Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost audiat, marti, ca martor, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General, in dosarul privatizarilor strategice, anunta NewsIn

Reamintim ca senatorul conservator Codrut Seres s-a prezentat, pe 30 septembrie, in fata procurorilor, pentru a lua la cunostinta invinuirile care i se aduc in acest dosar.

In ciuda avizului pozitiv al Senatului care a votat inceperea urmaririi penale in cazul lui Codrut Seres, fostul ministru considera, in continuare, ca este victima unui dosar politic. “A inceput campania electorala si e normal sa ne intalnim aici. Este un dosar politic, si unul stupid, pentru ca e greu sa spui in 2008, ca modernizarea de la Portile de Fier, inceputa in 1997, este numai responsabilitatea lui Seres”, a declarat, pe 30 septembrie, fostul ministru conservator.
Intrebat despre proiectul de ordonanta privind vanzarea catre salariati a 8 % din actiunile societatii Petrom promovat chiar de el - si pentru care prim-ministrul Romaniei a fost audiat marti ca martor - , Seres a aratat atunci ca “este vorba depsre legea 191, care spune ca vanzarea de actiuni catre salariati se face prin intermediul asociatiei salariatilor. Nu a existat un consens intre ministri si ea a fost retrasa de pe ordinea de zi”, a completat fostul ministru.

In acest dosar, exista opt invinuiti pentru infractiuni care aduc atingere securitatii nationale: Stamen Stanchev (consultant international), Mihai Dorinel Mucea (adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului), Radu Mihai Donciu (consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului), Flore Mircea Calin (reprezentant permanent in Romania al unei societati de consultanta bancara), Neagoe Robert Marius (directorul Directiei Juridice a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului), Mustafa Oral, Susak Michal (consultant international).

Cei opt au fost pusi sub urmarire penala la 22 noiembrie 2006, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). In cursul lunii iunie 2006, DIICOT a primit din partea organelor cu atributii pe linia securitatii nationale o sesizare in legatura cu existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita in jurul cetateanului bulgar Stamen Stanchev, consultant al unei societati bancare internationale pentru afaceri derulate in Romania. Potrivit sesizarii, gruparea era formata din mai multi demnitari si functionari publici din institutiile centrale cu atributii in domeniul privatizarii. Scopul gruparii era acela de a obtine, in afara cadrului oficial, date si documente de natura a periclita securitatea statului.

In 2007, dupa ce procurorii DIICOT au extins cercetarile din dosarul privatizarilor strategice, Vadim Benyatov fiind acuzat, in 11 ianuarie 2007, si de tentativa de subminare a economiei nationale, nu numai de spionaj economic. Anchetatorii au stabilit ca el a folosit informatii din Ministerul Economiei si de la Nuclearelectrica pentru achizitionarea de energie electrica in favoarea grupului multinational Marco, in dauna economiei nationale.

La 20 aprilie 2007, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au inceput judecarea procesului primilor trei inculpati din dosarul privatizarilor strategice: Stamen Stanchev, Dorinel Mucea si Radu Mihai Donciu. La acea data, Benyatov nu a fost trimis in judecata odata cu ceilalti trei inculpati intrucat, potrivit procurorilor, nu terminase inca de citit materialul de urmarire penala.

Alaturi de cele opt persoane, in dosarul privatizarilor au mai fost cercetati si fostul ministru al economiei Codrut Seres si fostul ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy. Seres si Nagy au fost acuzati ca ar fi servit intereselor retelei lui Stanchev, prin scurgere de informatii privind privatizari si licitatii. Seres a fost pus sub invinuire pe 20 decembrie 2006, iar punerea sub urmarire penala a lui Nagy a fost dispusa la 27 aprilie 2007. Ulterior, Nagy a fost suspendat din functie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.