Presedintele Traian Basescu a declarat joi, inaintea plecarii la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European, ca Romania a cerut, inca de acum doua luni, reducerea birocratiei pentru simplificarea procedurilor de angajare a banilor de la Uniunea Europeana in situatii de criza.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca e nevoie ca in situatii de criza "sa fim capabili sa actionam fara proceduri excesive". Propunerea Romaniei este ca statele membre sa-si asume responsabilitatea daca se constata ca banii nu au fost utilizati in conformitate cu standardele UE.

Basescu a spus ca pe agenda Consiliului European se afla si analizarea crizei economice si financiare si ca Romania va sustine cresterea nivelului de finantare prin BEI pentru industria auto si IMM-uri.

"Romania va sustine cresterea nivelului de finantare prin Banca Europeana de Investitii pentru industria auto si pentru IMM-uri, infrastructurile fiind acoperite, din punctul nostru de vedere, suficient in raport cu capacitatea de absorbtie atat de alocarile care revin Romaniei din bugetul Uniunii, dar si din faptul ca Romania a angajat deja negocierea unui credit de 1 miliard de euro de la BEI, care sa constituie sursa de finantare a componentei autohtone pentru finantarile nerambursabile de la Uniunea Europeana. In acest sens, eu am aprobat un memorandum saptamana trecuta, deci lucrurile s-au demarat, am dat mandatul de inceperea negocierilor", a explicat Basescu.

De asemenea, Romania are un punct de vedere si in ceea ce priveste propunerea ca fondurile destinate agriculturii, dar necheltuie, sa fie realocate catre alte domenii, seful statului sustinand ca nu e de acceptat o asemenea varianta si ca una dintre solutii ar fi extinderea perioadei in care fondurile europene sa fie cheltuite.

Traian Basescu a explicat, in legatura cu alt punct de pe agenda Consiliului European, si anume pachetul energie-schimbari climatice, ca Romania a fost un sustinator fara rezerve al acestui pachet, dar ca are o obiectie in privinta datei stabilite ca baza pentru calculul reducerii nivelului de poluare -anul 2005. " Ceea ce Romania nu poate accepta este luarea ca an de baza pentru calculul reducerii nivelului de poluare ca fiind 2005.

Aici punctul nostru de vedere este ori se ia 1990, pentru ca Protocolul de la Kyoto a produs efecte in economia romaneasca si in anii '90, in timp ce alte tari n-au ratificat Protocolul si nu si-au facut politici adecvate Protocolului de la Kyoto, Romania si-a asumat costurile in anii '90 -si acest lucru trebuie ori recunoscut si luat ca baza anul 1990 -, ori compensat, in cazul in care se ramane pe anul 2005 ca an care sa dea momentul de calcul al reducerii nivelului de poluare. Trebuie compensata perioada anilor din 1990 pana in 2005. Si vom vedea, avem solutii, formule pe care sa le propunem", a spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu participa, joi si vineri, la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European, pe agenda figureaza pachetul de masuri pentru redresarea economica propus la 26 noiembrie, Tratatul de la Lisabona, pachetul energie-schimbari climatice si strategia de securitate. Basescu va participa joi, in calitate de invitat, si la lucrarile Summit-ului Partidului Popular European, care are pe agenda pregatirea Consiliului European.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.