Pierderile minime pe care Romania le va suporta in situatia in care momentul aderarii se va amina cu un an se ridica la 1,6 miliarde de euro. La acestea se adauga si dezavantaje de natura politica.

Introducerea clauzei de salvgardare in cazul Romaniei si, implicit, aminarea momentului aderarii cu un an, va costa tara noastra 1,6 miliarde de euro, a declarat Leonard Orban, negociatorul-sef al Romaniei. Valoarea reprezinta numai fluxul monetar intern, costurile reale fiind mult mai mari. "Mai importante sint insa sumele indirecte, care survin din marginalizarea noastra dintr-un sistem, precum si costurile politice", a mai spus oficialul. Domeniile vulnerabile care ar putea conduce la punerea in aplicare a clauzei de salvgardare sint justitia, afacerile interne, concurenta. De asemenea, situatia economica din Romania nu trebuie sa se agraveze.

Probleme cu ratificarea

Potrivit lui Orban, una dintre marile provocari ale guvernului in aceasta perioada se refera la ratificarea Tratatului de aderare. Aceasta mai ales in conditiile in care exista voci din statele membre impotriva aderarii tarii noastre in 2007.

"UE este in momentul de fata mai decisa sa se orienteze spre adincimea ei decit spre extindere", a explicat Orban, apreciind ca singurul contraargument pe care Romania il poate oferi statelor UE se refera la realizarile pe care le vom face. Orban considera ca va fi foarte greu sa cheltuim cei 2,5 miliarde de euro pe care ii vom primi in perioada 2007-2009. Totodata, Vasile Puscas, secretar al Comisiei Parlamentului pentru Integrarea Europeana sustina ca ratificarea Tratatului de aderare ridica probleme, mai ales in conditiile in care "avem ramineri in urma" in ceea ce priveste structura de coordonare a procesului de aderare, care, dupa semnarea tratatului, trebuie sa fie alta. Puscas a ridicat, de asemenea, problema politicilor economice care, potrivit acestuia, nu exista.

Dupa 2007 se mareste cota unica

Momentul 2007 ar putea conduce si la o majorare a cotei unice de impozitare, apreciaza Leonard Orban, negociatorul-sef al Romaniei. Nivelul oficial nu este un subiect de discutie, este o decizie nationala. Pe de alta parte, nu pot spune ca impozitul va ramine la acelasi nivel pentru mult timp.

Este posibil ca intr-un orizont de timp mediu sa existe modificari, dar nu inainte de data aderarii", a spus Orban. Acesta explica necesitatea majorarii nivelului cotei unice atit prin presiunea care exista asupra bugetului de stat, cit si ca urmare a unor conjuncturi externe.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.