Curtea Constitututionala a decis, ieri, ca sunt constitutionale modificarile privind legea Curtii de Conturi, marirea salariilor cu 50% pentru profesori si cresterea punctului de pensie pentru categoriile grele de munca, informeaza NewsIn.
Sesizarea presedintelui Romaniei privind legea Curtii de Conturi s-a discutat, astazi, la Curtea Constitutionala, alaturi de sesizarea Guvernului privind modificarile prin care s-a marit cu 50% si respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I si, respectiv, II de munca. A treia sesizare dezbatuta miercuri a fost contestatia Guvernului impotriva Legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50%.

Presedintele Traian Basescu a contestat, pe 10 octombrie, la CCR, legea Curtii de Conturi. "Actul normativ creeaza o discriminare pozitiva inacceptabila, prin aceea ca vor beneficia de pensie de serviciu, in cuantumul prevazut de lege pentru magistrati, consilierii de conturi care au indeplinit functia pe durata unui mandat complet, respectiv 6 ani, in timp ce magistratii beneficiaza de pensie de serviciu, daca au indeplinit functia timp de 25 de ani", sustine presedintele in textul sesizarii, motivand ca, "daca la situatii egale trebuie sa corespunda un tratament egal, la situatii diferite, tratamentul juridic nu poate fi decat diferit".

Pe de alta parte, seful statului a reclamat articolul referitor la organizarea activitatii Curtii de Conturi si valorificarea actelor de control, sustinand ca astfel se permite Curtii de Conturi sa isi reglementeze, printr-un regulament adoptat de plenul Curtii, organizarea activitatii specifice, precum si modalitatea de valorificare a actelor rezultate din aceste activitati. "In felul acesta, Plenul Curtii de Conturi se substituie Parlamentului, institutia dobandind atributii de legiferare", arata Basescu, cu referire la articolul din Constitutie potrivit caruia organizarea si functionarea Curtii de Conturi se reglementeaza prin lege organica.

La randul sau, premierul Tariceanu a anuntat ca legea de majorare a salariilor profesorilor va fi contestata la CCR, el si PNL fiind dispusi sa-si asume costurile politice ale blocarii majorarii salariilor dascalilor cu 50%.

Premierul Tariceanu a declarat ca, in unanimitate, conducerea PNL a decis sa nu sustina punerea in aplicare a maririi salariilor cadrelor didactice cu 50%, indiferent de costurile politice, precizand ca are variante de a impiedica aceasta majorare.

Tot Guvernul a sesizat CCR modificarile operate in 23 septembrie de deputati, prin care a fost marit cu 50%, respectiv cu 25%, punctul de pensie la categoriile I si II de munca, masura aplicabila de la 1 ianuarie 2009.

"Acest document nu precizeaza sursele de finantare si contravine principiului constitutional privind egalitatea cetatenilor in fata legii, a explicat pe 2 octombrie seful SGG, Gabriel Berca, ratiunea contestarii legii la CCR.

Actul normativ adoptat de Parlament nu precizeaza sursele bugetare de finantare, asa cum prevede articolul 138 aliniatul 5 din Constitutie, potrivit caruia "nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare", a declarat Berca. El a explicat ca proiectul de act normativ a fost avizat negativ de Consiliul Legislativ, iar Guvernul a dat de asemenea un punct de vedere negativ din acelasi motiv: initiatorii nu au precizat sursa de finantare.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.