Averile afisate de fostul guvern PSD iti taie rasuflarea. La Camera Deputatilor au fost afisate, in sfirsit, noile declaratii de avere. Aroganta lui Nastase iese din nou la iveala. Fostul premier a completat formularul in bataie de joc, evaluind unele obiecte de arta la preturile din anii ‘80. Daca ar fi sa ne imaginam casa lui Mitrea dupa declaratia de avere, ar fi un fel de pestera a lui Ali Baba: zeci de obiecte din aur si argint, tablouri si gablonturi.

Popescu aproape ca stirneste indignarea: un hectar intravilan. Nici Hrebenciuc nu-i de plins: 37 de hectare de teren in Voluntari, la o aruncatura de bat de Capitala. Ce putem citi in noile declaratii de avere: lux sfidator, sete de bogatie, frenezia agoniselii, arivism. La sfirsit, marea intrebare: de unde atita banet la social-democratii care pling zilnic pe umerii "celor multi si obiditi". Mai ales ca nici unul dintre cei de mai sus nu s-a remarcat in sectorul privat ca mare om de afaceri.
Cel dintii colectionar al tarii, Adrian Nastase, a gasit o modalitate prin care sa ascunda pina la urma valoarea tablourilor.

El nu a trecut nici un autor sau titlu de tablou. In loc sa scrie valoarea de piata la momentul actual, Nastase a enumerat preturile din anii ‘70 sau ‘80. Nici macar numarul tablourilor nu le-a cuprins in declaratie. Singurul lucru pe care l-a facut Nastase a fost sa inventarieze pe liniute (in numar de opt) cam ce categorii de bunuri a strins. Astfel, icoanele si obiectele de cult cumparate intre 1975-1989 valoreaza in opinia lui Nastase 8.340 lei. Ce-i drept, la acea vreme aceasta suma era imensa, ea reprezentind circa patru salarii. Tot cam pe-atunci a inceput sa colectioneze si obiecte de arta decorativa (ca si la icoane, preturile sint de pe timpuri - 20.760 lei). La cea mai asteptata rubrica, cea a tablourilor, singurul lucru cert este ca Nastase are acasa pictura moderna si contemporana, diferentiata numai prin tehnica de pictare: uleiuri pe carton, uleiuri pe pinza si uleiuri pe lemn.

Cele mai valoroase, daca putem spune asa, desi nu cunoasteam valoarea reala, sint cele pe pinza, care s-ar ridica 67.800 dolari (sint cumparate intre 1990 si 2004) - o suma frumusica. Un alt lucru cert este ca din 1975 a dat in pasiunea picturilor. El a achizitionat constat picturi din toate cele trei categorii. Daca ar fi sa insumam pretul tablourilor platit inainte de ‘89 aflam ca, in decurs de aproape 15 ani, Nastase si-a permis sa chetuiasca pe arta circa 50.000 lei. Dupa ‘90, el a platit aproape 90.000 de dolari si 3.000 de euro. Asa cum ne-a obisnuit Nastase, declaratia sotiei se afla separat de a sa. De aici aflam ca Dana Nastase are si ea obiecte primite mostenire care ajung la valoarea de 40.000 euro. Tot separat si-au trecut si bijuteriile: el - 6.300 dolari, ea - 9.400 euro.

Mitrea, avere de pirat

O alta avere cintarita in obiecte de arta, tablouri, bijuterii care iti taie respiratia este cea a fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea. El a umplut opt coli de scris cu bunurile pe care le are acasa (curios este unde le tine, pentru ca in declaratia de avere este trecuta numai o casa de locuit in Bucuresti cu o suprafata de 317 mp).

Toata averea in bunuri a lui Mitrea se ridica la peste un miliard de lei (circa 40.000 de euro). Ca si Nicolae Vacaroiu, Mitrea si-a trecut fiecare broscuta din argint, frapiera, pahar sau tavita din argint. El are zeci de astfel de obiecte din aur sau argint. La aceste "maruntisuri" se adauga ceasuri Doxa, Longines sau Piaget. Toate insumate dau o valoare de aproape 200 milioane de lei. La fel se intimpla si la bijuterii, care sint atit de multe incit nu pot fi numarate (de ordinul zecilor sau chiar sutelor): inele, cercei, brose, lanturi, butoni, bratari, ace de cravata. Iata citeva descrieri: "bratara si cruce combinatie din aur galben cu cauciuc", "butoni din aur galben cu piatra neagra si mahon", "colier de aur galben cu margele de culoare portocalie" etc. Bijuteriile valoreaza peste 400 milioane de lei.

Alte zeci de obiecte de arta decorative umplu doua coli de scris: bibelouri, statuete, ingeri, icoane etc. Are un numar impresionant de tablouri: 101. Printre autori gasim Baba - "Venetie" (evaluat de Mitrea la 8 milioane de lei), Dumitru Ghiata - "Iarna pe ulita" (cumparat anul acesta, estimat la 20 milioane de lei), Piliuta - "Interior" (7 milioane de lei). Mitrea considera ca toate cele 101 de tablouri ar valora peste 500 milioane lei.

Dan Ioan Popescu - 10.000 metri patrati in Bucuresti!

Un alt magnat colectionar de arta, dar mai ales de terenuri si case este Dan Ioan Popescu - ministru al industriilor pe vremea PSD.
Tablourile si obiectele sale de aproape 150.000 de euro sint aproape insignifiante pe linga colectia de case si terenuri. El a cumparat la greu terenuri si apartamente in perioada mandatului sau. Numai in Bucuresti are doua terenruri intravilane - unul de 5.627 mp si altul de 4.735 mp. Are si un teren intravilan in Mogosoia de 20.000 mp, linga Bucuresti, pe care l-a achizitionat anul acesta. La fel si cele doua apartamente in Bucuresti (cumparate in 2005, unul de 234 mp si altul de 135 mp).
Mai are pamint intravilan si la Azuga, Breaza, Ilfov, in total sase terenuri intravilan, doua agricole in Ialomita si unul extravilan in Pantelimon. In Bucuresti are patru apartamente si la Azuga o casa de vacanta.

Si-a numarat veniturile din oua: doua miliarde de lei

Un alt lucru mult-asteptat de public este afacerea cu oua de la Cornu. In noua declaratia de avere, Nastase a fost nevoit sa treaca veniturile din "activitati agricole". In urma obtinerii certificatului de producator din ianuarie anul trecut, sotia, Dana Nastase, a fost cea care a gestionat produse agro-alimentare in valoare de doua miliarde de lei. Afacerea este foarte profitabila, avind in vedere ca, lunar, familiei ii intrau in vistierie aproape 200 milioane de lei. In afara de acesti bani, sotul, adica Adrian Nastase, aducea acasa salarii din sase locuri. O data de la guvern ca premier (46 milioane) plus salariile de la patru universitati, de unde mai incasa aproape 50 milioane de lei pe luna. E vorba de trei universitati si de Fundatia "Nicolae Titulescu", careia anul trecut, premierul ii acorda de la buget 30 de miliarde de lei.

Dupa ce presa a scris despre "cadoul" facut universitatii conduse de deputatul Ion Neagu, coleg de partid cu Nastase, acesta a retras finantarea.
In schimb, Fundatia Europeana "Nicolae Titulescu", al carei presedinte este Adrian Nastase, a beneficiat in timpul guvernarii social-democrate de aproape patru miliarde de lei din bani publici, pentru derularea unor proiecte si programe. Si aceasta fundatie i-a platit un salariu consistent fostului prim-ministru, tot pentru serviciile sale de profesor universitar.

Hrebenciuc: 37 de hectare

Viorel Hrebenciuc intrece orice imaginatie cu cele doua terenuri pe care le detine: 37,5 hectare de pamint in Voluntari, plus alte 14,5 ha de teren in Navodari. Pentru asemenea suprafete, Hrebenciuc nici nu s-a mai obosit sa treaca valoarea de impozitare. In plus, daca se mai poate adauga ceva, are conturi in banci din Marea Britanie de peste 30.000 de lire sterline, iar in tara si-a plasat, anul trecut, alti 30.000 euro. Si Gabriel Oprea - ministru al administratiei si prefect pentru scurt timp - a reusit sa deprinda gustul caselor. Patru apartamente in Bucuresti, unul la Mangalia, unul la Predeal, Cioplea si o casa de locuit in Voluntari. Acasa (sic!) el are bijuterii si obiecte, picturi, statuete, vase etc. in valoare de 60.000 de euro.

Bogatasi la PRM si PNL - Mitica Dragomir si Dan-Radu Rusanu

Cei care fac nota discordanta in masa de ministri PSD sint Mitica Dragomir (PRM) si Dan Radu Rusanu (PNL). Dragomir are tablouri de Balasa, Piliuta si Iser de aproximativ 100.000 de euro. Bijuteriile acestuia se ridica la fantastica suma de 200.000 euro. Deputatul PRM mai are sase locuinte: doua case in Bucuresti, una de 600 mp si alta de 300 mp, o casa de vacanta la Mogosoaia etc. Celalalt deputat mentionat, de la PNL, are si el o lista substantiala de terenuri si de obiecte de arta. Dan Radu Rusanu are majoritatea terenurilor concentrate in zona Rucar-Bran, de la intravilane, la forestiere si finete de peste 60 de ha. De altfel, o alta sursa de venit pentru familia sa este recolta de pe terenurile din Rucar, din care a incasat 500 milioane de lei anul trecut.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.