emisii de carbon pana in 2020, sa ni se recunoasca efortul din perioada '90-2005. Este greu de apreciat daca este o recunoastere farmaceutica, dar, oricum, avem un important procent din sumele care revin recunoasterii eforturilor anterioare",
a adaugat Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.