"Am construit peste 400 de sali de sport". Acesta a fost unul dintre sloganurile lui Adrian Nastase in campania electorala, folosite in duelul cu Traian Basescu, pentru urmatorul "cincinal" la Cotroceni.
Mult trimbitatul program al salilor de sport s-a dovedit in final a fi doar un exercitiu de imagine pe bani publici. Nota de plata pentru ambitia lui Nastase: 167,5 milioane de euro, bani proveniti de la bugetul de stat si dintr-un imprumut extern, care urmeaza sa fie platit tot din buzunarele contribuabililor. La nici o jumatate de an de la momentul in care programul a fost declarat incheiat, iar salile finalizate, multe dintre "edificii" s-au dovedit a fi niste simple hale inutilizabile, insa extrem de scumpe. (Andi Laslau0
In anul electoral 2004, Adrian Nastase si-a luat angajamentul ca va da in folosinta 400 de sali de sport destinate elevilor din invatamintul preuniversitar. Proiectul, unul bine intentionat in esenta, a fost transformat rapid intr-un bun prilej de a imparti contracte substantiale catre membrii fideli, sponsorii si apropiatii PSD.

Asa se face ca cele 167,5 milioane de euro alocate construirii salilor s-au dovedit a fi prost investite pentru contribuabili, dar extrem de bine plasate pentru membrii fideli ai PSD si firmele acestora.
Programul s-a doveditt un fiasco, incepind cu proiectul extrem prost gindit si continuind cu executia lui. Cireasa de pe tort o reprezinta dotarea acestor "edificii", o alta afacere paguboasa pe bani publici.

Pariu cistigat pe lucru de mintuiala

Proverbul "graba strica treaba" s-a adeverit la doar citeva zile de la inaugurarea salilor de sport, cind beneficiarii au inceput sa se plinga de calitatea lucrarilor. O buna parte a salilor a picat cu brio examenul ploilor din toamna, devenind veritabile piscine. Altele, multe si ele la numar, au fost predate fara a avea instalatiile sanitare racordate corespunzator, cu sistemele de incalzire nefunctionale si cu finisaje a caror calitate lasa mult de dorit. Pentru satisfacerea ambitiilor faraonice ale lui Adrian Nastase, constructorii au lucrat repede si prost, iar edificiile care trebuiau sa-i ridice cota de imagine fostului premier s-au dovedit a fi doar niste hale inutilizabile.

Un proiect prost

Institutul de Proiectare, Cercetare si Tehnica de Calcul in Constructii (IPCT) a realizat, in luna octombrie 2002, un studiu pentru analizarea proiectelor de baza pentru salile de sport. Materialul a fost elaborat de un colectiv de specialisti format din arhitectul Stefan Barton si inginerul Nicolae Ghita, inginerul Dan Berbecaru si Simion Nastasa.
In urma analizarii tuturor criteriilor, au fost acceptate proiectele a noua firme, dintr-un numar de 21, din care patru clasate pe locul I si cinci pe locul II. Conform studiului, proiectul realizat de firma Structur Art Buzau a fost considerat una dintre solutiile cele mai proasta. "Solutie nerationala. Rigiditate mare a stilpului scurt, induce fortele orizontale in cadrele anexei. Nu se retine!", se precizeaza la capitolul "Rezistente si stabilitate". Acelasi proiect a obtinut nota 2, pe o scara de la 1 la 10, la indeplinirea cerintelor Legii 10/1995 (privind calitatea in constructii). Cu toate ca proiectul firmei buzoiene a fost considerat cel mai slab, societatea Structur Art a cistigat licitatia organizata de Compania Nationala de Investitii.

"Pilele" din PSD

Potrivit Registrului Comertului, cei doi asociati ai Structur Art SRL sint Cristian Marian Cosconea si Marian Francisc Fulop, ambii din Buzau. Cei doi oameni de afaceri nu sint, se pare, deloc straini de partidul celor trei trandafiri. Surse din zona sustin ca in spatele firmei si al lui Francisc Fulop se afla pesedistul Virgil Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Buzau pina in vara anului trecut. Proiectant de meserie, acesta nu s-a implicat pe fata in firma din cauza functiei pe care a ocupat-o. Aceleasi surse mai spun ca influenta acestuia in PSD a adus in portofoliul firmei Structur Art proiectul pentru salile de sport.

"Cirpeli" dupa licitatie

Incalcind Legea achizitiilor publice, proiectul a fost dat inapoi pentru imbunatatiri dupa ce Structur Art a cistigat licitatia. "Tirantii oblici (n.r. -elemente de sustinere a tavanului) au fost introdusi ca o solutie de compromis pentru a asigura rezistenta constructiei. Sint uriti, de altfel, intreg proiectul e urit", considera Laura Craciun, inginer proiectant la Frisarom Engineering. "Stilpii par cam subtiri, iar prezenta lor in interior arata ca au fost facuti pentru alt scop sau de catre cineva care nu se pricepe la sport", mai spune aceasta. O alta deficienta de proiectare a salilor ar fi peretii metalici. "Din cauza ca proiectul a fost prost, la diferente mari de temperatura intre interior si exterior se formeaza condens pe panourile metalice, care cade pe copii. Condensul poate provoca degradarea structurii metalice", ne-a declarat un fost angajat al CNI care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Sali improprii pentru competitii oficiale

Tot din cauza proiectului defectuos, salile guvernamentale sint improprii organizarii de competitii oficiale. Presedintele Federatiei Romane de Handbal (FRH), Cristian Gatu, a declarat ca nici Agentia Nationala pentru Sport, nici Ministerul Educatiei si Cercetarii nu au fost consultate atunci cind s-a pus problema proiectarii salilor de sport.
"Toate salile sint cu doi sau trei metri mai scurte sau mai inguste, motiv pentru care nici una dintre ele nu poate fi folosita in competitiile oficiale de handbal sau futsal", a declarat Marius Simina, metodist in cadrul Directiei Judetene de Sport Hunedoara. "Nu se pot tine competitii oficiale la noi pentru ca nu avem terenul la dimensiuni normale. Suprafata de joc este mai mica cu aproximativ trei metri", ne-a declarat un profesor de educatie fizica din Sibiu.

Ambitie guvernamentala pentru bunastarea PSD

Adevarata miza a constat in "mutarea" unei bune parti din cele 6.703 miliarde lei (echivalentul a 167,5 milioane euro), destinate construirii salilor de sport, in conturile unor firme patronate sau administrate de membri sau simpatizanti PSD. Cistigatoarea celor mai multe licitatii CNI este Concas SA Buzau, patronata de Ionel Gagu, presedintele Camerei de Comert Buzau, despre care buzoienii spun ca ar fi un apropiat al PSD. Valoarea contractului dintre CNI si firma lui Gagu se ridica la nu mai putin de 3.575.000 euro pentru 20 de sali. Gagu a afirmat in repetate rinduri ca nu a fost membru sau simpatizant al PSD.

Fratii Sechelariu au umflat "potul"

Firmele detinute de protejatii fratilor Sechelariu au pus mina pe cele mai multe contracte pentru executia salilor din judetul Bacau. Arcom SA a cistigat nu mai putin de opt contracte, in valoare de 1.350.000 euro. Societatea, infiintata inainte de ‘89 de Securitate, s-a privatizat in anii ‘90, printre actionari figurind si firma Conimpuls, patronata la un moment dat de Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in MLPTL. Printre firmele protejatilor lui Sergiu si Dumitru Sechelariu se numara Eccor SRL, patronata de sponsorul oficial al PSD Ioan Onofrei, Conbac SA, al carei administrator, Ion Prigoneanu, este cunoscut pentru relatiile speciale de afaceri si prietenie cu Sergiu si Dumitru Sechelariu, sau Alconep SRL, societatea consilierului local PSD Ilie Alecu. Fostul consilier judetean PSD Neculai Chirap are, prin firma sa Constar SA Falticeni, doua sali contractate in judetul Suceava, in valoare de 19 miliarde. Concivic, firma consilierului judetean PSD Constantin Negoita, din Ialomita, a construit opt sali de sport pentru 56,8 miliarde lei. Consig SA Sighisoara, al carei manager este consilierul judetean PSD Florin Pipas, are in portofoliu patru sali.

Rasplata pentru sponsorii PSD

Sponsorii celor trei roze au luat si ei partea leului din "afacerea" salilor de sport. CIPT Partener Bistrita Nasaud, patronata de Constantin Uta, cunoscut ca apropiat al PSD, a ridicat doua sali de sport si a reconstruit una, pentru aproximativ 21 miliarde.
Sotia acestuia ne-a spus insa ca nici nu vrea sa auda de PSD. Sinecon SRL din Sibiu, care si-a adjudecat construirea unei sali in Lupeni, se regaseste pe lista sponsorilor PSD din decembrie 2003, cu 50 milioane lei. Concivia SA Braila a obtinut opt sali la un pret de 60 miliarde, dar a contribuit in 2003 cu 100 milioane lei la bunastarea PSD. O alta firma de care se leaga nume grele din PSD este Cominco SA, care detine sase contracte pentru sali de sport. Pina in urma cu trei ani, Serban Mihailescu a fost membru in consiliul de administratie al firmei.

Nastase si Tiriac nu comenteaza

Am incercat sa luam legatura cu Adrian Nastase pentru a-i afla parerea despre starea salilor de sport construite pe timpul mandatului sau. Fostul premier ne-a transmis prin asistenta sa personala, Anca Alexandrescu, faptul ca nu doreste sa comenteze aspectele semnalate de EVZ. Incercarile noastre de a-l contacta pe Ion Tiriac au fost si ele sortite esecului. Pe telefonul mobil a raspuns sefa de cabinet a acestuia, Geta Uglai, care ne-a precizat ca nu l-a putut contacta intrucit "calatoreste foarte mult".

La prima ploaie, cele mai multe sali devin "piscine"

Indiferent de locul unde au fost ridicate sau momentul finalizarii, salile de sport din programul guvernamental au o sumedenie de deficiente. In urma unui "raid" efectuat de EVZ si "Capital" in zece judete din tara, s-a constatat un "defect" comun: ploua in majoritatea salilor. Alte puncte comune ar fi incalzirea, alimentarea cu apa sau canalizarea.

BUCURESTI. La sala de sport a Scolii 139 din sectorul 5 a fost reparat acoperisul, dar ploaia se infiltreaza continuu pe la colturi. "Ca o piscina arata initial. Inca mai ploua in ea pe la margini, pe la imbinari, au cirpit-o o data. Se pare ca proiectul e destul de prost, ca de plouat ploua in toate. (...) Iarna, pe frig, s-a folosit, n-am avut de ales, pentru ca fosta sala de sport a redevenit sala de clasa", ne-a declarat directorul Maria Ionescu. La Scoala 175 din sectorul 1, aerisirea nu se poate face din cauza geamurilor defecte. "Picura in multe locuri, au fost necesare reparatii la acoperis. Geamurile de aerisire sint pe o singura parte, nu pot asigura o aerisire eficienta, iar sistemul de pirghii s-a defectat", ne-a declarat directorul Cristina Miinea.

BACAU. Inaugurate cu mare fast acum un an de fratii Dumitru si Sergiu Sechelariu, cele trei sali de sport din Bacau au devenit la scurt tip adevarate piscine.
Nu la multa vreme dupa stropirea cu sampanie, in sali a inceput sa ploua, fapt ce a dus la deteriorarea acoperisului. Lucrarile de mintuiala s-au remarcat privind calitatea peretilor, care au inceput sa crape si sa mucegaiasca. Salile nu au fost animate decit la inaugurari, intrucit disfunctionalitatile i-au impiedicat pe copii sa faca in ele orele de sport. Toata iarna, acestia au inghetat in noile sali pentru ca firmele care au realizat instalatia de incalzire si-au pasat raspunderea pina a trecut frigul.

BOTOSANI. Prima sala de sport construita in cadrul programului guvernamental va trebui refacuta din cauza proastei calitati a constructiei. Inaugurata in vara anului trecut de insusi Adrian Nastase, aceasta are acum acoperisul degradat. In sala si in vestiare, din cauza fisurilor ploua ca afara. "Am luat legatura cu Condacia, constructorul salii, si de fiecare data a cirpit cite ceva, dar tot ploua", ne-a declarat primarul Voicu Murariu. Apa infiltrata a distrus partial peretii si pardoseala salii, iar constructorul nu a gasit o solutie pentru rezolvarea problemei. La Stefanesti, sala de sport este in aceeasi situatie. "N-am avut inundatie inca, dar mai picura cind ploua. Constructorul ne-a spus ca sint defectiuni care se pot remedia. Cica nu e vina lor, ci a proiectantului", spune primarul Stefanel Rusu.

BRASOV. Desi a fost raportata ca "terminata" acum un an, sala de sport a Liceului de Constructii din municipiul Sacele este un adevarat acvariu. "Dupa finalizare au aparut infiltratii de apa prin acoperis. Sala are o canalizare cu un unghi de inclinare mai... economic, de ai fi putut jura ca a fost gindita si pentru sporturi acvatice", sustine primarul Vasile Lata. Remedirea defectiunilor a costat 1,5 miliarde lei de la bugetul local, dupa care sala a fost inaugurata din nou, la sfirsitul anului trecut. La Liceul din Bran au fost probleme tehnice similare.

"Desi constructia este terminata, ea nu este functionala. Canalizarea trebuie redimensionata, iar in prezent se efectueaza lucrari", spune arhitectul Adrian Ibanescu, seful Inspectoratului pentru Constructii Brasov. Sala de sport a Liceului Teoretic "M. Saulescu" din Predeal risca sa cada. "Exista probleme grave in ceea ce priveste zidul de sprijin, pentru care a fost nevoie de fonduri si lucrari suplimentare", mai sustine Ibanescu.
DOLJ. La nici un an de la inaugurare, sala Liceului "Petrache Triscu" din Craiova este deja distrusa. "Este o gluma proasta, proiectata si construita alandala", ne-a declarat Danut Anghel, directorul unitatii de invatamint. Acesta a mai precizat ca sistemul de incalzire s-a defectat la prima utilizare din iarna care a trecut, pentru ca tevile montate in tavan nu au facut fata. O alta deficiente grava este lipsa jgheaburilor de scurgere a precipitatiilor. "Dupa fiecare ploaie, apa balteste zile intregi in interiorul salii. Curge peste tot, iar pardoseala deja a putrezit", sustine directorul adjunct al liceului, Dan Podeanu. In locul vestiarului, elevii folosesc un dulapior metalic in care nu incap nici macar accesoriile sportive.
Cabinetul medial nu are ferestre, dar are o usa imensa din sticla, prin care orice consult medical se poate vedea din strada.

CALARASI. La Lehliu, elevii scolii generale au fost nevoiti sa faca sport in frig si pe intuneric, pentru ca primaria nu a avut fonduri pentru plata facturilor. "Iarna aceasta nu am avut nici lumina, nici caldura. Toata iarna nu a mers nici un calorifer. N-avem voie. Nu avem nici apa la robinete, ca a fost oprita de constructor sa nu crape tevile din cauza frigului. Nu sint bani la buget, la Consiliul Local", ne-a declarat Margareta Chisca, directorul scolii generale din Lehliu.

BIHOR. Inca de la taierea panglicii, administratorii salii de sport din Suncuius s-au confruntat cu probleme legate de izolatia acoperisului. Din cauza acestora, precipitatiile care s-au infiltrat au provocat deteriorari la nivelul pardoselii si peretilor. Directoarea scolii, Ileana Bodea, sustine ca, "timp de doi ani, sala se afla sub garantie, iar firma constructoare este obligata sa remedieze aceste probleme". Ea a mai precizat ca sala nu are tribuna de 50 de locuri si spaliere pe lateral, cu toate ca acestea erau prevazute in proiect, dar nu au fost executate de constructor.

ALBA. Sala de sport din Aiud a fost inaugurata de trei ori pina la alegerile locale de anul trecut, insa noua administratie a avut neplacuta surpriza de a constata lipsa de functionalitate a acesteia. Purtatorul de cuvint al Primariei Aiud, Ada Rus, ne-a declarat ca, la momentul preluarii salii de catre administratia locala, nu functiona sistemul de alimentare cu apa, nici canalizarea si nici incalzirea.
PRAHOVA. Sala de sport a Colegiului National "Nicolae Grigorescu" din Cimpina este nefunctionala, desi a costat 27 de miliarde. Demisolul plin de igrasie a fost inundat de la apa de ploaie la scurt timp dupa inaugurare. Si la Sala "Leonard Doroftei" din Ploiesti, inaugurata chiar de Adrian Nastase pe cind era premier, au fost semnalate probleme grave. In interior ploua, iar apa de la dusul aflat la primul etaj se scurge pe tavanul fals de la parter.
ARGES. Sala de sport a scolii din Stilpeni are probleme serioase cind este vreme nefavorabila. Daca ploua, apa intra in sala chiar si de afara, pe sub usile laterale, rezervoarele WC-urilor pierd apa, iar hidroforul porneste incontinuu. Jgheaburile nu sint fixate conform normelor, iar ploaia se scurge prin tabloul electric pe peretii cladirii, deteriorind permanent tencuielile si cojind vopseaua lavabila.
Trotuarul din jurul salii este amplasat mai jos decit bordura, facind sa balteasca apa de ploaie. Mai mult, centrala termica nu functioneaza din lipsa gazelor.
(Departamentul Corespondenti)

Anomaliile programului

Programul guvernamental prin care Adrian Nastase s-a ambitionat sa construiasca peste 400 de sali de sport a scos la iveala o serie de anomalii si nereguli. Le-am contabilizat pe cele mai importante:
• In comuna Cornu (judetul Parhova), Adrian Nastase intentiona sa construiasca o sala de sport in valoare de 2,2 milioane euro. Constructia a fost stopata anul acesta, la stadiul de fundatie.
• La Sighisoara (judetul Mures), orasul natal al fostului ministrul MLPTL, Miron Mitrea, au fost prevazute nu mai putin de patru sali de sport.
• La Buzau a fost construita o noua sala linga altele doua functionale, pe o raza mai mica de 400 de metri.
• La Roman (judetul Neamt) a fost inclusa in program o sala cu 2.000 de locuri inceputa pe vremea lui Ceausescu, a carei valoare se ridica la aproximativ un milion de euro.
• La Horezu (judetul Vilcea) a fost construita o sala de sport la 50 de metri de o alta, care era functionala.
• La Calimanesti (judetul Vilcea) a fost construita o sala de sport pentru o scoala cu 200 de elevi, in timp ce peste 1.000 de elevi de la Liceul Turistic fac sport pe unde apuca.
• La Copsa Mica (judetul Sibiu) elevii sint nevoiti sa traverseze un drum national prin loc nepermis pentru a ajunge la sala de sport, intrucit in zona nu exista o trecere de pietoni.
• La Tomesti (judetul Timis) sala a fost ridicata la doi kilometri de scoala comunei, dar la mai putin de 200 metri de un popas turistic unde "trag" foarte des liderii PSD si prietenii lor.
• La Lancram (judetul Alba) sala de sport a fost construita ilegal in zona de protectie a mormintului poetului Lucian Blaga, la doar zece metri de monumentul funerar.
• La Bran (judetul Brasov) sala a fost amplasata la mai putin de 300 de metri de curtea interioara a castelului, stricind aspectul Cetatii.
• La Risnov (judetul Brasov) sala de sport poate fi admirata din curtea interioara a castelului de vizitatorii care privesc spre Cetate.
• In judetul Iasi, edilii citorva comune inchiriaza salile de sport pentru nunti, botezuri sau discoteci. Consiliul Judetean si-a dat acceptul cu conditia ca banii obtinuti sa fie folositi pentru dotarea si intretinerea salilor. (Departamentul Corespondenti)

Mercedesul nu a fost meritat

Magnatul Ion Tiriac, fostul presedinte al Comitetului Olimpic Roman, nu a dat crezare promisiunii lui Nastase, astfel ca l-a provocat pe acesta la un pariu cu o miza importanta, un Mercedes S-500. Pentru a primi luxosul autoturism, fostul prim-ministru s-a angajat sa raporteze finalizarea salilor pina la alegerile din noiembrie 2004.
Firmele de constructii au profitat din plin de cursa contra-cronometru, harnicia lor fiind recompensata de fonduri consistente. La inceputul lunii noiembrie, constructorii au raportat indeplinirea obiectivului: 400 de sali de sport erau terminate. Daca dotarea acestora ar fi facut parte din pariu, Nastase l-ar fi pierdut din start, pentru ca majoritatea salilor nu au primit inca echipamentele necesare.
Pe de alta parte, licitatia organizata la final de mandat a scos la iveala preturi de aproape trei ori mai mari decit cele de pe piata, si in aceasta afacere fiind favorizati tot niste apropiati ai PSD.

Afacerea dotarii salilor de sport

Un alt aspect care trasfor-ma programul guvernamental pesedist "Sali de sport" intr-un semiesec este reprezentat de lipsa partiala sau totala a dotarilor.
In multe locuri din tara, elevii nu pot practica nici un sport pentru ca salile nu au porti de handbal, cosuri de baschet fixe si mobile, banci, spaliere, saltele sau aparate pentru gimnastica.
Potrivit CNI, pentru dotarea salilor a fost organizata licitatie publica deschisa la Bursa Romana de Marfuri, fiind desemnata cistigatoare firma Artimex Sport din Cluj-Napoca.
Firma a cistigat dotarea a peste 360 de sali, primind nu mai putin de 3,6 milioane euro, in conditiile in care o alta a oferit aceeasi dotare la preturi de aproape trei ori mai mici.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.