Traian Basescu a spus ca Legea fundamentala, "pentru a dobandi si pastra respectul poporului", trebuie sa fie apta "a raspunde nevoilor prezentului, dar si celor ale viitorului". Din aceasta perspectiva, a spus Basescu, "pasul revizuirii Constitutiei Romaniei din anul 2003 a fost unul firesc, dar el nu trebuie privit ca fiind unul izolat si dificil de repetat in perioada urmatoare". Seful statului a spus ca acest lucru este necesar cu atat mai mult cu cat aderarea la Uniunea Europeana "a pus statul roman si intreaga societate romaneasca in fata unor noi provocari si exigente politice, sociale, economice si juridice, impunand adaptarea si modificarea unui numar mare de reguli generale, indiferent de natura lor juridica, dar si modificarea multor atitudini sociale sau chiar culturale".
Traian Basescu a precizat ca modificarea Constitutiei este un proces complex, care "necesita o reflectie indelungata" si care presupune mai multe etape de negocieri si dezbateri. "O dezbatere larga, ceea ce ar presupune o negociere in prealabil intre partidele politice referitoare la temele modificarii, o dezbatere cu reprezentanti ai mediului academic si de cercetare – neangajati politic, dar buni cunoscatori ai dieritelor sisteme constitutionale, de asemenea, o dezbatere cu societatea civila si lideri de opinie publica si, in sfarsit, ar presupune o dezbatere in randul cetatenilor", a spus seful statului.
Basescu si-a exprimat convingerea ca judecatorii Curtii Constitutionale vor veghea la integritatea Constitutiei si vor asigura echilibrul perfect intre puterile statului, "indiferent de culoarea politica a puterii legislative sau executive, care se schimba la fiecare 4 ani".
"In virtutea atributiilor constitutionale pe care le am, va asigur ca voi veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor statului si nu voi ezita sa apelez de fiecare data la Curtea Constitutionala pentru asigurarea garantarii suprematiei Constitutiei, deoarece asa cum se prevede in articolul 1 al legii fundamentale "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie", a adaugat Traian Basescu.
El a spus ca respecta solutiile CCR. "Din punctul meu de vedere am apreciat ca solutiile date de CCR au fost intotdeazuna corecte si au respectat litera Constitutiei", a spus Basescu precizand ca acest lucru s-a intamplat si atunci cand CCR i-a dat castig de cauza si cand a pierdut. "Cand am pierdut, am invatat ce am de facut mai departe", a adaugat Basescu.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 9-15 decembrie...
Sursa: garbo.ro
-
Leacuri bătrânești pentru arsuri stomac - remedii naturale eficiente
Sursa: kudika.ro
-
CCR a decis când va analiza cererile de anulare a alegerilor
Sursa: wall-street.ro