Senatul a respins Ordonanta de urgenta a Guvernului prin care amana cresterea salariilor profesorilor, inregistrandu-se 79 de voturi pentru legea de respingere, 13 impotriva respingerii si doua abtineri.

Votul plenului a fost de 79 de voturi "pentru", o abtinere si 12 voturi "impotriva" raportului de respingere adoptat de Comisiile de munca si invatamant. Potrivit regulamentului, dupa adoptarea raportului de respingere, se voteaza proiectul de lege de respingere a OUG, care va ajunge la Camera Deputatilor, potrivit NewsIn.

Sedinta a inceput cu interventia liderului PNL, Puiu Hasotti, care a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului in cauza, deoarece raportul a fost finalizat in dimineata zilei de luni, astfel ca la ora inceperii plenului nu existau materiale pentru senatori. El a amintit si de prevederea regulamentara care stipuleaza necesitatea depunerii raportului pe un text normativ cu trei zile inaintea dezbaterii. Propunerea lui Hasotti nu a fost sustinuta decat de reprezentantul UDMR, Szabo Karoly.

Presedintele Comisiei de buget-finante, Paul Pacuraru, a incercat, de asemenea, sa gaseasca argumente pentru amanarea votului, sustinand ca este nevoie si de avizul organismului parlamentar pe care-l conduce pentru ca proiectul sa intre in plen. Colegul sau de Comisie, senatorul PRM Gheorghe Funar, i-a amintit insa ca, in cursul saptamanii trecute, au avut loc consultari pe telefon, prilej cu care s-a decis un aviz de respingere pentru textul Guvernului.

Liderul grupului PD-L, Gheorghe Constatin, a precizat ca plenul a stabilit, saptamana trecuta, ca pe 10 noiembrie, la ora 10.00, sa se intruneasca cele doua comisii, de invatamant si de munca, sa redacteze un raport care sa fie supus votului in plen. "Toata lumea a convenit. Nu trebuie scos de pe ordinea de zi", a precizat el. Conservatorii, prin senatorul Sabin Cutas, au solicitat pastrarea pe ordinea de zi a OUG, iar Ioan Solcanu, senator ex-PSD, dar care activeaza inca in acest grup, a vorbit in plen despre necesitatea votarii ordonantei de urgenta in cursul plenului de luni.

Liderul PRM, Gheorghe Funar, a amintit ca, si in situatia privatizarii "fabricii Craiova", proiectul a intrat in plen fara raport si, in aceasta baza, i-a cerut lui Hasotti sa fie consecvent in comportament. "PRM insista sa fie dezbatuta azi ordonanta", l-a completat colegul senator, peremistul Nicolae Iorga.

Hasotti a insistat ca, pentru pastrarea pe ordinea de zi a unui proiect fara raport, aflat in procedura de urgenta, este nevoie de "consensul" grupurilor politice, insa presedintele de sedinta, social-democratul Doru Ioan Taracila a invocat faptul ca plenul este suveran atata timp cat ia o decizie prin vot. Astfel, cu 23 de voturi "pentru", 69 "impotriva" si o abtinere s-a respins propunerea liberalilor de amanare a discutarii OUG privind salariile profesorilor.

Inceperea dezbaterii textului a fost marcata de interventia ministrul finantelor, Varujan Vosganian, care a facut o trecere in revista a motivelor amanarii: faptul ca se va dubla media salariala in sectorul bugetar fata de privat, ceea ce nu poate ramane fara impact pentru sindicate, ca se va ajunge la "secatuirea" resurselor pentru investitii, ca va exista un impact major asupra somajului, in sensul cresterii acestuia. Vosganian a precizat ca este utila amanarea si pentru ca, ulterior, se vor "corecta" si unele "neajunsuri" ale textul. Din categoria neajunsuri, ministrul finantelor s-a referit la lipsa unei abordari unitare a salarizarii generate inclusiv de lipsa unei "viziuni" si a unui "dialog" politic realizat pe baza unei majoritati parlamentare stabile.

Vosganian a cerut timp si pentru realizarea unei corelari intre salarizarea personalului bugetar cu a celui privat, intre corelarea cresterilor salariale cu cresterea economica, o "viziune" privind cresterea mai intai a salariilor mai mici si apoi a celor care deja sunt mai mari. Ministrul a comentat si faptul ca niciun program de guvernare al partidelor care critica amanarea nu include maririle salariale, motiv pentru a calificat demersul acestora ca fiind generat de "febra de campanie".

Presedintele Comisiei de invatamant, senatorul PC Irinel Popescu, a precizat ca OUG a primit raport negativ pentru ca exista Pactul pentru educatie semnat deja, precum si o lege votata anterior de Parlament si promulgata de presedinte, act normativ necesar pentru a asigura demnitatea dascalilor si a-i pastra pe tineri in sistemul educational.

In luarile de cuvant, liderii grupurilor parlamentare au facut uz de metafore. Senatorul PSD Alexandru Athanasiu s-a referit la conceptul de democratie si la separarea puterilor in stat. El a considerat ca trebuie combatuta atitudinea Guvernului care genereaza "cacofonie institutionala pe fondul unei ridicole pretiozitati", criticand in acesti termeni felul in care s-au inteles raporturile dintre puterea legislativa si cea executiva.

Potrivit lui Athanasiu, Guvernul se face vinovat de "primitivism institutional" si de "sfidarea fundamentelor statului de drept", motiv pentru care singurul gest posibil din partea Executivului este "demisia". Social-democratul a criticat "jalnica minciuna publica" sustinand ca, de fapt, OUG nu a amanat, ci a anulat cu totul prevederile votate de Parlament, incalcand astfel separatia dintre Legislativ si Executiv.

Liderul PRM Mihai Ungheanu a sustinut ca discutia de fond se refera la "rostul sistemului democratic din Romania". "Aceasta ordonanta de urgenta nu este numai impotriva celor din invatamant, este indreptata impotriva presedintelui Romaniei, a Parlamentului, a Constitutiei, tot atatea motive pentru a o respinge", a afirmat peremistul, calificand drept o "aberatie" un Executiv care se considera deasupra Legii fundamentale, trecand peste vointa suverana a Legislativului.

Din partea PD-L, senatorul Dan Sabau a comentat oscilatia "intre anestezii locale si anestezii generale, vivisectii" ale guvernarii, criticand Executivul ca nu pune in aplicare principiile strategiei Bologna si nu sustine "economia cunoasterii". Sabau a precizat, in final, ca se astepta "ca PSD sa lase in ploaie" Guvernul si a cerut demisia Executivului.

Senatorul PC Marius Marinescu a comentat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului este una a "smecherilor", care doresc sa puna mana pe banii care revin profesorilor si a afirmat ca, in SUA, "smecherii puscariabili" sunt imbracati in oranj.

Inaintea inceperii votului, liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, a cerut pauza de consultari, la care a fost invitat inclusiv ministrul finantelor. La finalul acestora, Hasotti a anuntat ca, desi Vosganian "a convins pe toata lumea", nu a existat consens in cadrul consultarilor politice.

Ordonanta de urgenta privind amanarea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor pana la 1 aprilie 2009 a intrat in dezbaterea Senatului cu raport de respingere, intocmit luni de comisiile reunite de invatamant si munca. Ministrul de finante, Varujan Vosganian, a declarat la sedinta comisiilor reunite de resort ca daca Ordonanta Guvernului este respinsa atunci se va impiedica corelarea salariilor mari cu cele mici din invatamant, ceea ce ii defavorizeaza pe profesorii cu salarii mici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.