Elevii minoritatilor ar trebui sa invete limba romana pana in clasa a XII-a dupa manuale speciale, nu din aceleasi manuale ca si colegii lor romani, a afirmat, vineri, Marko Bela, presedintele UDMR, citat de corespondentul NewsIn.

"Trebuie sa stiti ca vom initia modificarea acestor reguli. In ceea ce priveste predarea limbii romane – si aici, din fericire, suntem de acord cu presedintele statului, care, dupa cum stiti a facut declaratii in acest sens – limba romana trebuie predata altfel pentru copiii care de acasa nu vin cu aceasta limba materna si probabil ca numai spre sfarsitul clasei a XII-a, dupa parerea mea, vor putea sa ajunga la cunostinte de limba prin care deja sa invete din aceleasi manuale. Cu alte cuvinte, nu pana la clasa a VIII-a, ci pana la clasa a XII-a ar trebui sa aiba, dupa parerea mea, programe si manuale scolare”, a declarat Marko in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de intalnirea nationala a inspectorilor scolari de limba maghiara.

In ceea ce priveste legislatia privind invatamantul pentru etnicii maghiari, in clasele V-VII, Marko a spus ca UDMR se va gandi la modalitati pentru a aduce modificari. "Am semnale ca inca nu avem manuale destul de bune, trebuie sa ne mai ocupam si de programe, nemaivorbind de clasele V-VIII, unde legislatia are o formulare extrem de bizara si anume programele sunt identice, dar manualele sunt speciale, ceea ce e o struto-camila, daca vreti”, a spus Marko.

Liderul Uniunii a afirmat ca exista manuale alternative pentru clasele I-IV de predare a limbii romane pentru copiii minoritarilor, insa ele nu sunt, in majoritatea cazurilor, de foarte buna calitate, deoarece autorii sunt prost platiti.

In ceea ce priveste legislatia, Marko Bela a declarat ca exista doua prioritati pentru UDMR si anume modificarea legilor care se refera la reforma in invatamant si a celor care reglementeaza invatamantul elementar, mediu si superior in limba materna. "Sper ca urmatorul Parlament sa adopte aceste legi, respectiv modificarea legislatiei actuale, prin care sa asiguram intr-adevar un cadru juridic necesar reformei in invatamant si sa aiba loc si in cazul invatamantului integrarea noastra in sistemul european. In acelasi timp, bineinteles ca din partea UDMR vor exista propuneri privind dezolvarea legislatiei invatamantului in limba materna”, a precizat Marko Bela.

Liderul UDMR a fost vineri prezent la Cluj-Napoca, la intalnirea nationala a inspectorilor scolari de limba maghiara, la care au participat peste 80 de cadre didactice


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.