Presedintele Traian Basescu a invitat joi, cu o zi inainte de startul oficial al campaniei pentru parlamentare, formatiunile politice care cred ca isi pot impune un premier daca aduna, intr-o coalitie, 51% din voturile alegatorilor, sa citeasca Constitutia si sa renunte la o asemenea idee, anunta NewsIn

"Am inteles ca sunt partide care-si fac socotelile, asa, necitind bine Constitutia. Pai, ne facem noi 51% si mergem si-i spunem presedintelui: "Ori ni-l pui, ca uite, noi suntem 51%, noi doua partide sau cate om fi (...)Noi suntem astia, ne pui sau nu ne pui?", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu. Seful statului a invitat partidele sa citeasca textul fundamental si sa nu il considere facultativ.

"Ii invit sa citeasca Constitutia si sa renunte si la ideea ca "daca nu ni-l pune cine stie ce facem", a punctat presedintele.
Intrebat cum vede viitorul Guvern, seful statului si-a exprimat speranta ca in privinta Executivului care se va forma dupa parlamentarele din 30 noiembrie, "expresie a vointei poporului si, putin a presedintelui, in ceea ce-l priveste pe primul-ministru" Romania va fi mai norocoasa. "Sunt obligat sa sper, plecand de la realitatea constitutionala ca, daca niciun partid nu obtine 51%, optiunea pentru desemnarea premierului o sa-mi apartina, asa cum mi-a apartinut si in 2004. Sper sa fiu mai norocos, Romania sa fie mai norocoasa", a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca va fi foarte greu, daca nu imposibil, sa desemneze un premier dintr-un partid care nu face o prioritate din educatie, sanatate si din reformarea administratiei centrale si locale. "In aceste conditii am credinta ca pot avea dialog cu cel pe care il voi desemna sa ocupe functia de premier si angajamentul lui public inainte de a-l desemna", a aratat seful statului. Pe de alta parte, presedintele spera ca viitorul Executiv sa nu mai utilizeze ordonante de urgenta pentru cresterile salariale, ci majorarile vor parcurge drumul firesc prin Parlament pentru a se concretiza in acte normative.

Seful statului a aratat, totusi, ca,desi spera sa fie mai norocos decat in 2004 in desemnarea premierului, o mare parte dintre angajamentele luate atunci de Executiv au fost realizate. "A fost chiar un program, dar care, trebuie sa recunoastem, in multe din zonele sale a fost realizat. Cresterea pensiilor, cresterea alocatiilor pentru educatia, cresterea alocatiilor pentru sanatate. Daca este ceva ce trebuia facut si nu s-a facut era sa ne apucam sa utilizam banii de la UE ca sa incepem autostrazile, sa se reformeze administratia locala si centrala, care nu s-a intamplat, dar, dupa cum vedeti, le transfer si eu urmatorului guvern", a spus Basescu.

Totodata, seful statului a tinut sa demonteze speculatiile cu privire la o eventuala venire a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, in fruntea viitorului Executiv. "Daca va ganditi la speculatii legate de guvernatorul Bancii Nationale, renuntati la ele", a precizat presedintele.

Premierul Tariceanu a declarat joi intr-un interviu pentru "Evenimentul Zilei" ca, din punctul sau de vedere, presedintele nu poate numi seful Executivului dupa bunul plac, rolul sau fiind de a confirma propunerea majoritatii care se degaja. "Haideti sa fim clari: presedintele numeste primul-ministru, dar nu dupa bunul plac. Sunt niste reguli. S-ar putea ca partidul care castiga alegerile sau majoritatea care se formeaza sa nu fie pe gustul presedintelui, dar asta este. (...)Nu presedintele negociaza. Aici se pune problema partidelor parlamentare, care pot, in functie de rezultate, fie sa acceada singure la guvernare, fie sa constituie o majoritate in parlament, care degaja un prim-ministru. Rolul presedintelui este de a confirma aceasta majoritate", a explicat el.

O optiune similara a fost enuntata de cateva ori si de liderul PSD, Mircea Geoana. "Salut si disponibilitatea presedintelui de a colabora cu un Guvern care va reprezenta vointa electoratului. Cred ca e o schimbare de nuanta importanta si de pozitie a presedintelui Romaniei si de fapt reintra in interiorul spiritului Constitutiei noastre care arata foarte clar ca presedintele nu desemneaza pe cine doreste, ci desemneaza reprezentantul unei majoritati care poate sa asigure stabiltatea politica", declara liderul social-democrat, pe 24 septembrie, dupa ce, intr-un discurs sustinut in Parlament seful statului spusese ca va conlucra cu orice guvern care nu este dependent de o oligarhie sau de interese de grup si care foloseste cresterea economica pentru investitii, nu pentru interese politice conjuncturale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.