Presa internationala relateaza despre nominalizarea lui Theodor Stolojan ca premier al Romaniei, subliniind ca el va avea de condus o alianta oarecum nefireasca intre PD-L si PSD, insa competenta sa in materie de economie il recomanda, cel putin teoretic, in contextul crizei care pandeste Romania, conform NewsIn.
Serviciul in limba engleza al Euronews remarca faptul ca pentru unii Stolojan este un economist de incredere, care ar fi potrivit, teoretic, sa preia fraiele puterii si sa opreasca alunecarea tarii catre criza economica. Pentru altii el il urmeaza orbeste pe presedintele Traian Basescu. Criza economica a fost revelata recent cand producatorul auto Dacia a anuntat ca vanzarile pe noiembrie i-au scazut cu 50%, ceea ce va duce la o reducere a productiei sale in 2009, explica Euronews. Stolojan va avea doua misiuni importante cand va fi in functie: prima sa stabileasca bugetul pe 2009, a doua sa relanseze reformele economice.

Financial Times noteaza ca Stolojan, un aliat apropiat al presedintelui, are sarcina de a construi o coalitie intr-un moment in care boom-ul economic al ultimilor opt ani pare sa se zdruncine pana la punctul de a se opri. In timpul campaniei, remarca Financial Times, partidul sau a pledat pentru reducerea taxelor si cresterea salariilor in sectorul public, o platforma similara cu cea a social-democratilor, care au in plus si un program de investitii masive in infrastructura.

Daca potentialii parteneri de coalitie cad de acord asupra numirii lui Stolojan, Romania se va regasi intr-o situatie in care a mai fost. Stolojan, reaminteste publicatia britanica, a fost numit in 1991 de Ion Iliescu, presedintele de atunci, pentru a conduce un guvern de uniune nationala dupa ce minerii din sud-vestul tarii au provocat haos intervenind violent pe strazile Bucurestiului. Stolojan a stat in functie mai putin de un an.

Coalitia este in multe privinte una greu de conceput: presedintele si PD-L-ul de care este apropiat s-au definit in termenii luptei anticoruptie din Romania, un domeniu unde PSD are o reputatie proasta.

O propunere luata in considerare este de a desprinde Ministerul Economiei de cel de Finante, care in prezent sunt sub un portofoliu unic, impartind cele doua arii de responsabilitate intre cele doua mari partide. Totusi negocierile pentru formarea unei coalitiei s-ar putea prelungi. PSD, care nu este obligat sa accepte nominalizarea lui Stolojan, a anuntat la inceputul saptamanii ca nu este pregatit sa intre in coalitie cu partidul minoritatii maghiare.

BBC noteaza, la randul sau, alegerea unui economist la conducerea guvernul roman, in conditiile in care diferenta dintre PDL si PSD in urma alegerilor este mai mica de 1%. BBC aminteste ca certurile dintre PDL si PNL au dus in 2007 la destramarea coalitiei pe care o formau, iar de atunci premierul in exercitiu Calin Popescu Tariceanu - clasat al treilea la alegerile din noiembrie - a fost sprijinit tacit in Parlament de PSD si UDMR.

Radio France International remarca intr-un comentariu postat pe site ca PDL si PSD s-au aliat sa guverneze dupa ce in ultimii ani au fost adeversare inversunate. Presedintele Traian Basescu, preocupat sa nu prelungeasca climatul de criza permanenta in care s-a aflat cu premierul in exercitiu, avertizase ca va decide singur numele viitorului premier, ceea ce a facut, desemnandu-si unul dintre apropiati, Theodor Stolojan, care, din 2005, era consilierul sau economic, potrivit RFI. Seful statului a adaugat, pe de alta parte, ca Theodor Stolojan este numit pentru patru ani, ceea ce ruineaza sperantele social-democratilor. Aliati in coalitia nou formata, ei sperau sa existe totusi o alternanta la conducerea executivului la mijlocul mandatului.

Este totusi o alianta oarecum contra naturii, formata in urma alegerilor din 30 noiembrie, marcate de o neta victorie a celor doua formatiuni, cu un usor avantaj de mandate pentru PDL, apreciaza RFI, care reaminteste, la randul sau, de adversitatea pronuntata intre cele doua partide, intre care, inca din anii '90, exista diferende ideologice, precum si animozitati personale.

In ceea ce-l priveste pe Theodor Stolojan, RFI spune ca este un economist recunoscut si respectat, supranumit Robocop, pentru ca are reputatia unui om serios pana la limita austeritatii. Este adevarat ca in sanul unei clase politice acuzate ca identifica interesele proprii cu cele ale tarii, Theodor Stolojan face nota discordanta. A condus un guvern de uniune nationala in 1991-1992 si - in ciuda banuielilor ca a gestionat fondurile Securitatii, politia politica a regimului comunist, ceea ce el a negat intotdeauna - a stiut sa-si pastreze in randul opiniei publice imaginea unui om competent.

Noul premier va trebui, de asemenea, sa lupte impotriva coruptiei care a devenit o cangrena a vietii publice. Iar sarcina se anunta delicata. Daca PNL, sub presiunea Bruxelles-ului, a inceput reforme laudabile inainte de a face pasul inapoi, PSD acumuleaza in schimb scandaluri si putini dintre liderii sai nu sunt implicati.

Desemnarea lui Theodor Stolojan nu a suscitat prea multe comentarii din partea presei de limba germana, care se limiteaza in a prezenta pe scurt si foarte factual evenimentele de miercuri. Focus online scrie ca la mai mult de o saptamana dupa alegerile parlamentare presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe expertul in finante Theodor Stolojan sa devina premier si aminteste ca acesta a mai ocupat functia intre 1991 si 1992 si ca momentan este europarlamentar. Publicatia germana scrie si de faptul ca noul premier desemnat are ca prioritate stabilirea unui buget de stat care sa fie adaptat la conditiile de criza si recesiune din Romania.

Euronews Deutschland scrie pe site-ul sau ca presedintele i-a dat "prietenului sau de partid" sarcina sa faca guvernul. "In actuala criza, care ameninta cu somajul, reputatia sa de expert in finante si de tehnocrat calculat ii este foarte folositoare".

De asemenea, si publicatia austriaca Der Standard remarca faptul ca Romania are un nou premier desemnat, care are o majoritate "aproape sigura", avand in vedere conturarea unei mari coalitii intre PD-L si PSD. Der Standard atrage atentia ca Basescu a ales pe cineva care sa stie sa gestioneze criza si care are suficienta autoritate pentru a conduce tara in vremuri mai grele. Publicatia austriaca aminteste si de "apropierea politica" dintre Stolojan si Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.