Presedintele UDMR, Marko Bela, a reluat, sambata, la Targu Mures, ideea lansata in urma cu o saptamana legata de obligativitatea invatarii de catre copiii romani a limbii maghiare in zonele unde traiesc maghiari si a spus ca Uniunea va initia 'la momentul potrivit' un proiect de lege in acest sens, informeaza NewsIn

"Incet - incet vom considera ca necesar ca toata lumea sa invete limba engleza. Pentru ca este principala limba de comunicare in UE si ne vom bucura daca copiii nostri vor fi obligati sa invete limba engleza fara sa ne revoltam. Si atunci ma intreb de ce nu este la fel de firesc ca aici, la Targu Mures, Miercurea Ciuc sau Sfantu Gheorghe si toate localitatile cu populatie mixta, cu populatie maghiara insemnata, ca reciproc copiii sa invete limba celuilalt. Ce s-ar intampla daca copilul roman ar invata limba maghiara?” a intrebat presedintele UDMR. El a adaugat ca „pentru ca suntem in Romania, nu vrem sa instituim o astfel de regula pentru toata tara”.

Liderul unional considera ca limba maghiara trebuie introdusa in curicula scolara, dar nu si la gradinita. „Trebuie introdusa de la varsta cand copilul deja poate sa invete si o alta limba. Nu sunt de acord sa se inceapa de la gradinita. In rest, e o problema legata de metodologie. Specialistii trebuie sa stabileasca care e varsta de la care e potrivit, acceptabil sa inceapa sa invete o alta limba”, a afirmat Marko Bela.

El a adaugat ca, la momentul potrivit, UDMR va initia si un proiect de lege pe aceasta problema. "Vom face si un proiect de lege la momentul potrivit, cand are sanse sa fie acceptat. Fiti linistiti, noi suntem consecventi. Cand vom vedea ca momentul este potrivit, vom veni si cu acest proiect. Noi il vom face, nimeni altcineva”, a precizat liderul maghiar. El considera ca in acest moment ar fi ideal ca studiul limbii maghiare sa se faca optional. „In acest moment si optional ar fi un pas important, dar in perspectiva ma gandesc la obligativitate. Ar fi un avantaj pentru copii. Si in cazul altor materii importante, biologie, fizica matematica, scris, citire, nu e vorba de ceva optional, ci obligatoriu”, a mai spus politicianul.

Marko Bela a subliniat ca aceasta nu este o declaratie de campanie. "Asa cum am facut si cu inscriptiile bilingve si folosirea limbii materne in institutiile publice, vom fi consecventi si acum", a subliniat liderul UDMR. "Atunci am fost acuzati de incitare, dar si ca facem campanie electorala. In acest moment, in mod firesc, exista inscriptii bilingve si posibilitatea folosirii limbii materne in administratie. Acum este firesc, dar in urma cu 10-15 ani a starnit multe comentarii si impotriviri. Trebuie sa mergem mai departe pentru ca si tara merge inainte, suntem membrii Uniunii Europene, construim o alta Europa, inclusiv privind limbile si culturile”, a mai spus Marko Bela.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.