Secretarul de stat Alesandru a primit bani publici de la MEC

Cu trei zile inainte de a fi numit oficial in functie, secretarul de stat Dan Victor Alesandru, reprezentant al PUR in Ministerul Economiei si Comertului, a primit din partea ministrului PUR Codrut Seres un contract de 9,39 miliarde lei din bani publici. In 24 ianuarie 2005, firma privata pe care o conducea omul de afaceri Dan Victor Alesandru a primit acesti bani publici de la o companie de stat care, din 27 ianuarie 2005, avea sa intre in subordinea secretarului de stat Dan Victor Alesandru.

In data de 27 ianuarie 2005, Dan Victor Alesandru a fost numit secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. Propus de PUR, Alesandru a fost desemnat sa conduca Directia Generala de Politica Energetica din cadrul acestui minister. Intre institutiile pe care le coordoneaza secretarul de stat Alesandru se numara si Societatea Nationala de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA, societate aflata sub autoritatea Ministerului Economiei si Comertului.
In momentul numirii sale in functie, Dan Victor Alesandru era director general si actionar la SC Vital Gaz SA. In 24 ianuarie 2005, Vital Gaz SA, firma condusa de Dan Victor Alesandru, primea un contract de lucrari in valoare de 9.397.990.000 lei de la SNGN Romgaz SA, companie de stat pe care, dupa numai 3 zile, a inceput sa o coordoneze in calitate de secretar de stat.

In schimbul acestor aproape 10 miliarde lei, Vital Gaz SA s-a obligat sa realizeze un "panou masura gaze fierbinti" pentru Romgaz. Contractul a fost obtinut in urma unei licitatii organizate in ianuarie 2005, iar anuntul de atribuire a lucrarii din bani publici firmei Vital Gaz a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 22 din 1 februarie 2005, Partea VI.
In comunicatul oficial dat publicitatii de Ministerul Economiei si Comertului in momentul numirii lui Dan Victor Alesandru in functia de secretar de stat se spune ca acesta "a ocupat pana in prezent functia de director general al Vital Gaz SA Bucuresti". Dar Dan Victor Alesandru nu era doar director general, ci si actionar la Vital Gaz. Potrivit Registrului Comertului, dar si declaratiei de avere depuse in 2 februarie 2005 de proaspatul secretar de stat, el detinea in momentul numirii 3,37% din actiunile Vital Gaz SA. Aceste actiuni erau extrem de valoroase.

Dupa cum recunostea Dan Victor Alesandru in aceeasi declaratie de avere, valoarea lor era de 6.560.483.376 lei. Actualul secretar de stat este, de altfel, unul dintre cei care au infiintat, in 1998, firma Vital Gaz SA. Majoritatea actiunilor la Vital Gaz sunt detinute in prezent de doua firme cu sedii in paradisuri fiscale: JTC Trustees Ltd. din Jersey Channel Island si Ged Eastern Fund I. Ltd. din Cipru. Firmele off-shore de acest tip nu platesc taxe, iar actionariatul lor este secret.

Pentru a nu fi acuzat de conflict de interese, Dan Victor Alesandru incearca acum sa ascunda legatura sa cu firma Vital Gaz. In noua declaratie de avere, depusa in 6 mai 2005, secretarul de stat nu spune nici ca are actiuni la aceasta societate comerciala, dar nici ca le-ar fi instrainat in vreun fel. Pur si simplu actiunile in valoare de 6 miliarde si jumatate pe care le detinea la Vital Gaz au disparut fara urma. De altfel, Dan Victor Alesandru lasa necompletate si rubricile referitoare la veniturile sale din ultimul an, unde ar fi trebuit sa se regaseasca atat banii castigati ca director general al firmei, cat si dividendele de pe urma actiunilor. Astfel, urmand exemplul partenerilor sai din firmele off-shore JTC Trustees Ltd. si Ged Eastern Fund I. Ltd., Dan Victor Alesandru incearca sa stearga urmele legaturilor dintre el si Vital Gaz SA.

Dupa o campanie electorala costisitoare, partidele ajunse la guvernare isi rasplatesc clientii politici. La cateva saptamani de la alegeri, o companie de stat aflata in coordonarea ministrului Economiei si Industriei a oferit un contract de 9,39 miliarde lei din bani publici firmei conduse de Dan Victor Alesandru, colegul de partid al ministrului Codrut Seres. Cinismul demnitarilor PUR a mers insa mai departe. In momentul primirii contractului, Dan Victor Alesandru astepta numirea oficiala in functia de secretar de stat, ministrul Seres considerandu-l cel mai potrivit sa conduca activitatea companiei de stat de la care tocmai obtinuse bani publici. Toate aceste "amanunte" picante despre ilegalitatile patronate de MEC au fost dezvaluite ieri de Grupul de Investigatii Politice, grup coordonat de Mugur Ciuvica.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.