Sorin Iliesiu, vicepresedinte al Aliantei Civice si membru PNL din 2001, i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui PNL Calin Popescu Tariceanu, in care il anunta ca isi da demisia din partid si il acuza pe Bogdan Olteanu ca "a impiedicat programatic adoptarea lustratiei anticomuniste", conform NewsIn.
“Este de neconceput ca legea lustratiei, initiata de liberali si declarata obiectiv prioritar al PNL, sa zaca de peste doi ani si jumatate in Camera Deputatilor prezidata de d-l Bogdan Olteanu care a actionat cu o viclenie tipic comunista, ca un veritabil criptocomunist travestit in liberal, pentru ca lustratia sa nu fie adoptata “, scrie Sorin Iliesiu in scrisoarea transmisa astazi presedintelui PNL Calin Popescu Tariceanu. Sorin Iliesiu il acuza pe presedintele Camerei Deputatilor ca “a ramas incremenit intr-un proiect de sorginte comunista” si ca nu a reusit “sa-si reformeze forul interior deformat de influenta din familie, astfel incat sa poata condamna criminalitatea regimului comunist condus inclusiv de bunica domniei sale, tovarasa Ghizela Vass (1912-2004), cea mai longeviva activista din nomenclatura de varf a comunismului romanesc”.

Sorin Iliesiu aminteste ca PNL a declarat ca adoptarea legii lustratiei reprezinta o prioritate si ca, desi a fost adoptata de peste doi ani de zile de Senat, aceasta nu a fost inca disutata si de Camera Deputatilor. “Domnule Presedinte al PNL, au trecut peste doi ani si jumatate de tergiversari intolerabile pentru un lider al PNL, respectiv cele practicate de d-l Olteanu in colaborare cu majoritatea membrilor Comisiei juridice a Camerei Deputatilor (unii fiind lustrabili) si cu alti deputati care nu doresc adoptarea lustratiei anticomuniste”, precizeaza Sorin Iliesiu. Vicepresedintele Aliantei Civice spune ca este posibil sa revina in PNL daca presedintele partidului, Calin Popescu Tariceanu, va actiona astfel incat sa determine adoptarea de urgenta a legii lustratiei, astfel incat “sa produca efecte la alegerile parlamentare”.

In replica, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca a propus, in sedinta de plen din 13 octombrie, introducerea pe ordinea de zi a legii lustratiei, insa deputatii PSD si PD-L au fost cei care s-au opus.

"Conform promisiunii pe care am facut-o, in 13 octombrie, in sedinta de plen, am propus introducerea pe ordinea de zi a legii lustratiei. Grupurile PSD si PD-L s-au opus", a precizat Olteanu, adaugand ca acest fapt poate fi confirmat de stenogramele sedintei.

"Regret ca domnul Iliesiu nu stie sa-si gaseasca adversarii acolo unde sunt si-i inventeaza printre sustinatorii proiectului legii lustratiei", a mai comentat presedintele Camerei Deputatilor.

Conform stenogramei sedintiei din 13 octombrie, deputatul PNL Horea Uioreanu a propus, in numele grupului parlamentar al liberalilor, introducerea pe ordinea de zi a doua proiecte: Legea mineritului, care prevede interzicerea folosirii cianurilor in minerit, si Legea lustratiei. In numele grupului PSD, deputatul Aura Vasile a respins ambele propuneri. Din partea PD-L, deputatul Costica Canacheu a precizat ca daca se stabileste ca mai sunt alte proiecte de lege care trebuie introduse pe ordinea de zi, grupul parlamentar democrat-liberal este dispus sa se intalneasca cu liderii grupurilor parlamentare si sa se decida acest lucru. "Mai avem in Camera 32 de ordonante de urgenta din 2007, care nu au parcurs procedura, unele foarte importante. In ultimele doua saptamani nu am avut sedinte de comisii, asa ca noi suntem disponibili sa avem aceasta intalnire si sa discutam ordinea de zi. N-am avut aceasta oportunitate, pentru ca nu a fost Birou permanent astazi", a incheiat Canacheu. In consecinta, Olteanu a "luat act" de "dezacordul grupurilor parlamentare la introducerea pe ordinea de zi a acestor proiecte" si a anuntat ca va urma o discutie pe aceste subiecte la nivelul Biroului permanent.

Proiectul Legii lustratiei a fost depus in 16 noiembrie 2005 la Camera Deputatilor si prevede limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist. Proiectul, initiat de Mona Musca, impreuna cu alti patru parlamentari liberali, a fost adoptat de Senat la 10 aprilie 2006, cu 69 de voturi pentru, 49 contra si 9 abtineri, si a fost trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor. Pe 22 iunie 2006, Plenul Camerei Deputatilor a hotarat discutarea acestui proiect de lege impreuna cu proiectul Legii antinomenclatura, initiat de deputatul PIN Cozmin Gusa. Din toamna anului 2006, legea nu a trecut nici de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, care este camera decizionala in privinta acestui act normativ.

Proiectul de lege al lustratiei are la baza Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara si prevede ca, timp de zece ani de la adoptarea actului normativ, toti cei care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al partidului comunist sunt exclusi din orice functie publica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.