«Luceafarul Huilei» sustine ca, drept multumire pentru mineriade, a primit oferte de a fi demnitar de la Petre Roman, Nicolae Vacaroiu si Ion Iliescu

Asa cum ziarul nostru a anuntat ieri, ancheta in Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 se apropie de momentul in care Ion Iliescu va fi pus sub invinuire pentru complicitate la lovirea, torturarea, retinerea si cercetarea abuziva a peste 1.000 de persoane. Practic, afectiunea cardiaca a fostului presedinte al Romaniei este singura care a amanat inceperea oficiala a urmaririi penale.

In acest dosar, joi, la Parchetul Militar Teritorial Bucuresti a fost audiat Miron Cozma. Este prima declaratie oficiala (consemnata de un formular special de martor) pe care a dat-o pana acum liderul minerilor. Surse din Parchetul General ne-au furnizat cateva amanunte din aceasta declaratie.

De la inceput mentionam faptul ca toate elementele cuprinse in povestea care urmeaza sunt desprinse din aceasta marturie. Ea face doar obiectul unor cercetari si abia la sfarsitul acestora se va sti daca toate afirmatiile cuprinse in ea sunt adevarate sau nu.

Ofertantii

Cele mai multe informatii din declaratie sunt legate de incercarile lui Miron Cozma de a demonstra ca, pentru serviciile aduse Frontului Salvarii Nationale (FSN) in timpul Mineriadei i-au fost facute mai multe oferte. Cozma sustine ca le-a respins pe toate pentru ca este anticomunist, boem si toate demnitatile oficiale ce i s-au propus ar fi intrat in contradictie cu aceasta structura a sa.

Cozma spune ca, in ’90, dupa alegerile din "Duminica Orbului", membrii FSN se pregateau sa organizeze prima sedinta a noului Parlament. In acelasi birou lucrau Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sarbu si Nicolae Duvaz. A aparut ideea ca Piata Universitatii sa fie golita de "golani". A aparut ideea de a fi chemati muncitori din diferite intreprinderi din Bucuresti si din tara. Cozma sustine ca singurul care s-a opus ar fi fost Petre Roman. Ceilalti ar fi inceput sa caute intreprinderi fidele Puterii. Au fost sunate intreprinderi din Calarasi, Deva, Alba, Ploiesti, Filipestii de Padure si chiar Targu Mures, iar din Bucuresti au fost stransi muncitori de la IMGB. "Luceafarul Huilei", asa cum era poreclit Cozma, spune ca abia apoi a aparut ideea chemarii minerilor. El sustine ca, pe 14 iunie 1990, cand a ajuns in Piata, celelalte forte chemate de FSN golisera locul de oameni.

Licitatia

Petre Roman s-ar fi fofilat de la mitingul unde trebuia sa le multumeasca minerilor pentru ca au scapat FSN-ul de golani. Fostul premier i-ar fi spus lui Iliescu sa tina el discursul pentru ca avea o intalnire cu ziaristi straini carora trebuia sa le vorbeasca in engleza si franceza, lucru de care Iliescu nu ar fi fost capabil.

Miron Cozma sustine ca imediat i s-au facut mai multe oferte pentru a i se multumi si, totodata, pentru ca fostii lideri ai FSN sa fie siguri ca nu va vorbi niciodata.

Prima oferta a fost de a alege 100 de mineri vanjosi si a infiinta la Bucuresti o Garda Nationala. Acest proiect a fost abandonat pentru ca avea sa fie infiintata prima structura din care se va dezvolta mai tarziu Serviciul de Protectie si Paza (SPP).

Cozma spune ca Petre Roman i-a facut doua oferte. Prima era de a avea un salariu de 7.000 de dolari pe luna, iar a doua a fost de a deveni consulul Romaniei in Africa de Sud. Ion Iliescu ar fi licitat si el pentru liniste, propunandu-i lui Miron Cozma sa-l faca revolutionar. N.S. Dumitru i-ar fi tinut o prelegere lui Cozma despre importanta interventiei cetatenilor in "problema Piata Universitatii". Imediat dupa aceasta intalnire, un oficial al vremii i-a propus lui Miron Cozma sa devina guvernator al Vaii Jiului.

Supralicitatia

Miron Cozma spune ca adevaratele oferte pentru pozitii importante au aparut dupa ce a participat si la Mineriada din septembrie 1991, in urma careia a fost schimbat Guvernul Petre Roman. Astfel, in cursul anului 1994, premierul Nicolae Vacaroiu i-a propus lui Miron Cozma sa devina ministru de interne. Se punea problema ca la conducerea acestui minister sa fie numit un civil. Cozma a refuzat si se pare ca a fost numit Doru Ioan Taracila.

O alta oferta de colaborare, sustine Miron Cozma, a fost facuta de Adrian Sarbu, la sfarsitul anului 1995, cand si-a lansat PRO TV. Liderul minerilor sustine ca Adrian Sarbu a vrut chiar sa-i faca un spatiu in sediul televiziunii, unde sa fiinteze firma patronata de Cozma, "Diamant" SRL.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.