Consiliile locale, care nu au cerut bani de la Finante pentru construirea de locuinte sociale, sunt responsabile de situatia chiriasilor evacuati din casele nationalizate, se arata intr-un raport al unei comisii parlamentare de ancheta, asumat prin vot marti de plenul comun.
Potrivit raportului comisiei de ancheta pentru investigarea modului in care au fost cheltuite sumele din cota de 2% din privatizari pentru constructia de locuinte sociale, in conformitate cu legea 10/2001, din 2001 nicio locuinta sociala nu a fost construita din cele peste 225 de milioane RON stransi, la care s-au adaugat sume suplimentare in 2007 si 2008.

"Sumele nu au fost constituite intr-un fond special si nu au fost folosite pentru adevarata destinatie respectiv constructia de locuinte sociale destinate constructiei de locuinte sociale pentru persoanele cu venituri reduse, invalizilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap care au fost evacuate din casele nationalizate retrocedate. Acest fapt se poate verifica si prin neincluderea fondului in legile bugetului intre 2001-2006. Din suma de 225 de milioane RON nu s-a construit absolut nicio locuinta", se arata in raportul comisiei de ancheta parlamentara, constituita la propunerea PC.

Potrivit deputatului PC Lia Ardelean, incepand cu 2007, la solicitarea PC, ministrul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice a solicitat ministerului Finantelor suplimentarea fondurilor alocate de la buget pentru construirea de locuinte sociale. Astfel, in 2007 au fost alocate 25 de milioane RON, iar in 2008 au fost alocate 20 de milioane RON. Chiar si cu aceste sume suplimentare, tot nu a fost constituit fondul de 2% din privatizari destinat constructiei de locuinte sociale.

"De nefolosirea banilor publici sunt responsabile institutiile publice, respectiv Guvernele din 2001-2004, 2004-2008 si ministerele de resort. Raspunderea revine si consiliilor locale care nu au solicitat sumele necesare si aplicarea legilor in vigoare. Majoritatea consiliilor locale din tara au dat dovada de indiferenta in abordarea acestei probleme nesolicitand sumele necesare pentru constructia de locuinte sociale", se mai arata in raportul comisiei de ancheta. Aceasta recomanda executivului sa solicite consiliilor locale un inventar riguros al necesitatii de locuinte sociale.

La final, raportul comisiei a fost votat de 107 parlamentari, in timp ce unul s-a impotrivit, iar 74 s-au abtinut.

Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis miercurea trecuta Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de seful statului o alta nationalizare.

Urmare a acestei modificari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natura, ci doar in echivalent la pretul pietei, daca respectiva proprietate a fost cumparata cu buna-credinta.

Premierul Tariceanu a declarat in aceeasi zi ca decizia deputatilor de a nu mai restitui in natura casele nationalizate care au fost revendicate va fi urmat de "un lung sir de procese la CEDO" si regreta ca Parlamentul nu intelege sa respecte dreptul la proprietate dupa 19 ani de la caderea comunismului.

De asemenea, societatea civila a criticat deputatii pentru moficarile aduse legii caselor nationalizate. Directorul Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, a a apreciat ca, prin votul din Parlament, s-a ingropat definitiv proprietatea in Romania. Si presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, a criticat modificarea legii privind casele nationalizate, sustinand ca acesta este un lucru grav si ca statul roman trebuie condamnat la CEDO de mii de ori ca sa se invete sa faca legi bune.

PD-L a contestat luni la Curtea Constitutionala modificarile aduse legii caselor nationalizate, la o zi dupa ce liberalii isi anuntasera si ei aceeasi intentie, insa isi dadusera un termen de doua zile pentru a-si finaliza demersul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.