Pentru ca guvernul vrea sa promoveze reforma justitiei prin asumarea raspunderii

Obiceiul fanariot al apelarii la autoritati din afara tarii pentru a pune la punct inamicii politici a fost una dintre constantele politicii romanesti postdecembriste. Toate partidele au apelat la acest mijloc de presiune atunci cand au fost in opozitie si l-au criticat sau ironizat cand au ajuns la putere. Ultimul pe lista celor care reclama guvernul in functie la organismele internationale este Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor.

Ex-premierul Nastase a adresat o scrisoare comisarului european pentru justitie si afaceri interne, Franco Fratini, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene. Pretextand ca il roaga pe inaltul oficial european sa-si exprime un punct de vedere asupra solutiilor propuse de ministrul justitiei, Monica Macovei, pentru modificarea legilor justitiei si sa precizeze daca aceste masuri sunt cerute de Comisia Europeana, Nastase face un rechizitoriu extrem de dur la adresa Guvernului Tariceanu. Presedintele Camerei Deputatilor critica atat masurile propuse de Monica Macovei, cat si modalitatea in care guvernul vrea sa treaca pachetul de legi privind reforma justitiei si proprietatea prin parlament, prin asumarea raspunderii.

"Presiuni brutale ale executivului"

Inca de la inceputul scrisorii, Adrian Nastase lanseaza un atac brutal la adresa Cabinetului Tariceanu. "Am onoarea sa supun atentiei dvs. situatia extrem de dificila cu care se confrunta justitia romana la acest moment, datorita presiunilor brutale ale executivului, in scopul modificarii legislatiei si eliminarii unor garantii fundamentale ale independentei sistemului judiciar", este fraza de deschidere a scrisorii presedintelui Camerei.

Imediat, Nastase trece la o expunere a realizarilor precedentului Cabinet, condus de el, in materie de armonizare a legislatiei romanesti din domeniul organizarii justitiei, cu cea europeana. Fostul premier subliniaza faptul ca, in urma negocierilor purtate sub mandatul sau, in cursul anului trecut, a fost inchis capitolul 24 JAI, privind programul de reforma in justitie pe care trebuie sa-l implementeze Romania pentru a se putea integra in Uniunea Europeana.

"In calitate de fost prim-minstru al guvernului, care a finalizat aceste negocieri, nu pot sa fiu preocupat de consecintele unor asemenea modificari", spune el, referindu-se la propunerile initiate de Ministerul Justitiei, despre care considera ca "nu fac decat sa conduca la dezechilibre cu impact negativ de amploare, atat asupra societatii romane, cat si privind respectarea angajamentelor asumate in negocierile cu UE".

Cerere de interventie externa in politica Romaniei

In continuarea scrisorii, Adrian Nastase enumera cateva dintre efectele negative pe care le-ar avea, in opinia sa, aplicarea masurilor de reforma initiate de Monica Macovei. Primul aspect mentionat este ca ministrul justitiei ar avea "un control total asupra carierei si activitatii profesionale a procurorului, ceea ce echivaleaza cu controlul politic asupra actului de justitie". Un alt aspect ar fi "eliminarea unei parti importante a competentelor decizionale si de avizare ale CSM". Concluzia trasa de Nastase este foarte dura: "Scopul fundamental al modificarilor legislative, insa, este cel al aplicarii, in justitia romana, al epurarii si inlocuirii pe criterii politice a tuturor celor cu functii de conducere, proces care se desfasoara in toate structurile societatii romanesti, de sase luni incoace, cu consecinte dezastruoase".

Dupa ce continua in acelasi stil pe mai multe pagini, scrisoarea lui Adrian Nastase isi dezvaluie scopul in final. "Din toate aceste ratiuni si consideratii, va adresez rugamintea, domnule vicepresedinte, sa sprijiniti, de la nivelul inaltelor demersuri politice si diplomatice care va sunt in putere, evitarea acestor derapaje, adevarati

, cu consecinte grave pentru sistemul judiciar din Romania si pentru eforturile concertate ale tarii noastre de integrare europeana".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.