Presedintele Traian Basescu a facut, vineri, un apel la responsabilitate catre Guvern, Parlament si sindicate si a precizat ca deprecierea cursului leului a fost generata de competitia intre Executiv si Legislativ de a folosi banii publici pentru a-si face campanie electorala.
"Este necesar sa fac un apel la responsabilitate catre guvern , parlament si sindicate. Deprecierea cursului monedei nationale din saptamana trecuta a fost generata de 3 factori: competitia dintre guvern si parlament, cine da mai mult din banii publici, aceste structuri politice confundand bugetul de stat cu bugetul de campanie. Un al doilea motiv a fost legat de declaratiile contradictorii ale membrilor guvernului care au trecut de la triumfalismul succesului economic la disperarea convocarii Consilului Suprem de Aparare a Tarii. Al treilea motiv este legat de reactia sindicatelor care au anuntat revendicari in ceea ce proveste salariile cu cifre care nu pot fi apreciate decat ca fiind nerealiste", a afirmat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a declarat ca "o eventuala lipsa de responsabilitate" a Guvernului, Parlamentului si sindicatelor ar putea aduce criza financiara "la noi acasa", iar cei care vor fi afectati sunt tocmai aceia "pentru care se clameaza acum grija". Basescu a pus pe lista potentialilor afectati de criza financiara oamenii cu venituri mici din sistemul de educatie, profesorii, functionarii publici, pensionarii, ceicare au imprumuturi la banci sau intreprinderile mici si mijlocii care au angajate credite in valuta.

Pe de alta parte, Basescu a tinut sa precizeze, "cu responsabilitatea unui presedinte", ca in Romania criza financiara s-a manifestat in cazul bursei, insa aceasta reprezinta doar 5% din economie, deci sistemul in ansamblu nu este afectat.

"Criza se manifesta la noi la bursa, fara sa afecteze populatia, pentru ca nu sunt foarte multi jucatori pe bursa in Romania, nu s-au pus economiile romanilor in cumparare de actiuni la bursa si ele se afla in banci. Important este ca, prin gesturile noastre, sa nu declansam - nu as spune isterie - o reactie emotionala a bancilor si a oamenilor care au depuneri in banci, pentru ca nu exista niciun motiv sa se intample acest lucru. (...) Ar fi criminal aproape ca, intr-o Romanie care are un sistem bancar care nu duce lipsa de lichiditati, prin masuri si declaratii iresponsabile, sa generam un galop pe piata interbancara sau, stiu eu, actiuni ale celor care au depozite in banci. Ar fi pacat", a spus seful statului.

Premierul Tariceanu are vineri o intrevedere cu reprezentantii sindicatelor, in contextul revendicarilor salariale din ultima perioada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.