Romania isi poate mentine trupele in Irak cel putin pana la finalul anului 2009, in situatia in care SUA si guvernul irakian ajung la un acord la care statul roman ar fi invitat sa participe, a declarat sambata ministrul apararii, Teodor Melescanu.
"In prezent se poarta negocieri. Dupa toate probabilitatile, se va semna foarte curand un acord intre Statele Unite si guvernul irakian, acord in care, daca vom fi invitati oficial, ne vom asocia", a afirmat Teodor Melescanu.

Potrivit lui Melescanu, in prezent Romania are mandat pentru a-si mentine efectivele militare in Irak pana la sfarsitul anului 2009. "Noi avem aprobarile necesare pentru prezenta in Irak pana la sfarsitul anului 2009. Evident, in conditiile in care exista un mandat pentru prezenta noastra acolo - si acest mandat este dat de rezolutia ONU, o rezolutie care expira pe data de 31 decembrie anul acesta", a precizat ministrul apararii. In plus, intr-un interviu publicat recent de NewsIn, Melescanu a spus ca pentru anul 2009, MAp are aprobata o schema ce include aproximativ 500 de militari pentru Irak.

Totusi, Melescanu a anuntat ca, in situatia in care mandatul ONU nu va fi reinnoit sau daca Guvernul irakian nu va mai avea nevoie de sprijin, Romania isi va retrage militarii pe care ii are dislocati in Irak. "Armata Romana nu este o armata de ocupatie in Irak, ci este o armata care se afla la solicitarea Guvernului irakian acolo, pe baza unui mandat international. In momentul in care acest mandat nu va fi reinnoit sau cand Guvernul irakian nu va avea nevoie de acest sprijin, militarii romani se vor intoarce acasa", a mai spus ministrul apararii.

SUA si Irakul negociaza de mai multe luni un acord pentru ca dupa 2008 fortele americane din Irak sa nu mai fie plasate sub mandat ONU, ci prezenta lor pe teritoriul irakian sa fie reglementata de o intelegere bilaterala, care ar putea fi plasata sub semnul unui "parteneriat strategic". Discutiile decurg insa greu si adesea s-a ajuns la acuzatii reciproce.

Proiectul de acord prevede incheierea prezentei militare americane prin retragerea totala a trupelor pana la sfarsitul anului 2011 si permite justitiei irakiene sa judece soldatii americani, numai daca sunt acuzati de crime grave comise in afara bazelor si misiunilor lor. Proiectul mai prevede faptul ca irakienii pot cere mentinerea trupelor americane pentru a antrena armata irakiana dupa data retragerii.

Bagdadul a acuzat miercuri Washingtonul ca a incercat sa-i "forteze mana" pentru a-l determina sa semneze proiectul de acord care va reglementa prezenta trupelor americane din Irak din 2009 si pe care Guvernul irakian vrea sa il modifice. Seful Statului Major Interarme, amiralul Michael Mullen, avertizase marti Bagdadul ca se expune unor pierderi "semnificative" daca nu va semna rapid acordul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.