Theodor Stolojan, noul premier desemnat al Romaniei, a fost acuzat de-a lungul timpului de o serie de nereguli legate de afacerile sale, cat si de colaborare cu Securitatea. Oricum, el este un politician instarit, majoritatea averii sale provenind din investitii si achizitii.
Acuzatii si controverse in afacerile Megapower, Tofan si Alro

In jurul lui Stolojan s-au nascut de-a lungul timpului o serie de acuzatii si controverse referitoare la afacerile si persoanele apropiate lui. Despre Stolojan, presa a scris ca ar fi ramas asociat intr-una dintre firmele controlate de omul de afaceri Gelu Tofan timp de aproape doi ani, fara a anunta acest lucru in declaratiile sale de interese, depuse in calitate de consilier prezidential, potrivit Evenimentul Zilei din 20 octombrie 2006. Atat Stolojan, cat si Tofan au negat, in declaratiile pentru EVZ, ca Tofan Agro SRL ar fi in functiune, contrar datelor de la Registrul Comertului, accesate de EVZ, in anul 2006, care aratau ca Tofan detinea 70% din SRL, Stolojan 25%, iar Virginia Mihaela Gheorghiu - fost purtator de cuvant al guvernului Stolojan –5%. Stolojan ar fi detinut actiuni-10,09%- si la Unipan SA, unde ar fi fost si administrator, actionar majoritar fiind Gelu Tofan cu 60,17%. A doua firma a triadei Stolojan-Gheorghiu-Tofan a fost infiintata in 1999, sub numele de G & G Mercato SRL. Ulterior, Stolojan a parasit aceste firme, cedand actiunile sale. Stolojan a intrat in afaceri alaturi de Gelu Tofan la inceputul anului 1999, dupa expirarea contractului cu Banca Mondiala. El a devenit ulterior presedintele Tofan Corporate Finance (TCF), informeaza NewsIn.

Primele obiective ale lui Stolojan

Si presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a atras atentia asupra influentei lui Stolojan, declarand in 22 noiembrie 2006, ca, in anul 2002, dosarele penale in care era cercetat Gheorghe Flutur pentru activitatea sa de la Romsilva Suceava ar fi fost inchise dupa ce Stolojan i-ar fi cerut lui Ion Iliescu sa intervina in acest sens. Desi Stolojan a respins acuzatiile lui Orban si l-a numit "trompeta patriciana", cateva luni mai tarziu, la inceputul lui 2007, istoricul Marius Oprea- consilier al premierului Tariceanu- a sustinut ca Iliescu si Stolojan ar fi fost implicati in cazul Adrian Costea si de aceea statul roman nu este interesat de investigarea cazului, potrivit Cotidianul din 12 ianuarie 2007.

Forbes: Stolojan, premierul ideal in criza

In aceeasi luna, Stolojan a fost acuzat de interventie in favoarea ALRO, potrivit unor materiale publicate de cotidianul Ziua din 26 ianuarie 2007. Potrivit acestora, Stolojan ar fi intervenit de mai multe ori in favoarea ALRO, proprietatea concernului rus MARCO Group, si ar fi luat energie ieftina de la contribuabili si ar fi dat-o magnatilor rusi. Conform aceleiasi surse, Stolojan ar fi facut presiuni asupra ministrului energiei si comertului, Codrut Seres, inca din vara anului 2005, pentru ca societatea din Slatina sa primeasca energie electrica ieftina, de la companiile energetice nationale SN Nuclearelectrica si SC Hidroelectrica. Potrivit Ziua din 29 ianuarie 2007 ar fi detinut un pachet de actiuni la Alprom- societate care a fuzionat cu ALRO Slatina. Stolojan a negat acuzatiile lui Seres, care afirmase ca ALRO ar fi trimis consilierilor de la Cotroceni patru milioane de euro. Audiat ca martor in dosarul ALRO, la 19 iulie 2007, Stolojan a declarat atunci ca, contractele ar fi fost necesare in conditiile in care piata “asa-zis libera a energiei incapuse pe mana unor baieti destepti”.

O alta afacere de care e legat numele lui Stolojan este "Megapower", afacere care ar fi avut loc la inceputul anilor 90, dupa decizia de infiintare, in scopul producerii in Romania de inalta tehnologie electronica, a unei societati mixte romano-americane, potrivit Ziua din 13 februarie 2007. Ministru in guvernul roman, Stolojan ar fi identificat suma necesara, asigurand totodata si sursa de finantare: un imprumut de 12,5 milioane de dolari, la BRD. Partenerul roman era societatea IIRUC, societate la care era angajata Elena Stolojan, iar partenerii americani ar fi fost doi transfugi romani, Robert Deutsch si Cristian Lazarovici. Lazarovici era un fost coleg de facultate al sotiei lui Stolojan, potrivit aceleiasi surse.

Acuzat ca ar fi colaborat cu Securitatea

O alta controversa este cea legata de posibila sa colaborare cu Securitatea, in perioada in care a fost director al Directiei Valutare si a Relatiilor Financiare Internationale din Ministerul Finantelor. Desi Stolojan a recunoscut ca a semnat rapoarte la Securitate, dar a infirmat ca ar fi fost colaborator, Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a admis ca acesta ar avea dosar de urmarit, iar fostul detinut politic. Stolojan a primit verdict de necolaborare cu Securitatea din partea CNSAS in 19 octombrie 2006.
Tot in octombrie 2006, in contextul excluderilor din PNL si a formarii noului partid PDL, fostul secretar general al PSD si apoi al PD, Cozmin Gusa, lider PIN, l-a acuzat in mai multe randuri de colaborare cu Securitatea, afirmand ca a fost “trezorierul Securitatii”, ca face parte din “a doua fratie a Securitatii” si ca ar fi fost santajat in 2004 de PSD pentru a se retrage din cursa prezidentiala. Mugur Ciuvica l-a acuzat pe Stolojan , in 26 aprilie 2007 ca, in calitate de director al Directiei Valutare si a Relatiilor Financiare Internationale din Ministerul Finantelor, ar fi aprobat in mai 1983, "exportul a 150.000 de butelii de aragaz in Liban", exportul efectuat de firma de comert exterior a Securitatii. Stolojan a spus ca exportul de butelii era "o operatiune normala de export".

Averea

Conform declaratiei de avere din 10 ianuarie 2006, Stolojan avea in conturi la Misr Romanian Bank 8.421 dolari, 26.424 euro, 89 lire sterline si 35.910.000 lei vechi.

In 2005 a incasat dividende de 750 milioane lei vechi de la Societatea Strategic Consulting SRL, ai carei actionari sunt Elena si Theodor Stolojan. Dividendele cuvenite lui Stolojan din partea Tofan Agro SRL reprezinta 72,3 milioane lei vechi, iar cele pe anul 2000 din partea Unipan SA au fost de 528 milioane lei vechi. La aceste sume se mai adauga 284,78 milioane lei, incasati de Elena Stolojan in 2004 si 2005, in calitate de administrator la societatea italiana Tomex SEL SRL.

Achizitii imobile

Conform declaratiei de avere din 2006, detine un teren intravilan in comuna damboviteana Razvad si o casa in Bucuresti. In octombrie 2004 i-a donat fiului sau o casa de vacanta in Predeal. Tot pentru fiul sau a finantat cu un miliard de lei vechi constructia unei case de odihna in judetul Ilfov. Familia Stolojan a mai achizitionat un apartament de sapte camere, desi detinea deja un altul in cartierul bucurestean Drumul Taberei, conform Ziua din 13 februarie 2007. Imediat ce a parasit functia de premier, el ar fi cumparat si apartamentul de sapte camere pus la dispozitia sa din 7 mai 1991, de Secretariatul General al Guvernului, devenind astfel proprietar a doua apartamente in Bucuresti.

Familia Stolojan a vandut in aprilie 2007 baza Clabucet Sosire din Predeal companiei Tinapack contra unei sume de peste opt milioane de euro, conform Cotidianul din 20 aprilie 2007. Stolojan a confirmat tranzactia.

Investitii in actiuni

In declaratia de avere din 2006, inainte de plecarea sa de la Cotroceni, Stolojan a afirmat ca detine actiuni la Banca Transilvania, Petrom SA, IPROEB Bistrita, Alprom Slatina si Strategic Consulting SRL, actiuni care valorau in total, in 20 mai 2006, 459.488, 695 RON. In octombrie 2004 ii transfera fiicei sale actiuni in valoare de 200.000 RON, iar ginerelui sau, Ovidiu Palea, actiuni de 150.000 RON. Consultand declaratiile de avere ale lui Stolojan, constatam ca a mai detinut actiuni la SIF Oltenia, Ardaf si la Electrocontact Botosani, in valoare totala de 118.500 RON. In 2004 a investit 2.310.000 RON la hotelul „Premier“ din Predeal, in numele societatii Pavcrib Clabucet Sosire SRL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.