Intalnirile dintre partide si presedintele Traian Basescu se pot rezuma la un singur lucru: cele trei partide (PD-L, PSD+PC si PNL) doresc sa conduca Guvernul, fiecare sustinand ca programul de guvernare ar trebui sa respecte puncte importante din propriile programe si este cel mai indreptatit sa dea premierul.

"Concluziile ar fi urmatoare: optiunea PD-L este pentru a forma un Guvern in jurul PD-L si pe baza principiilor si prioritatilor noastre de guvernare, care sa constituie nucelul viitorului program de guvernare", a anuntat Emil Boc la iesirea de la consultari, amintind ca, pe baza castigarii celor mai multe mandate, formatiunea sa are dreptul sa aiba prima optiune pentru formare Guvernului si pentru a impune prioritatile. "Optiunea data de Constitutie este ca PD-L este sa fie centrul si pivotul central al guvernarii", a afirmat el.

Liderul PD-L a subliniat ca este deschis si flexibil fata de alti parteneri, din perspectiva faptului ca, desi a castigat alegerile, partidul sau nu are majoritatea absoluta, astfel ca este nevoie de "coagularea" unei majoritati parlamentare. "Prima noastra optiune este PNL, dar vom continua negocierile si cu celelalte formatiuni politice, PSD, UDMR, minoritati nationale", a anuntat Boc ordinea negocierilor, conform NewsIn.

Boc a spus ca spera ca presedintele sa desemneze un prim-ministru din PD-L. "Presedintele va face declaratia corespunzatoare, optiunea este a noastra, PD-L, dreptul constitutional al presedintelui insa nu poate fi contestat. In conditiile in care niciun partid nu obtine majoritatea absoluta a locurilor in Parlament, dreptul suvernar de a numi premierul apartine presedintele. Sa speram ca va fi de la PD-L", a declarat Boc.

Anterior, liderii PSD si PNL i-au spus presedintelui ca, daca la negocierile dintre partide nu sunt respectate conditiile pentru formarea Guvernului - puncte din programele proprii de guvernare si desemnarea premierului-, prefera sa treaca in opozitie.

Geoana a declarat ca Alianta PSD+PC e indreptatita sa dea premierul intr-un Guvern de larga majoritate si ca nu va intra la putere decat daca va fi reprezentata proportional cu rezultatul alegerilor si daca isi poate respecta angajamentele fata de cetateni.

"Suntem dispusi sa participam la constructia unei majoritati solide si a celui mai competent Guvern pe care il poate da Romania astazi, cu respectarea conditiilor democratice evidente, a respectarii rezultatului votului, a ponderii noastre in Parlament si a mandatului popular primit. Pentru noi este o conditie importanta ca in Guvernul viitor sa dam primul-ministru si sa avem o reprezentare corespunzatoare ponderii noastre parlamentare, in viitorul Guvern si in structura parlamentara", a declarat Geoana, la finalul consultarilor cu presedintele Basescu.

Presedintele social-democrat a mai spus ca cei de la PSD l-au informat pe seful statului ca li se pare firesc sa propuna premierul si ca Traian Basescu nu a infirmat aceasta posibilitate. "Dl. presedinte a spus de o maniera neechivoca ca in viitorul Guvern va trebui sa existe o proportie a functiilor in Guvern corespunzatoare rezultatului de la alegeri. Propunerea PSD (de a pune premierul, n.r. ) nu a fost infirmata de presedinte. E o conditie imperativa pe care am primit-o de la partidul nostru", a adaugat Geoana.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat la randul lui, la finalul consultarilor de la Cotroceni, ca numai garantia detinerii de catre PNL a functiei de prim-ministru ofera certitudinea punerii in practica a programului de guvernare al partidului.

„Toate aceste lucruri nu pot fi realizate decat daca exista niste garantii politice clare, care inseamna ca Guvernul va fi condus de un premier din partea PNL”, a declarat Tariceanu. El a enumerat din nou conditiile impuse de liberali pentru a intra la guvernare - printre care mentinerea cotei unice, impozite redus si independenta justitiei. Liderul PNL a spus ca justitia nu trebuie sa se mai faca la televizor, sub forma de "linsaj politic", ci in instanta.

Delegatia liberala a intrat la discutii imediat dupa UDMR, al carei lider, Marko Bela, tocmai anuntase ca Uniunea a luat decizia "sa mearga cu PD-L". "Am opta pentru un Guvern PD-L-PNL-UDMR, dar in acelasi timp putem concepe si alte formule. Domnul presedinte a fost de acord cu noi ca UDMR ar trebui sa faca parte din viitorul Guvern", a spus Marko Bela, care sustine ca presedintele a sustinut "in mod clar si fara echivoc" ca UDMR sa intre la guvernare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.