Romanii merg la urne duminica pentru a-si alege Parlamentul pentru urmatorii patru ani, insa scrutinul - foarte strans intre PSD si PD-L - desi vine intr-un moment crucial pentru tara, pe fondul crizei economice, este de asteptat sa aiba o rata mica de participare la vot, scrie presa internationala.
Romanii voteaza duminica la alegerile parlamentare, un eveniment central pentru capacitatea acestei natiuni din Balcani de a trata criza financiara si de a redemara reformele care stagneaza de anul trecut, de la aderarea la Uniunea Europeana, relateaza agentia Reuters. Votul intervine intr-un moment critic pentru Romania, cand economia incetineste si reformele cruciale in domeniul justitiei s-au impotmolit in timpul guvernarii minoritare a guvernului lui Calin Popescu-Tariceanu, explica Reuters.

Diviziunile dintre principalele trei partide sunt adanci, iar presedintele Traian Basescu, desi ramane popular in randul electoratului, i-a indepartat pe multi in elita conducatoare cu criticile sale frecvente despre clientelism si coruptie, vazute ca slabiciunea endemica a acestui stat sarac al Uniunii Europene, potrivit agentiei.

Atat PSD, cat si PD-L sunt creditate cu circa 30% din intentiile de vot, urmate de PNL cu circa 20%, ceea ce inseamna, daca sondajele se confirma, ca niciun partid nu va avea majoritatea si cele doua partide mari vor rivaliza pentru conducerea guvernului de coalitie. Apropierea PD-L de presedinte, care nominalizeaza premierul potrivit Constitutiei, ii acorda un avantaj, dar Basescu ar putea fi obligat sa il numeasca pe liderul PSD, Mircea Geoana, daca partidul sau va avea cele mai multe voturi. Sondajele recente arata o crestere a popularitatii PSD, care a promis ajutoare sociale si reduceri de impozite pentru salariile cele mai mici, in contextul in care multi romani se tem de impactul crizei globale si sunt nemultumiti de inegalitatile sociale.

Oricine va forma guvernul va trebui sa ia masuri rapide care sa pregateasca Romania pentru o deteriorare consistenta a situatiei economice si posibile turbulente pe pietele sale financiare, spun analistii citati de Reuters. Cele doua partide principale vad cresterea fiscalitatii drept solutie, desi centristii sunt mai putin dispusi sa creasca si cheltuielile. Toata lumea se asteapta la o participare mica, multi alegatori fiind dezamagiti de reformele lente. Un element in plus care va favoriza absenteismul ar putea weekendul prelungit, luni fiind Ziua nationala a Romaniei.

Pe de alta parte, continua Reuters, analistii considera este mai putin ca probabil ca PSD, afectat de scandaluri de coruptie si de reforme esuate in anii '90, sa intensifice eforturile anticoruptie, o preocupare majora pentru Bruxelles. Romania a aderat la UE datorita reformelor economice si judiciare introduse de coalitia Tariceanu-Basescu, dupa ani de guvernare social-democrata in care reformele au stat pe loc, comenteaza agentia straina. Dar un conflict intre presedinte si premier a dus la destramarea coalitiei in primele luni dupa aderare, reformele au incetinit, iar Parlamentul a blocat masurile anticoruptie.
In replica la blocajul politic, despre care multi economisti spun ca ameninta sa arunce Romania intr-o criza anul viitor, doua agentii au redus ratingul Romaniei, care a devenit singura tara din UE privata de "investment grade". Economia s-a dublat in doar patru ani, datorita investitiilor straine record si cererii din ce in ce mai mari, dar economistii preconizeaza o incetinire radicala a cresterii, de la 9% anul acesta la doar 1-4% anul viitor, incheie Reuters.

Circa 18 milioane de romani sunt asteptati duminica la urne pentru alegerile legislative stranse, dupa o campanie dominata de criza economica, remarca si AFP, care a difuzat o suita de materiale, completand treptat informatia si punand-o in context. Nici PD-L, nici PSD nu par in masura sa obtina majoritatea solida dorita de seful statului, iar PNL va avea probabil un rol central in negocierile pentru formarea oricarei aliante. Pe langa acestea, singurul partid care poate spera sa depaseasca pragul de 5% pentru a intra in Parlament este UDMR, in timp ce PRM va ramane probabil pentru prima oara in afara legislativului. Totusi, remarca si AFP, indiferent care va fi castigatorul, acesta nu va beneficia de o luna de miere, in contextul crizei economice care incepe sa afecteze Romania si a mai multor conflicte sociale, amanate pe timpul campaniei, dar care risca sa reizbucneasca inca din ianuarie.

Aceesi idee se regaseste la Associated Press, care scrie ca romanii, speriati de somajul si masurile de austeritate dureroase pe care le-ar putea aduce criza, vor sanctiona probabil actuala putere, pe care o considera rupta de realitate. Cu doar cateva saptamani in urma, premierul Calin Popescu Tariceanu sugera public ca Romania este intr-o anumita masura imuna la criza economica mondiala, explica AP, adaugand ca o serie de vesti proaste au venit sa sublinieze lipsa de justificare a acestui optimism si au facut ca social-democratii sa aiba sanse mai mari decat oricand in ultimii ani sa castige aceste alegeri. Participarea ar putea fi mai mica decat oricand de la caderea comunismului, din cauza lipsei de incredere in politicieni, adauga AP, continuand prin a spune ca cel mai probabil la Bucuresti se va forma un nou guvern de coalitie, niciunul dintre partide neavand sanse sa obtina suficiente voturi pentru a guverna singur. Si aceasta agentie descrie progresele economice ale Romaniei din ultimii ani, adaugand ca acestea au fost favorizate si de banii trimisi in tara de cei circa doua milioane de romani care muncesc in strainatate - circa sapte miliarde de euro numai anul trecut. Acum insa, criza economica pune in pericol mii de locuri de munca, pe masura ce companiile isi reduc productia din cauza scaderii cererii.

Vocea Americii remarca de asemenea ca romanii isi aleg reprezentantii in Parlament in contextul temerilor ca actuala criza economica globala ii va costa mii de locuri de munca si va determina masuri de austeritate dureroase, dupa ce Renault Dacia si Arcelor Mittal si-au suspendat deja productia. Niciun partid nu va obtine majoritatea, iar participarea va fi scazuta din cauza dezamagirii populatiei si a weekendului prelungit.

Agentia bulgara Focus News scrie ca lupta se duce intre doua partide de opozitie, PSD si PD-L, social-democratii fiind in avantaj la finalul campaniei.

Euronews remarca incertitudinea care marcheaza acest scrutin, de la rezultate, pana la participare, intr-o tara in care populatia nu este, oricum, pasionata de politica. Singura certitudine este ca nici PSD, nici PD-L nu vor obtine majoritatea si ca unul dintre aceste doua partide va trebui sa formeze o coalitie, cel mai probabil cu PNL. Aceste alegeri au loc in contextul in care Romania incepe sa resimta primele efecte ale crizei economice, remarca si Euronews, punand in comparatie cresterea economica din ultimii ani cu amenintarea somajului. Viitorul se anunta deci dificil, iar partidele politice au fost deja nevoite sa isi adapteze programele electorale pentru a tine cont de noua situatia, incheie televiziunea europeana.

Si agentia chineza Xinhuascrie despre alegerile din Romania, concentrandu-se insa asupra aspectelor tehnice si schimbarii sistemului de vot, fara elemente de comentariu referitoare la miza acestor alegeri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.