Somatia, adresata udemeristilor si conservatorilor, a fost lansata ieri de liderul PD, Emil Boc * Urmasul lui Basescu a avertizat ca un eventual esec al Guvernului la angajarea raspunderii pentru legile proprietatii si justitiei "conduce direct" la alegeri inainte de termen * UDMR si PC ezita sa-si dea acordul pentru proiectele reformei in Justitie

Alianta PNL-PD a decis sa transeze modificarea legilor proprietatii si ale justitiei prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament. Dupa ce proiectele acestor legi vor fi finalizate, daca toate partidele din coalitia aflata la guvernare isi dau acordul politic, Executivul isi va asuma raspunderea pentru adoptarea lor. Deocamdata, partenerii liberalilor si democratilor - UDMR si PC - si-au dat acordul doar pentru legile proprietatii, ezitand sa-si declare sustinerea pentru proiectele care vizeaza reforma in Justitie.

Presedintele PD, Emil Boc, a estimat ieri, la BBC, ca "in 10-12 zile" Coalitia va definitiva cele doua pachete normative, urmand sa se infatiseze cu ele in fata Parlamentului, sub ambalajul unui singur proiect, la sfarsitul acestei luni sau, cel tarziu, la inceputul lui iunie. Boc apreciaza ca momentul angajarii raspunderii va fi o adevarata proba de foc pentru actuala guvernare: "Daca, asa cum ne-am inteles, colegii nostri de coalitie vor fi solidari, nu vor fi probleme in promovarea lor prin angajarea raspunderii si raspunsul negativ la o eventuala motiune de cenzura initiata de catre opozitie, ca de fapt o motiune la adresa acestor legi va fi o motiune impotriva Romaniei, impotriva intereselor acesteia de integrare in Uniunea Europeana".

Intrebat ce se va intampla daca o motiune de cenzura, depusa dupa angajarea raspunderii, va fi totusi adoptata, determinand caderea Guvernului, Boc a oferit un raspuns transant: "Sunt convins ca o lipsa de sustinere la asemenea reforme ne-ar conduce direct in alegeri anticipate. Nu ne-am putea permite sa ne jucam cu integrarea in Uniunea Europeana, sa facem din ea un joc de-a baba-oarba, in care sa ne facem ca promovam masuri de reforma si, in fapt, ele sa nu se regaseasca in practica. Dar, repet, nu cred ca va fi cazul sa cada aceste proiecte de lege pe asumarea raspunderii, intrucat avem convingerea ca exista solidaritate intre partenerii din coalitie".

Partenerii au retineri

Convingerile lui Boc ar putea fi usor contrazise, daca umanisto-conservatorii si udemeristii se vor comporta la fel ca atunci cand s-a pus problema schimbarii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Vicepresedintele PC, Daniela Popa, ne-a declarat ieri ca se abtine de la comentarii pe tema asumarii raspunderii pe legile reformei in Justitie. "Nu comentez deocamdata acest aspect. La ultima sedinta a Consiliului National al Coalitiei nu am discutat despre asumarea raspunderii pe legile reformei justitiei si nici nu s-a discutat acest pachet de legi. Va pot spune ca PUR sustine legile proprietatii. Saptamana viitoare vom discuta la CNC si aspecte legate de asumarea raspunderii Guvernului pe legile reformei justitiei insa pana atunci nu avem de facut comentarii", a afirmat Popa.

Cealalta "variabila", UDMR, spune ca mai trebuie discutata formula asumarii raspunderii Guvernului pentru legile proprietatii si justitiei in acelasi pachet. "Va mai trebui sa discutam si asupra comasarii celor doua pachete intr-un singur pachet. Acest lucru, daca ne gandim la urgenta reformei, bineinteles, este posibil. Dar, va spun inca o data, dupa ce am facut analiza necesara, vom lua o decizie. Este o formula posibila, dar nu ne-am decis inca". Revenind la Emil Boc, amintim ca acesta sugereaza urgentarea procedurilor necesare adoptarii legilor.

PSD vrea dezbatere in Parlament

La sfarsitul lui iunie parlamentarii intra in vacanta pentru doua luni, iar amanarea asumarii raspunderii pentru la toamna ar insemna timp irosit. Pe de alta parte, principalul adversar politic - PSD - a promis ca va depune motiune de cenzura daca Guvernul isi va angaja raspunderea pe legile proprietatii. Iar grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor a cerut ieri, prin purtatorul sau de cuvant, Cristian Dumitrescu - a carui sotie tocmai a fost eliberata din functia pe care o detinea in cadrul Ministerului Justitiei - ca propunerile de modificare a legilor din domeniul Justitiei sa fie dezbatute in plenul Parlamentului.

Cum, foarte probabil, Guvernul nu va renunta la ideea asumarii raspunderii si in acest domeniu, motiunea de cenzura devine o certitudine. Ramane de vazut care va fi pozitia UDMR si PC (fost PUR), partide care, potrivit ultimelor sondaje de opinie, se situeaza sub pragul electoral de 5% necesar intrarii in Parlament.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.