Guvernele Romaniei si Ungariei se reunesc marti, la Szeged, in cea de-a patra sedinta comuna, pe agenda discutiilor figurand proiecte precum calea ferata de mare viteza Budapesta - Bucuresti - Constanta, proiectul Nabucco si fluidizarea traficului la frontiera comuna

Linia de cale ferata de mare viteza Budapesta - Bucuresti - Constanta este o continuare a liniei care leaga Paris de Viena. Proiectul a fost discutat si la sedinta de anul trecut a celor doua guverne, cand a fost semnata o declaratie comuna prin care partile au convenit realizarea acestuia. Studiul de prefezabilitate pentru calea ferata de mare viteza urmeaza sa fie elaborat pana in luna martie 2009, a declarat saptamana trecuta secretarul de stat din Secretariatul General al Guvernului (SGG), Attila Cseke.

Potrivit lui Cseke, pentru accesarea de fonduri UE in vederea realizarii liniei de cale ferata este necesara participarea a trei state membre la proiect. El a declarat ca au avut deja loc intalniri intre ministerele de resort din Romania, Ungaria si Austria, dar si intre reprezentantii societatilor de cale ferata din cele trei state. Autoritatile din Romania, Ungaria si Austria au convenit sa puna la punct un plan de actiune pentru accesarea fondurilor UE in scopul intocmirii studiului de prefezabilitate. Cele trei parti au stabilit ca Romania sa conduca proiectul.

Romania si Ungaria vor prezenta in cadrul sedintei si stadiul realizarii altor proiecte comune de infrastructura rutiera, precum coridorul IV Paneuropean, autostrada Bors-Brasov, drumul expres Vaja - Petea - Satu Mare - Baia Mare, dar si stadiul punctelor de jonctiune a autostrazilor din cele doua tari. Cele doua state doresc, de asemenea, sa puna in practica un procedeu de vanzare a rovignetelor romanesti pe teritoriul Ungariei si a celor ungare pe teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste cooperarea in domeniul energetic, in sedinta de guvern va fi prezentat stadiul realizarii proiectului Nabucco (in cadrul caruia Romania este reprezentata de Transgaz, iar Ungaria de compania MOL), dar si stadiul proiectelor ce vizeaza interconectarea conductei de gaz Arad - Szeged si a retelelor de linie electrica aeriana Oradea - Bekescsaba.

Conducta de gaz Arad - Szeged are o cu o lungime totala de de 105 km, din care 62 pe teritoriul Romaniei, iar potrivit secretarului de stat Attila Cseke 36,7 km sunt finalizati in acest moment. Termenul de punere in operare comerciala a conductei este 1 ianuarie 2010, a mai spus acesta.
Romania si Ungaria vor semna si o declaratie comuna privind pachetul energie - schimbari climatice care va cuprinde, printre altele, analizarea posibilitatii de valorificare a experientei ungare in ceea ce priveste statiile de epurare din Capitala si declararea Parcului Natural Cefa arie naturala protejata.
Pe agenda figureaza si un proiect de modificare a masei totale maxime autorizate pentru vehiculele de transport marfa care trec granita comuna. Astfel, punctele de trecere a frontierei comune Cenad - Kiszombor, Turnu - Battonya si Salonta - Mehkerek vor prelua traficul de marfuri de peste 7,5 tone, iar punctul de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyirabrany va fi deschis pentru traficul de marfa de pana la 7,5 tone.
Un alt proiect prevede ca la punctele de trecere a frontierei Romania - Ungaria sa fie montate camere video si sisteme de contorizare a masinilor, sistemul de monitorizare urmand sa comunice informatii despre blocajele din trafic.
Cele doua parti vor semna si o declaratie de cooperare transfrontaliera intre institutiile care coordoneaza sistemul unic de urgenta 112, ceea ce va permite interventia ambulantelor si a masinilor de pompieri in zona de granita a celuilalt stat, in scopul asigurarii unei interventii mai rapide.
Romania si Ungaria vor sa elaboreze si un program care sa permita decontarea serviciilor medicale prestate pe teritoriul celuilalt stat pentru cetatenii romani si ungari. Astfel, in baza unui card de asigurat, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va putea deconta contravaloarea serviciilor medicale pentru cetatenii romani.
In domeniul turismului, Romania si Ungaria vizeaza un proiect comun privind dezvoltarea transfrontaliera a produselor turistice, respectiv stabilirea unei politici de marketing comune care sa permita realizarea unui brand al zonei respective, dar si o promovare comuna pe plan international.
Cele doua parti vor parafa si un acord pentru intensificarea cooperarii in domeniul administrarii fiscale, intre ANAF si institutia similara din Ungaria. In domeniul educatiei, cele doua parti vor semna o declaratie comuna privind recunoasterea reciproca a calificarilor academice si profesionale.
Ministrul roman al Mediului, Attila Korodi, va prezenta o informare privind stadiul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului de la Rosia Montana.
In cadrul vizitei la Szeged, premierul Tariceanu va avea si o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ungaria.
In perspectiva sedintei comune de marti, autoritatile ungare au instituit masuri stricte de securitate la Szeged, zona centrala a orasului, unde se va desfasura reuniunea, urmand sa fie inchisa inca de luni seara, potrivit unui comunicat al politiei, remis agentiei ungare MTI.
Astfel, luni de la ora 18:00 vor fi introduse interdictii de oprire si stationare pe strazile din jurul sediului primariei, cladirea unde se va desfasura sedinta comuna, iar marti va fi interzisa circulatia pe aceste strazi. Interdictiile vor fi in vigoare pana la ora 17:00. Evenimentul este organizat de Ministerul de Externe, cheltuielile fiind suportate de partea ungara. Marti, primaria va fi inchisa, functionarii beneficiind de o zi libera.
Potrivit agentiei ungare, securitatea participantilor va fi asigurata de regimentele de garda ale celor doua state, urmand sa fie aplicate proceduri de securitate de gradul trei, ceea ce inseamna ca vor participa la eveniment ofiteri de siguranta, artificieri si specialisti in dispozitive explozive. Gradul de securitate presupune si inchiderea unor trasee.
Relatiile dintre Ungaria si Romania au evoluat favorabil in ultimii ani, dar exista in continuare probleme nerezolvate intre cele doua state, a declarat saptamana trecuta o sursa diplomatica citata de Agentia MTI.
Potrivit acesteia, in Romania "se infaptuiesc pas cu pas cerintele formulate de maghiarimea din Romania", insa mai sunt chestiuni in care se impun noi progrese, precum crearea unei universitati maghiare de stat de sine statatoare sau continuarea acordarii de despagubiri bisericii si comunitatii maghiare.
"Lipseste inca o reglementare juridica unitara, care sa prevada drepturile minoritare si ocrotirea acestora. Ungaria spera ca legea minoritatilor va fi adoptata in curand", a subliniat diplomatul, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.
Printre problemele deschise, el a mai amintit cazul minei de aur de la Rosia Montana - Ungaria respinge in continuare
infiintarea minei - problema indicatoarelor de localitate in mai multe limbi, problema pensiilor acordate persoanelor care s-au stabilit in Ungaria si faptul ca se taraganeaza eliberarea autorizatiilor pentru consulatul de onoare ungar din Timisoara.
Guvernele Romaniei si Ungariei s-au reunit pentru prima data in sedinta comuna in anul 2005, la Bucuresti. In anul 2006 s-au reunit la Budapesta, iar in 2007 la Sibiu. Organizarea unor sedinte de Guvern comune a reprezentat o premiera in relatiile bilaterale romano-ungare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.