Miron Mitrea sustine ca a strins toata viata bani din salariile de sef de atelier, lider sindical si ministru; Tot din salariu si din chiria pe doua apartamente, Mihai Tanasescu spune ca plateste rate pentru o casa in Washington; Gabriel Oprea i-a vindut lui Anghel Iordanescu o casa cu 500.000 euro; Eugen Bejinariu a cistigat peste un miliard din “surse confidentiale”; Nevasta lui Dan Ioan Popescu a incasat un salariu mediu lunar de un miliard de lei

Averile demnitarilor au iesit, in sfirsit, la lumina. Parcurgind declaratiile date publicitatii, frapeaza opulenta in care se lafaie cei care ne conduc. Sursele de venit sint insa incerte, iar explicatiile neconvingatoare. Unii spun ca au cistigat din afaceri, altii au tot soiul de mosteniri, iar altii sustin ca au adunat leu cu leu din salariu. Grav este ca, in acest moment, demnitarii pot declara ce vor atita vreme cit justitia nu a luat pina acum la puricat in mod serios agoniseala vreunuia dintre ei. Cert este ca trebuie creata cit mai rapid o institusie care sa verifice modul in care s-au dobindit averile, nu doar corectitudinea declaratiilor.
Noile declaratii de avere mai au de trecut hopul Curtii Constitutionale. Unul cite unul, deputatii PSD au votat spasiti noile declaratii de avere in varianta guvernului.

Pentru impresia artistica, exact la finalul traseului parcurs de ordonanta in parlament, reprezentantii PSD si-au schimbat cu 180 de grade optica votind alaturi de putere. Explicatia oferita de un deputat PSD (Cristian Dumitrescu) a fost: "Nu vrem sa se creeze impresia falsa ca PSD nu sprijina intru totul lupta anticoruptie".
La acest argument se mai adauga faptul ca declaratiile demnitarilor au devenit deja publice datorita intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta. Fara sa mai ofere spectacolul grotesc de la celelalte sedinte de plen, cind contestau vehement noile formulare, deputatii PSD prezenti ieri in numar mare au imbratisat toate propunerile puterii.
Astfel, au fost de acord sa voteze nominal prin anuntarea cu glas tare a votului pentru. In consecinta cu votul PNL, PD, UDMR, PUR si minoritati plus PSD, ordonanta a trecut cu 264 voturi pentru si nici un vot impotriva.

Boicot PPRM

Doar PPRM a facut nota discordanta abtinindu-se de la vot. Motivul invocat a fost "neconstitutionalitatea" pe care o reclama deputatii lui Vadim Tudor, inclusiv la Curtea Constitutionala (dominata de judecatori numiti sub guvernarea PSD). Liderul de grup al PPRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, a anuntat tot ieri ca parlamentarii partidului sau vor contesta legea la Curtea Constitutionala intrucit nu sint de acord cu forma inaintata de guvern, adica ordonanta de urgenta. La votul final de ieri din Camera Deputatilor a participat si premierul Calin Popescu-Tariceanu plus citiva ministri ai cabinetului sau (Mona Musca, Bogdan Olteanu si Mihai Voicu) pentru a vota alaturi de ceilalti parlamentari.

Mitrea a facut avere din salarii

Miron Mitrea sustine ca a avut suficient timp de-a lungul vietii pentru a stringe bani. "String de 50 de ani bani si, pentru ca sint foarte scrupulos, am trecut foarte exact tot ce-am adunat", si-a justificat averea Mitrea. Intrebat care au fost sursele de venit, acesta a enuntat fix trei slujbe remunerate. "Am fost inainte de ‘90 sef de atelier in constructii pe domeniul irigatiilor la o fabrica, parca Maia ii zicea", a spus Mitrea, fara a se hotari insa ce salariu primea. "Aveam pe luna 5.000-6.000-10.000 lei. Erau bani buni, vreo trei-patru salarii normale", a adaugat deputatul.

Dupa '90, Mitrea a fost, potrivit propriei declaratii, lider sindical si ministru al transporturilor. Intrebat cit de profitabile au fost aceste slujbe, el si-a amintit si de o mostenire imobiliara de pe linga Parcul Cismigiu, a carei valoare nu o mai tinea minte, ci doar suprafata de 300 metri patrati. "Restul sint bani pe care i-am facut!", a concluzionat sec fostul ministru al transporturilor.

N-are afaceri, dar are comori

Potrivit declaratiei de avere, in 2004, veniturile secretarului general al PSD, Miron Mitrea, si ale sotiei sale, Manuela Mitrea - ambii deputati -, s-au ridicat la suma de 1.166.647.762 lei (aproximativ 35.000 de dolari). Familia Mitrea nu a avut, anul trecut, alte surse de venit in afara de salariile de parlamentari, salariul de ministru al transporturilor al lui Miron Mitrea si sumele obtinute de pe urma unui birou notarial al Manuelei Mitrea.

De la minister, capul familiei a incasat un salariu anual de 389.720.286 lei, Camera Deputatilor i-a platit o indemnizatie anuala de 4.738.742 lei, in timp ce salariul de deputat al sotiei sale a fost de 371.003.476.
Biroul notarial a rotunjit bugetul familiei Mitrea cu suma de 401.185. 258 lei. Din declaratiile de avere reiese faptul ca nici fostul ministru al transporturilor si nici sotia sa, Manuela, nu au avut venituri din cedarea folosintei unor bunuri, din investitii, pensii, activitati agricole, premii, jocuri de noroc sau din alte surse.

Pe de alta parte, in cursul anului trecut, familia Mitrea si-a cumparat o casa in buricul Bucurestiului, pentru care a platit 2.405. 088.258 lei (peste 73.000 de dolari). Pentru aceasta, cei doi au contactat un credit de 18.088 de dolari. Anul acesta, familia Mitrea a vindut un apartament pentru care a primit suma de 52.000 de euro.
O parte din aceasta suma, aproximativ 33.000 de dolari, se regaseste in trei depozite bancare deschise in cursul acestui an.

Explicatii neconvingatoare

Tanasescu plateste rate din salariu pentru casa din Washington
Familia ex-ministrului finantelor Mihai Tanasescu a incasat anul trecut, conform propriei declaratii de avere, 437 de milioane de lei din inchirierea a doua apartamente ce apartin sotiei sale si inca 388 de milioane din salariu. Ministrul are de platit rata la casa in valoare de 275.000 de dolari din Washington, achizitionata prin credit ipotecar, si la masina pe care a contractat-o anul trecut. Tanasescu reuseste insa nu numai sa isi achite datoriile, ci mai pune si bani deoparte: numai in contul de la HVB, deschis anul acesta, are 396 de milioane de lei, adica mai mult decit a cistigat in ultimul an de ministeriat. Asta, in conditiile in care, fostul ministru declara ca nu are afaceri, in declaratia de interese fiind inscrisa doar o firma aflata in lichidare.

Gabriel Oprea, campion la case si terenuri

Fostul ministru al administratiei, Gabriel Oprea, a incasat de la stat, anul trecut, peste 400 de milioane: 228 de milioane ca ministru si 204 milioane din pensia de fost militar. Veniturile obtinute din alte activitati sint de patru ori mai mari: actualul deputat PSD de Ilfov declara ca a primit 572 de milioane din inchirierea unor spatii si 530 de milioane dobinda de la ING Barrings.

Gabriel Oprea e singurul dintre fostii ministri PSD care a acceptat sa discute despre averea sa. El spune are investitii serioase in domeniul imobiliar - trei apartamente si o casa in Bucuresti, o casa in Voluntari, un spatiu comercial, trei apartamente la mare si alte trei la Cioplea. Acesta sustine ca grosul averii a fost adunat inainte de a deveni demnitar, din afaceri, iar anul trecut a incasat bani din vinzarea bunurilor pe care le detinea de mai multa vreme. "Daca va veti uita in declaratia de avere, veti vedea ca 80a din ce am dobindit e din perioada 1994-1995. Anul trecut, am vindut cu 500.000 de euro jumatatea mea dintr-un imobil pe care il construisem impreuna cu Anghel Iordanescu, in 1994. Banii i-am tinut patru luni intr-un cont la ING Barrings si am luat dobinda. Intre timp, i-am scos si am cumparat un teren in Voluntari, asa ca acum n-am nici un cont."

Bejinariu: un miliard din "surse confidentiale"

Fostul secretar general al guvernului, Eugen Bejinariu, a adunat si el ceva bunuri in perioada in care PSD s-a aflat la putere. Intre 2001 si 2005, el a deschis nu mai putin de zece conturi, in lei si valuta. Doar anul acesta, Bejinariu a depus intr-un depozit la Banc Post peste 100.000 euro. Interesante sint insa sursele de venit ale lui Bejinariu de anul trecut: pe linga salariul de ministru (444 de milioane), pensia de la MAPN (283 de milioane) si ceea ce a adunat sotia ca expert financiar (putin sub un miliard), fostul ministru declara si venituri a caror sursa e "confidentiala" si care se ridica la aproape un miliard trei sute de milioane lei.

Nevasta lui DIP, salariu de un miliard pe luna

Dan Ioan Popescu a achizitionat, in perioada 2003-2005, patru terenuri. Pe numele sotiei fostului ministru al economiei, Elena, figureaza ca fiind dobindite anul acesta un apartament aflat in constructie si un altul provenit dintr-un contract de asociere. De altfel, sotia ministrului e cea care, conform declaratiei de avere, aduce bani in casa. Daca Dan Ioan Popescu a cistigat anul trecut 300 de milioane ca ministru si opt milioane de pe urma unui teren arendat, nevasta a obtinut peste 13 miliarde lei din bonusuri si indemnizatia de manager al unor societati si aproape 42.000 euro din inchirierea unui apartament, plus 12 milioane dintr-un teren arendat. In declaratia de avere nu sint specificate fimele care au apreciat atit de tare meritele doamnei Popescu incit au recompensat-o pe aceasta, in medie, cu peste un miliard de lei pe luna. E trecut doar faptul ca Elena Popescu are 30a din SC CE Botex SRL, iar Dan Ioan Popescu are 195 de actiuni, in valoare de 97 milioane lei, la o societate. El sustine ca a vindut in perioada 2004-2005 "mobilier si diverse obiecte" in valoare de 2,6 miliarde lei.

I-am numarat ouale lui Nastase: cam 600.000 pe an

Anul trecut, ferma de gaini de la Cornu a lui Adrian Nastase numara circa 2.000 de exemplare. Daca fiecare gaina a facut 300 de oua (productia medie a unei gaini "de rasa" intr-un an), au rezultat 600.000 de oua. In 2004, pretul mediu al unui ou a fost de 2.500 de lei, ceea ce inseamna incasari de 1,5 miliarde de lei. In declaratia de avere, Nastase sustine ca a avut un profit de 2,2 miliarde de lei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.