PD vrea. UDMR s-ar lasa convinsa. Insusi Calin Popescu Tariceanu spune ca nu are nimic impotriva. Cu vintul in pinze dupa eliberarea ostaticilor, Basescu poate face tot ce vrea. Inclusiv anticipate.

Problema alegerilor anticipate are mari sanse sa fie readusa in discutie dupa intilnirea de astazi dintre presedintele Traian Basescu si premier. Basescu anuntase deja ca a aminat doar tema, pe perioada crizei ostaticilor, asa ca acum poate sa o reia, profitind de popularitatea pe care a cistigat-o odata cu eliberarea acestora.

Tariceanu, dispus sa discute

Tariceanu mai nu vrea, mai se lasa, dar nu se mai declara atit de ferm impotriva anticipatelor. Luni seara, in emisiunea "Zece fix" de la Realitatea TV, premierul a pus rezistenta sa numai pe seama rezervelor ridicate de forurile europene. "Cei care isi imagineaza ca eu sint impotriva anticipatelor din ambitie sau alte motive se insala. Eu consider ca anticipatele ar putea aduce Aliantei o majoritate mult mai confortabila, dar in acelasi timp avem obligatiile de aderare la UE conform unui calendar foarte strins, care nu ne da ragazul sa ne ocupam de asa ceva", a afirmat Tariceanu. Premierul mai spune ca ar fi primit avertismente de la comisarul-sef pentru extindere, Olli Rehn. "Foarte multi isi pun intrebarea de ce se discuta atit de mult despre acest subiect. Eventual, anticipatele se fac, dar nu se discuta; se ia decizia astazi si miine se anunta", a spus premierul.

Basescu, asteptat de liberali ca un eliberator

Dupa momentul Otopeni, presedintele Basescu a devenit luni seara si eroul principal al serii in care PNL a aniversat, la Ateneul Roman, 130 de ani de existenta. Basescu s-a lasat asteptat si si-a facut aparitia cind nimeni nu mai credea ca va veni. Adica fix la momentul de final al cocktailului.

Brusc, un turbion de simpatie liberala s-a pus in miscare in preajma persoanei lui, de care premierul Tariceanu statea aproape lipit. "De ce te-ai dus, ba, la liberali si n-ai venit la noi?", l-a certat Basescu glumet pe senatorul liberal pe stil nou Mihai Lupoi, PRM pe stil vechi. Acelasi sfat l-a dat si unei tinere liberale, recomandindu-i "un partid serios".

UDMR vrea garantii prezidentiale

Public, UDMR s-a pronuntat impotriva ideii de anticipate. De fapt, conducerea Uniunii doreste sa aiba o intilnire cu seful statului inainte sa ia o decizie. Surse din cadrul coalitiei declara ca liderii UDMR vor ca Basescu sa le garanteze ca ii va lua din nou la guvernare. Udemeristii sint ingrijorati de recentele declaratii ale presedintelui ca ar prefera o guvernare exclusiv PNL-PD.

PC in deriva

La PC s-au aprins luminile de avarie. Partidul defecteaza din ce in ce mai des, de parca ar dori sa fie dat afara din coalitie. In ultimele doua zile, presedintele Dan Voiculescu a lansat mai multe provocari la adresa lui Basescu: a cerut iar retragerea trupelor din Irak si a declarat ca Basescu a desemnat premierul in mod nedemocratic, fortind Uniunea PSD+PUR sa nu-si mai poata respecta programul electoral.

Apoi a anuntat ca PC este si la putere, si in opozitie si ca in calitatea de partid de opozitie nu va sustine schimbarea presedintilor celor doua Camere. In plus, parlamentarii conservatori trag si ei catre PSD. Ieri, Mihai Tanasescu i-a multumit in plenul Camerei presedintelui Comisiei juridice, Sergiu Andon, pentru ca a votat altfel decit majoritatea pe o chestiune de procedura. Andon a explicat ca a votat impotriva "caracterului de masina de vot". Intre timp, la Senat, PC punea umarul la avizarea negativa a ordonantei guvernului Tariceanu privind abrogarea Legii privind vinzarea locuintelor Ministerului Justitiei. Soarta ordonantei a depins de votul senatorului PC Gavrila Vasilescu, care, in loc sa voteze alaturi de colegii de coalitie, s-a abtinut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.