Sedinta care a precedat Comitetul Executiv al PSD nu a clarificat pozitiile in interiorul social-democrat, liderii locali si de la centru ai formatiunii fiind de parere ca numai votul va decide daca PSD intra la Guvernare si se va subordona lui Traian Basescu sau daca va fi in opozitie cu PNL.

Vicepresedintele Liviu Dragnea a sustinut ca o alianta de guvernare cu PD-L ar insemna o 'predare la Traian Basescu', aratand ca social-democratii risca sa-si atraga oprobiul public daca intra la putere cu orice pret.

'Sunt doua variante: intrarea in opozitie cu sau fara liberali sau o predare la PD-L. Dupa parerea mea, cel mai mare pericol pentru PSD ar fi dispretul care s-ar abate asupra PSD, daca intra oricum si in orice conditii la guvernare", a declarat el.

Intrebat ce inseamna 'predat la PD-L', liderul de la Teleorman a raspuns: 'Predat la Traian Basescu. Ce, nu stiti ce inseamna?..Aa, voiati sa o spun eu!'.

Dragnea a avertizat apoi ca daca vreun partid se gandeste sa asocieze PSD la putere in scopuri oculte, nu va avea in social-democrati 'un partener' pentru asa ceva.

'Maine trebuie discutat deschis cu colegii, toti colegii trebuie sa stie la ce riscuri majore se supune partidul. Cei care vor sa faca o guvernare cu noi, valabil si pentru PNL si PD-L, trebuie sa se gandeasca bine ca, daca vor sa intre cu noi la guvernare cu buna-credinta si constituind impreuna un echilibru al puterii - cand vorbesc de echilibru trebuie sa ne gandim la toate functiile din stat, chiar daca nu sunt in jocul parlamentar - vor avea un partener de discutie, daca nu, noi in partid nu vom accepta sa ducem partidul in dispretul public, numai de dragul de a ajunge la o guvernare care poate deveni in cateva luni virtuala pentru PSD', a spus el.

'Nu avem foarte multe garantii ca intr-o guvernare cu PD in cateva luni de zile ministri PSD nu incep sa plece de acolo de buna voie sau siliti de altcineva', a conchis Dragnea.

Seful CJ Teleorman a mai spus ca este o posibilitate ca PSD sa se alieze cu PNL, dar si-a exprimat suspiciunea si fata de liberali. 'Exista o varianta ca o alianta cu PNL sa reziste in fata unor presiuni posibile din partea presedintelui care poate nominaliza o alta varianta de prim-ministru, nu din partea acestei aliante. Nu cred ca penelistii vor ramane pe picioarele lor', a spus el.

Si liderii PSD Constanta s-au aratat impotriva unei aliante cu PD-L. 'Mandatul organizatiei Constanta este de a face un protocol cu PNL indiferent de ce varianta - la guvernare sau in opozitie, in nici un caz cu PD-L sau cu Traian Basescu, pentru ca noi consideram ca el este inamicul politic nr. 1 al PSD, si pana acum nu exista suficiente garantii care sa ne faca sa credem altfel. Dl. presedinte nu a reusit sa confirme ca isi tine cuvantul, si, de aceea, nu avem garantii suficiente', a declarat presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu.

Si Radu Mazare a avut o pozitie in acelasi ton. 'Eu raman ferm pe ceea ce am spus: cred ca nu este bine sa-i dam toate armele presedintelui Traian Basescu. (...) Mi-e greu sa ma duc cu Elena Udrea la Constanta si sa spuna acolo ca sprijina soseaua de coasta si toate proiectele la care s-a opus Basescu', a spus primarul Constantei. El a mai lasat de inteles ca o alianta cu PNL are mai multe sanse, dar in opozitie si sub conditiile ca PNL sa se tina de cuvant.

'Variantele sunt cu PNL incercand sa formam guvernul, dar stim bine ca tatuca nu va nominaliza pe cineva din aceasta coalitie. Ca atare, ramane PNL cu varianta in opozitie, daca nu tradeaza PNL dupa aceaa sunt convins ca la a doua votare (dupa ce primul ministru PD propus de Basescu ar fi respins in Parlament, n.r.) ar fugi, ar aluneca. Sau cu PD-L la guvernare. Deci, exista varianta sa ramana un PSD care sa faca o opozitie puternica sau sa ramana in opozitie cu PNL', a conchis Mazare.

Marian Oprisan, liderul de Vrancea al PSD, a fost si el ferm in expunerea parerii, fiind de parere ca PSD ar trebui sa intre la guvernare. El considera ca partidul sau poate da tarii un Guvern 'de meseriasi'. Oprisan a reluat opinia potrivit careia Mircea Geoana ar trebui sa colaboreze cu Emil Boc si Traian Basescu si, 'cei mai mari barbati de stat', sa gaseasca o solutie.

Miron Mitrea, Adrian Nastase si Mircea Geoana nu si-au mai spus parerea la iesirea de la discutiile de duminica seara. Astfel, Miron Mitrea a declarat ca 'nu mai vorbeste' pana dupa votul din cadrul Comitetului Executiv (care va avea loc astazi).

El a mai aratat ca discutiile de duminica seara nu au o concluzie, pentru ca parerile si argumentele sunt diferite, iar o dcizie finala se va impune numai la vot. Mitrea a precizat ca la Comitetul Executiv vor fi supuse la vot mai multe variante, fiecare cu avantajele si dezavantajele lor. Adrian Nastase, la randul sau, a fost de parere ca noaptea dinaintea Comitetului Executiv 'va fi una lunga', sugerand ca in absenta unei decizii sau a unei opinii majoritare, vor avea loc negocieri in interiorul partidului.

Liderul social-democratilor, Mircea Geoana, a anuntat ca nu se va pronunta in privinta optiunii sale pentru a nu influenta votul de luni al colegilor sai. Geoana a calificat dezbaterea de la sediul partidului ca fiind extrem de interesanta si a evaluat ca fiind considerabile argumentele colegilor sai, si din tabara pro-guvernare cu PD-L, si din cea de ramanere in opozitie, in alianta cu PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.