Premierul Tariceanu a declarat luni ca educatia a devenit un subiect "superpolitizat" de PD-L si PSD, care alimenteaza "iresponsabil" ideea cresterii salariilor si a facut apel la responsabilitatea sindicalistilor si a profesorilor, spunand ca de la PD-L si la PSD nu se asteapta la mai mult.

"Vad cu tristete ca unii lideri sindicali se incoloneaza in spatele partidelor de stanga si urmeaza in acest mars al solicitarilor salariale fara fundament economic", a spus el. Tariceanu a facut apel la responsabilitatea sindicalistilor si a cadrelor didactice, precizand ca de la "partidele de stanga" PD-L si PSD nu se asteapta la mai mult in prag de alegeri. "Plec de la constatarea ca aceasta greva partiala de astazi este, dupa parerea mea, un pas gresit, facut sub presiunea unor argumente emotionale. Eu cred ca si profesorii isi dau seama ca o asemenea majorare ar duce la un efect extrem de prost in economie", a declarat Tariceanu.

Premierul a spus ca nu vrea ca Romania sa parcurga "un drum hazardat" din cauza majorarilor salariale, precum Ungaria, care a fost nevoita sa primeasca un ajutor de urgenta de 20 de miliarde de dolari pentru ca statul sa nu intre in faliment. El s-a aratat convins ca cei care sunt astazi in opozitie, daca vor ajunge la guvernare, vor privi altfel problema majorarilor salariale: "O astfel de masura trebuie decisa de viitoarea majoritate parlamentara si de guvernul pe care il va degaja, in masura in care performanta economica o va permite. Nu vor avea alte criterii de decizie. (...) In momentul in care ai responsabilitatea guvernarii privesti altfel lucrurile".

Tariceanu a declarat ca, peste tot in lume, in momentul in care apar semnele unei crize economice, sectorul privat se restrange iar guvernele fac programe de investitii in infrastructura, din fonduri bugetare, pentru a compensa pierderea locurilor de munca din sistemul privat prin crearea altora noi. "In acest moment, cea mai proasta masura posibila economic este sa taiem din investitiile de la buget, pentru ca nu facem decat sa marim presiunea pe economie si sa ducem la cresterea somajului. In niciun caz sa nu va asteptati la asa ceva, este cea mai antieconomica masura! Nu voi face asa ceva in nicio forma, sa tai de la investitii bani si sa-i dam la salarii. Este ca si cum am arunca benzina peste foc", a declarat Tariceanu. El s-a referit la propunerea social-democratilor de a directiona fondurile alocate pentru investitii catre salariile profesorilor.

Premierul a spus ca, in acest moment, trebuie majorate fondurile alocate investitiilor pentru a sustine cresterea economica si pentru a nu permite pierderea locurilor de munca. Seful Executivului a precizat ca actualul Guvern a alocat 40 de miliarde de lei (circa 11,4 miliarde de euro) pentru investitii in educatie, dar a dublat totodata salariile cadrelor didactice, in conditiile in care, pana in 2004, investitiile in educatie au fost "egale cu zero".

In ceea ce priveste amanarea termenului de aplicare a Legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, prin apelarea la ordonanta de urgenta, Tariceanu a spus ca, desi masura adoptata de Guvern a fost catalogata ca ilegala, a fost luata pana in prezent de nenumarate ori.

"O asemenea masura este paguboasa, ne va face sa o platim cu varf si indesat. Nu sunt dispus sa las viitorul Romaniei sa fie amanetat de cei care acum, de dragul campaniei electorale, sunt dispusi sa promita absolut orice. (...) Nu vreau sa amanetez viitorul Romaniei, chiar cu riscul pierderii unor voturi. Este o masura de sinucidere economica, ducem Romania in faliment", a conchis Tariceanu.

De luni a inceput greva de avertisment a cadrelor didactice, la care participa, potrivit ministrului Educatiei, 60.000 de profesori, iar potrivit sindicalistilor, 70.000 de dascali dintr-un total de 350.000. Programul protestelor include declansarea grevei generale in 18 noiembrie.

Profesorii nu accepta amanarea cresterii salariilor cu 50% pana in aprilie 2009, masura la care a recurs in urma cu o saptamana Guvernul pentru a intarzia aplicarea unei legi adoptate de Parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.