Comisia de ancheta a activitatii Societatii Romane de Televiziune si a Societatii Romane de Radiodifuziune nu a reusit ieri, in primele cateva ore de sedinta, sa gaseasca modalitatea de a intocmi raportul final, in conditiile in care existau doua astfel de documente. Unul a fost intocmit de reprezentantii Coalitiei guvernamentale, contine 69 de pagini si a fost depus in termenul stabilit, celalalt a fost elaborat de catre parlamentarii PSD, are 130 pagini si a fost depus abia ieri dupa-amiaza.

In mod evident, concluziile sunt atat de diferite de parca ar fi avut loc anchete separate. Lia Olguta Vasilescu (PPRM), vicepresedinte al Comisiei, a apreciat ca Raportul sustinut de reprezentantii actualei Puteri sustine punctul de vedere al protestatarilor din SRTV si SRR, in timp ce documentul PSD cuprinde pozitia conducerilor celor doua institutii.

Coalitia cere schimbarea

Raportul asumat de presedintele Comisiei de ancheta, Raluca Turcan (PNL), propune inlocuirea celor doi presedinti-directori generali ai SRTV si SRR, "din cauza deturnarii celor doua institutii de la serviciul de mandat public si a disfunctiilor manageriale semnalate".

In document se precizeaza si necesitatea inlocuirii Consiliilor de Administratie din cele doua institutii, stabilirea unor criterii clare si responsabilitati diferite bine definite si efectuarea unui control in profunzime a intregii activitati manageriale, economico-financiare si de investitii. Raportul insista si pe depolitizarea efectiva a celor doua institutii si instituirea unor mecanisme de control privind respectarea misiunii de serviciu public a SRTV si SRR si a normelor etice si profesionale, Comisia sustinand initiativa CNA si a societatii civile de modificare a Legii privind functionarea radio-ului si televiziunii publice.

Nu in ultimul rand, in document se sustine elaborarea, conform normelor si standardelor europene, a unor principii, reguli, si criterii de performanta profesionala, eliminarea incompatibilitatilor dintre regulamentele interne de functionare ale SRTV si SRR si legile in vigoare.

Initiatorii documentului au mai constatat un management dicretionar, dispret fata de banul public; existenta unui partizanat in reflectarea realitatii si derularea activitatii; folosirea institutiilor pentru rafuieli politice, dispute personale, riposte, vendete; realizarea unor cheltuieli exagerate de protocol.

Partizanii presei controlate politic

Concluziile enuntate de reprezentantii PSD in Comisia de ancheta sunt ca ambii sefi ai SRTV si SRR, dar si Consiliile de Administratie, si-au indeplinit mandatul. Pesedistii spun ca nu se poate vorbi de cenzura politica in cele doua institutii, ci poate de "auto-cenzura" la televiziune, fapt ce in opinia autorilor trebuie pus pe seama a ceea ce psihologii numesc "obedienta anticipativa". La Radio sunt mentionate "o serie de erori editoriale comise de unii jurnalisti sau manageri". PSD aloca un spatiu considerabil "elementelor pozitive" si "realizarilor notabile" ale SRR. Nerealizarile si restantele constau in remarci generale, precum neprofesionalism, subiectivism si "simpatia politica a unor angajati".

Din punctul de vedere al PSD, SRR si SRTV si-au respectat mandatul public "in linii generale", ambele institutii parcurgand "un proces de evolutie pozitiva, atat in ceea ce priveste calitatea editoriala, capacitatea de a face fata unei piete concurentiale, managementului resurselor umane si financiare". In aceste conditii, parlamentarii PSD din Comisie sustin ca cei doi presedinti - directori generali trebuie sa ramana in functii pana la incheierea mandatului. Autorii raportului mai arata ca motivul infiintarii Comisiei de ancheta a fost reprezentat de plangerile unor fosti sau actuali angajati ai celor doua societati, iar numarul acestora nu a depasit 5% din totalul celor audiati. "In cursul audierilor s-a vadit caracterul subiectiv si partizan din punct de vedere politic al celor care au determinat, de fapt, infiintarea acestei Comisii de ancheta", spun pesedistii din Comisie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.